Julens småkager er alle både hurtige og nemme at bage, og her er alle opskrifterne på alt fra pebernødder til brunkager og vaniljekranse.
Julens småkager: Vi starter med en luksus opskrift på pebernødder - den finder du her.
Og så kommer her opskrifterne på de mest populære julesmåkager, som vi jo bager gennem hele december.
Min personlige favorit er jødekager, men pebernødder er nu også gode.
Der findes en del forskellige, og det er bare med at komme i gang, så kagedåserne bliver fyldt med de mange lækre julesmåkager.
For julens småkager kan vi ikke undvære 🙂
Opskrift på vaniljekranse
200 gram hvedemel
50 gram kartoffelmel
200 gram smør i tern
50 gram finthakkede mandler
125 gram sukker
Kornene fra 1 stang vanilje
En halv teskefuld hjortetaksalt
1 lille æg
Sådan bager du vaniljekranse
Smuldr smørret ud i melet i en skål, og kom derefter resten af ingredienserne - undtaget ægget - i skålen. Saml så dejen så godt du kan med hænderne, og kom så ægget i. Nu kan dejen samles hel, og derefter sætter du den i køleskabet i en time.
Tag dejen ud af køleskabet, og del den i mindre stykker. Tril tynde pølser, som du skærer ud og samler til vaniljekranse. Som du ved de skal se ud. Tryk dem eventuelt en smule flade, og sørg for de er godt samlet i samlingen.
Bag dine vaniljekranse 7-8 minutter ved 200 grader varmluft, og efter afkøling er de klar til kagedåsen.
Opskrift på jødekager
250 gram økologisk hvedemel
150 gram smør
100 gram sukker
En halv teskefuld hjortetaksalt
1 æg
Pynt på jødekager:
Æg til pensling
Sukker
Kanel
Grofthakkede mandler
Sådan bager du jødekager
Bland hvedemel og hjortetaksalt sammen i en skål, og smuldr smørret ud i melet. Kom sukkeret i, og saml dejen med ægget. Sæt dejen i køleskabet i en times tid.
Del dejen i et par klumper, og rul dejen helt tyndt ud. Kom mel på bordet, så dejen ikke hænger fast.
Udstik dine jødekager med et lille glas eller udstikker, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med æg, og drys med kanelsukker og hakkede mandler.
Jødekager skal bages cirka 5 minutter ved 200 grader varmluft.
Se her hvad hjortaksalt er.
Opskrift på brunkager
250 gram økologisk hvedemel
125 gram smør
100 gram sukker
100 gram sirup
1 teskefuld potaske opløst i 1 spiseskefuld vand
1 teskefuld kanel
En halv teskefuld stødt ingefær
En halv teskefuld stødte nelliker
Sådan bager du brunkager
Kom smør, sukker og sirup i en tykbundet gryde, og lad det koge op. Kom ingefær, kanel og nelliker i, og tag gryden af varmen igen. Rør potaske ud i vand, og rør det rundt i gryden. Lad det køle af indtil den er håndvarm.
Kom hvedemelet i og ælt det igennem med hænderne. Rul til en cirka fem centimeter tyk pølse, som du igen køler helt ned. Eventuelt i kæleskabet til dagen efter.
Med en skarp kniv skærer du pølsen ud i tynde skiver. Læg brunkager på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem 5-6 minutter i ovnen ved 180 grader varmluft. Inden bagning kan du eventuelt lægge en halv mandel midt på dine brunkager.
Dejen til brunkager er i øvrigt fryseegnet, og kan også holde sig et par uger i køleskabet. Så lav rigeligt - og lav den i god tid før jul.
Se også opskriften på bagerens egne brunkager - original opskrift fra Hardys Bageri i Vestjylland:
Opskrift på nemme klejner a la Frøken Jensen
1 æg
60 gram sukker
Revet skal fra 1 økologisk cirtron
75 gram blødt smør
En halv teskefuld stødt kardemomme
En knivspids hjortetaksalt
250 gram hvedemel
1 spiseskefuld piskefløde
Palmin eller olie til stegning af klejner
Sådan laver du klejner
Kom æg og sukker i en skål, og pisk det sammen med citronskallen. Kom det bløde smør, og rør det godt igennem. Bland hvedemel, hjortetaksalt og kardemomme, og rør også det ind i dejen sammen med en spiseskefuld piskefløde. Så skal dejen hvile en times tid.
Rul dejen tyndt ud, og skær den i diagonaler ruder. Lav et snit i midten af ruderne, og derefter trækker du den ene ende gennem hullet i midten. Gør det forsigtigt. Kog så klejnerne i palmin eller olie, og lad dem dryppe af. på køkkenrulle. Klejnerne er færdige når de flotte og gyldne.
Se også min opskrift på norske klejner.
Det var en god oversigt over julens småkager - god fornøjelse.
Mange tak, Brian - og også rigtig god jul til dig og dine.
De bedste hilsner
Holger
I de sidste 20år har jeg boet i udlandet, og det er første gang jeg skal lave dansk jul.
Tusinde tak for en hammer god side, den er virkelig god og nem
God jul derhjemme til alle
Hej Susanne
Der er desværre problemer med det lige nu, men jeg arbejder på højtryk for at få det løst.
I app'en fungerer gemme-funktionen til gengæld super godt.
Bedste hilsner
Holger
Hvorfor er det så umuligt at gemme mine opskrifter. Vh Susanne