Kærnemælk er syrnet mælk, som har været kendt i hundrede af år. Den er vigtig om sommeren, når vi skal have koldskål, men kan bruges til meget andet.
Kærnemælk har en frisk smag og en lettere tyk konsistens. Det er en mælk, vi har produceret i mange år, og som stadig holder.
Den syrnede smag hyldes ligefrem i en af vores vigtigste sommerdesserter: koldskål. Men den er også god i en gammeldags kærnemælkssuppe, som nydes med rosiner og tvebakker. Eller i en koldskål.
Men hvad er kærnemælken for et mejeriprodukt? Og hvordan adskiller den sig fra andre mælk som sød- eller skummetmælk?
Det og meget andet får du svar på her. Samtidig kan du i bunden af artiklen finde opskrifter på brød og andre retter, der indeholder kærnemælk.
Sådan bliver kærnemælken produceret
Før i tiden lavede man kærnemælk ved at bruge resterne fra smør-fremstilling.
Smørret blev kærnet i en smørkerne, hvor der samledes væske i bunden. Denne væske var selve kærnemælken, som blev hældt på kander og drukket.
Ligesom med så meget andet er en stor del af produktionen helt anderledes nu. Og meget mere kompliceret.
Den friske mælk hældes på store tanke, hvor mælken til kærnemælk deles i fløde og mælk. Skummetmælken homogeniseres så, hvilket følge Arla betyder, at man knuser de store fedtkugler til små fedtkugler.
Derefter varmes mælken op - pasteuriseres - og til sidst bliver der tilsat mælkesyrebakterier.
Til sidst køles kærnemælken ned til fire-seks grader og kommes på kartoner.
Energifordeling og kalorier
Kærnemælk tilhører de fedtfattige mælketyper. Med en fedtprocent på 0,5 procent, er den federe end skummetmælk men mindre fed end let- og sødmælk. Og så har den stort set samme fedtprocent som minimælk.
Mælken indeholder blandt andet kalk, kalium, jod og B-vitaminer. Desuden er syrnede mælkeprodukter godt for maven, da de indeholder mælkesyrebakterier.
Her ses energifordelingen på 100 gram/1 dl. Arla Kærnemælk:
Kalorier: 36.
Protein: 3,3 gram.
Fedt: 0,5 gram.
Kulhydrat: 3,7 gram.
Holdbarhed
Mælken skal opbevares i køleskabet, og kan holde op til tre dage efter åbning. Men hvis den ikke lugter, kan du sagtens bruge den i for eksempel brød efter det.
Du kan ikke fryse kærnemælk.
Tips og opskrifter
Kærnemælksboller - opskrift på boller med kærnemælk
Kærnemælksfranskbrød - formbrød med kærnemælk
Kærnemælkshorn - opskrift på lækre horn med hindbær
Æbleskiver - gammeldags opskrift med kærnemælk
Kilder: Arla.dk, Mejeri.dk og Maelken.dk.
Del dine ideer og tanker med os andre her: