• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Kærnemælk - fakta og opskrifter med den fedtfattige mælk

Kærnemælk - fakta og opskrifter med den fedtfattige mælk

Billede med kærnemælk.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 30. maj 2025 - Udgivet: 29. april 2025

Kærnemælk har en frisk smag og en lettere tyk konsistens. Det er en mælk, vi har produceret i mange år, og som stadig holder.

Den syrnede smag hyldes ligefrem i en af vores vigtigste sommerdesserter: koldskål. Men den er også god i en gammeldags kærnemælkssuppe, som nydes med rosiner og tvebakker. Eller i en koldskål.

Men hvad er kærnemælken for et mejeriprodukt? Og hvordan adskiller den sig fra andre mælk som sød- eller skummetmælk?

Det og meget andet får du svar på her. Samtidig kan du i bunden af artiklen finde opskrifter på brød og andre retter, der indeholder kærnemælk.

Indhold
  • Fakta
  • Energifordeling og kalorier
  • Holdbarhed og opbevaring
  • Værd at vide
  • Anvendelse og opskrifter
  • Verdens bedste vafler
  • Chokoladekage med kærnemælk - bagerens egen opskrift
  • Kærnemælksboller
  • Koldskål
  • Kærnemælkshorn - nem opskrift
  • Kærnemælksfranskbrød
  • Luftige æbleskiver med kærnemælk
  • Kærnemælkssuppe
  • Koldskålsis - dejlig let sommerdessert
  • Kærnemælks stykker
  • FAQ
  • Kommentarer

Fakta

Før i tiden lavede man kærnemælk ved at bruge resterne fra smør-fremstilling.

Smørret blev kærnet i en smørkerne, hvor der samledes væske i bunden. Denne væske var selve kærnemælken, som blev hældt på kander og drukket.

Ligesom med så meget andet er en stor del af produktionen helt anderledes nu. Og meget mere kompliceret.

Den friske mælk hældes på store tanke, hvor mælken til kærnemælk deles i fløde og mælk. Skummetmælken homogeniseres så, hvilket følge Arla betyder, at man knuser de store fedtkugler til små fedtkugler.

Derefter varmes mælken op - pasteuriseres - og til sidst bliver der tilsat mælkesyrebakterier.

Til sidst køles kærnemælken ned til fire-seks grader og kommes på kartoner.

Energifordeling og kalorier

Kærnemælk tilhører de fedtfattige mælketyper. Med en fedtprocent på 0,5 procent, er den federe end skummetmælk men mindre fed end let- og sødmælk. Og så har den stort set samme fedtprocent som minimælk.

Mælken indeholder blandt andet kalk, kalium, jod og B-vitaminer. Desuden er syrnede mælkeprodukter godt for maven, da de indeholder mælkesyrebakterier.

Her ses energifordelingen på 100 gram/1 dl. Arla Kærnemælk:

Kalorier: 36
Protein: 3,3 gram
Fedt: 0,5 gram
Kulhydrat: 3,7 gram

Holdbarhed og opbevaring

  • Skal opbevares på køl (maks. 5 °C).
  • Holder typisk op til en uge efter åbning.
  • Kærnemælk kan fryses til bagning, men egner sig ikke til at drikke efter frysning, da den skiller.

Hvis den ikke lugter, kan du sagtens bruge den i for eksempel brød efter udløb af dato eller åbning.

Værd at vide

  • Danmark er et af de få lande, hvor kærnemælk bruges aktivt i madkulturen, især til koldskål om sommeren.
  • Den syrnede version, vi bruger i dag, minder mere om tykmælk i konsistens og smag end om den oprindelige kærnemælk fra smørkærning.

Anvendelse og opskrifter

  • I madlavning:
    • Til koldskål, kærnemælkspandekager, vafler, rugbrød, scones, kærnemælksboller, m.m.
    • Giver en luftigere konsistens og let syrlighed i bagværk.
  • Som drik:
    • Traditionelt drukket som et koldt, forfriskende måltid – især i ældre dansk madkultur.
    • Kan drikkes alene eller med lidt sukker, frugt eller kammerjunkere.

Verdens bedste vafler

4.7 fra 174 stemmer
Den bedste opskrift på sprøde og hjemmebagte vafler med citron og kardemomme. Lav en himmelsk lækker vaffel i dit vaffeljern, og det er tilmed nemt.
Gå til opskrift
billede med vafler og vaffel

Chokoladekage med kærnemælk - bagerens egen opskrift

4.9 fra 46 stemmer
Her får du opskriften på verdens bedste chokoladekage med kærnemælk. Chokoladekagen stammer fra bagermester Hardy Christensen i Nørre Nebel.
Gå til opskrift
billederesultat for chokolade kage med kærnemælk

Kærnemælksboller

4.7 fra 104 stemmer
Her får du min opskrift på nemme kærnemælksboller. Det er lækre og luftige boller bagt med kærnemælk, og bollerne er velegnede til frysning.
Gå til opskrift
billede med kærnemælksboller

Koldskål

4.7 fra 27 stemmer
Her er sommerens bedste koldskål. En super nem og lækker opskrift på kærnemælkskoldskål med vanilje, tykmælk, sukker og lidt citron. Mums.
Gå til opskrift
billede med koldskål

Kærnemælkshorn - nem opskrift

4.7 fra 68 stemmer
Min opskrift på kærnemælkshorn med hindbær. Nemme og lækre horn, der er de traditionelle med fyld af en skøn hindbærremonce.
Gå til opskrift
billederesultat for kærnemælkshorn

Kærnemælksfranskbrød

4.9 fra 37 stemmer
Her får du min opskrift på kærnemælksfranskbrød. Et lækkert og hjemmebagt formbrød med kærnemælk, der er fyldigt og luftigt. Nemt at bage.
Gå til opskrift
billederesultat for kærnemælksfranskbrød

Luftige æbleskiver med kærnemælk

4.8 fra 193 stemmer
Nem og lækker opskrift på verdens bedste æbleskiver med kærnemælk, som mormor lavede dem. Klassisk og gammeldags til jul og når du synes.
Gå til opskrift
billede med æbleskiver

Kærnemælkssuppe

4.5 fra 17 stemmer
Kærnemælkssuppe er en god, gammeldags ret, som er hurtig at lave og lige så hurtig at spise, for den smager så godt. Her med en bærkompot.
Gå til opskrift
Kærnemælkssuppe

Koldskålsis - dejlig let sommerdessert

4 fra 4 stemmer
Koldskålsis er en is med den lækreste smag af citron og vanilje. En ægte sommerdessert med kammerjunkere, kærnemælk og flødeskum.
Gå til opskrift
Koldskålsis med kammerjunkere

Kærnemælks stykker

4.8 fra 9 stemmer
Få min opskrift på kærnemælks stykker, der er langtidshævede morgenbrød. Rør dejen sammen aftenen før, og bag lækre morgenstykker dagen efter.
Gå til opskrift
billederesultat for kærnemælks stykker

FAQ

Hvad er kærnemælk?

Oprindeligt var kærnemælk den væske, der blev tilbage, når man kærnede fløde til smør. I dag fremstilles den dog typisk som en kultiveret surmælksdrik, dvs. mælk, der tilsættes mælkesyrebakterier, som syrner og tykner den. Den har en mild, syrlig smag – lidt som tynd yoghurt.

Er kærnemælk sund?

Kærnemælk er en god kilde til calcium, vitamin D og protein. 

Hvor længe holder kærnemælk?

Kærnemælk bør opbevares i køleskab ved højest 5 grader, hvor den har en holdbarhed på op til 7 dage dage efter åbning.

Hvad kan man bruge i stedet for kærnemælk?

Kærnemælk kan erstattes af andre surmælksprodukter som ymer, tykmælk, yoghurt eller A38, eller med almindelig mælk.

Kan man bruge for gammel kærnemælk?

Hvis mælken lugter surt, bør den ikke bruges til bagning, da bakterierne kan påvirke smagen og kvaliteten på bagværket.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Forsiden lige nu

billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
tex mex kylling
Tex Mex kylling→ Se opskriften
Billede med brunchæg i ovn
Brunchæg i ovn - ovnbagt æg i skål eller form→ Se opskriften
Billede af pighvarsalat.
Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk→ Se opskriften
billede med rabarbermuffins
Rabarbermuffins: 12 luftige muffins med rabarber→ Se opskriften
Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
billederesultat for svinemørbrad med honning og soja
Svinemørbrad med honning→ Se opskriften
Salat med kogte kartofler
Salat med kogte kartofler, asparges og radiser→ Se opskriften
billede med spinatsalat
Spinatsalat med babyspinat, tomater og rødløg→ Se opskriften
Pandekageroulade
Pandekageroulade med jordbær→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her