Den bedste opskrift på klejner med fløde. Dejen til klejnerne laves med kardemomme og citronskal, inden de koges sprøde i palmin.
Opskriften på gammeldags klejner giver ca. 15 stk., som er gode, når de er nykogte, og derfor er det bedste at koge det antal, som du skal bruge.
Du kan også fryse klejner ned, men her er det den rå dej, som du kommer i fryseren. Vrid klejnerne som du plejer, hvorefter de kommes på frost.
Når klejnerne er optøet igen, kan de nemt koges i palmin, vindruekerneolie eller svinefedt. Du kan i øvrigt med fordel lave klejnedejen dagen før, for så bliver klejnerne endnu bedre.
Og i min video kan du se fremgangsmåden, hvor jeg viser dig, hvordan man vrider og koger en klejne.
Se også mine opskrifter på:
Opskrift på mormors klejner
Klejner
Ingredienser
- 1 æg
- 60 gram sukker
- 1 citron - økologisk
- 70 gram smør - smeltet
- 1 teske kardemomme
- 0,5 teske hjortetaksalt - brug ikke for meget
- 225 gram hvedemel
- 75 gram fløde
- 1 kilo palmin - til kogning, eller olie/svinefedt
Sådan gør du
- Kom æg og sukker i en skål, og pisk det sammen med et piskeris, så sukkeret er pisket helt ud.
- Riv skal af citronen, men pas på ikke at rive det hvide med, da det er mere bittert. Rør det sammen med en grydeske. Ønsker du mere smag af citron, kan du tilsætte mere citronskal. Spar ikke på citronen, da det giver klejnerne masser af smag!
- Derefter røres det smeltede smør i.
- Så tilsættes kardemomme og hjortetaksalt, inden du gradvist rører hvedemel i. Overhold mængden af hjortetaksalt, da klejnerne ellers kan lugte af ammoniak. Du kan også anvende en teske bagepulver i stedet for hjortetaksalt.
- Til sidst tilsættes fløde, og det hele æltes hurtigt sammen.
- Stil så dejen på køl, gerne i 24 timer. Du kan altså med fordel lave dejen dagen før. Du kan dog sagtens rulle dejen ud allerede efter 1-2 timer.
- Rul dejen ud med en kagerulle, så den ikke er for tyk. Jeg plejer at lave klejner med en dejtykkelse på omkring en halv centimeter. Er dejen for tyk, kan dine klejner bliver mere tørre i konsistensen.
- Skær nu "ruder" ud med en klejnespore, og lav også et snit i midten. Her trækker du den ene ende igennem, så du får de klassiske klejner. Du kan se fremgangsmåden i min video.
- Hvis du ikke har en klejnespore, kan du sagtens skære dine klejner ud med en almindelig kniv.
- Smelt palmin, vindruekerneolie eller svinefedt i en gryde, og kog klejnerne indtil de gyldne og sprøde. Temperaturen på palmin skal være omkring 180 grader når du koger klejner. Og helst ret præcist omkring denne temperatur, for så bliver klejnerne kogt bedst. Kogetiden er ca. 30 sekunder på hver side, og klejnerne vendes når de er gyldne ved hullet på midten.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Noter
Læg klejnerne på et stykke køkkenrulle, og nyd derefter de friskbage klejner. De er fantastiske.
TIP: Du kan sagtens fryse klejner ned. Men her skal du vride klejnerne, og fryse dem ned, inden de koges i palminen.
Tag klejnerne op af fryseren når de skal bruges, tø dem op og kog dem.
Du kan i øvrigt også lave norske klejner, der er lidt anderledes end de traditionelle danske.
Gammeldags klejner uden fløde
Jeg laver ofte også de gammeldags klejner uden fløde, og de er altså også gode.
Her piskes 1 æg sammen med 50 gram sukker. Riv skallen af en økologiske citron i sammen med 50 gram smeltet og afkølet smør.
I en anden skål blandes 125 gram hvedemel med 30 gram kartoffelmel og en lille teske bagepulver.
Rør først halvdelen af melblandingen sammen med æggemassen, og derefter resten. Røres helt sammen og stilles på køl.
Efter et par timer på køl kan dejen tages ud på køkkenbordet. Den virker meget hård, men ælt den hurtigt sammen, hvor den bliver mere smidig.
Nu kan den rulles ud til fantastiske klejner, som du kan se i min video. Koges ca. 30 sekunder på hver side i vindruekerneolie (foretrækker jeg), palmin eller svinefedt.
Anna S Poulsen
😊❤️👌
Aase Hansen
God smag, men for meget hjortetaksalt. De mistede helt den fine facon, og blev alt for store.
Kirsten
Bryder mig ikke om hjortaksalt i kager, men bruger bagepulver og jeg laver alletiders sprøde klejner, som ikke bliver bløde og kedelige
Diana
hvorfor bliver mig dej meget flydende.
Denice
Dejlige klejner. Dem skal jeg lave igen. Men næste gang putter jeg kun halv mængde Hjorttaktsalt. De smagte lidt for meget af ammoniak.
Leif J
Klejnerne er gode og hæver godt op. Jeg ville nok reducere mængden af hjortetaksalt til ½ teskefuld.