Her er min opskrift på pebernødder. En klassisk og gammeldags pebernød, der smager af jul og laves med varme krydderier. Nemme at bage.
Pebernødder er en af de småkager, der udelukkende spises ved juletid, og her får du min nemme opskrift på pebernødderne.
De bages især flittigt i løbet af december, og indgår mange steder sammen med den lækre julekonfekt.
Der er tale om krydrede småkager, og krydderierne er blandt andet hvid peber, kardemomme, kanel og stødt ingefær.
Her er min opskrift, der er en sikker vinder til jul, og lige som mormors klassiske og populære opskrift. Længere nede finder du også opskriften på Lagkagehusets pebernødder.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på nemme pebernødder
Pebernødder
Ingredienser
- 125 gram smør - blødt
- 125 gram sukker
- 1 spiseskefuld brun farin
- 75 gram piskefløde
- 250 gram hvedemel
- 1 teskefuld hjortetaksalt
- 1 teske nelliker - stødte, lille, strøgen
- 1 teske ingefær - stødt, lille, strøgen
- 1 teske kanel - lille, strøgen
- 1 teske hvid peber - stødt, lille, strøgen
- 1 teske kardemomme - lille, strøgen
Sådan gør du
- Kom smør, sukker og brun farin op i en skål, og pisk det med håndmikseren. Tilsæt så piskefløde, og pisk det atter med håndmikser. Dejen til pebernødder kan også laves i en røremaskine med påmonteret piskeris.
- Bland hvedemel med hjortetaksalt, kardemomme, kanel, stødt ingefær, hvid peber og nelliker i en anden skål, og vend det sammen. Jeg plejer at bruge en lille og strøgen teske af hvert krydderi. Det giver de perfekte pebernødder.
- Kom nu mel-blandingen ned i skålen med sammenpisket smør, sukker og piskefløde, og vend det rundt med hænderne. Her skal du ikke bruge håndmikseren.
- Saml dejen, læg den ud på bordet, og del den i tre mindre portioner.
- Rul ud til en tynd pølse, og skær den i tynde skiver på cirka en centimeter stykket. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, men ikke alt for tæt. Pebernødderne vil hæve op til cirka dobbelt størrelse, og de flyder lidt ud.
- Bag pebernødderne midt i ovnen ved 200 grader over- og undervarme - de skal bage cirka 8-10 minutter, og de er klar når de er let gyldne.
- Gentag nu samme omgang med to øvrige klumper pebernøddedej.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
Lad dine pebernødder køle af - de bliver hårde under afkølingen, og så er de klar til at spise.
Pebernødderne opbevares i en kagedåse eller anden lufttæt beholder.
Historien om pebernødder
Pebernødderne vandt formentlig indpas i Danmark i 1700-tallet, hvor de kom til fra Tyskland.
De lækre julesmåkager blev tidligere også fyldt i julehjerterne på juletræet, og det kender vi blandt andet fra julesangen "Højt fra træets grønne top", der blev skrevet af Peter Faber.
Linjen "først skal træet vises, siden skal det spises" handler om de fyldte kræmmerhuse og julehjerter, hvor blandt andet pebernødderne lå og ventede på at man var færdig med at danse om juletræet.
Her følger min bedste opskrift på pebernødderne, og når de er afkølet skal de selvfølgelig opbevares i en juledåse.
Hvor længe kan pebernødder så holde sig? Ikke ret længe, men det skyldes udelukkende at de smager så utroligt godt, at du vil spise dem meget hurtigt.
Opskriften giver cirka 200 pebernødder. Selvfølgelig afhængig af hvor store du laver dem.
Er der peber i pebernødder?
Er der altid peber i pebernødder - og må butikkerne sælge pebernødderne som netop pebernødder, hvis ikke de indeholder peber?
Det er jo et godt spørgsmål, for normalt må man jo ikke vildlede forbrugerne ved at sælge en vare, som lover at indeholde en bestemt ingrediens.
Netop med pebernødder er sagen dog lidt anderledes, og det kigger vi på her.
Diskussionen om peber i pebernødder blev igen aktuelt, da vi her på Madens Verden testede pebernødder. Se resultatet lidt længere nede.
Smagstesten afslørede nemlig, at kun fire ud af de syv testede pebernødder faktisk indeholder peber.
Det fik igen flere kvikke brugere på Madens Verden til at skrive og spørge, om det ikke er at vildlede forbrugerne?
Det skulle man måske tro, men sådan er det faktisk ikke. Butikkerne må gerne sælge pebernødder uden peber.
Krydderier og pebernødder
Forklaringen på hvorfor der ikke behøver at være peber i pebernødder skal findes langt tilbage i historien.
Pebernødderne kender vi nemlig til helt tilbage i Middelalderen, og faktisk er det af de ældste småkager.
Men dengang var der ikke peber i de små kager. Og i øvrigt heller ikke hjortetaksalt, som vi jo i dag bruger for at gøre pebernødderne sprøde og lette.
I stedet blev der anvendt andre krydderier, men altså ikke peber.
Kryddernødder
Peber i den forstand dækker altså mere over, at de små kager indeholder diverse krydderier.
Det kan være kanel, stødt ingefær og kardemomme, og derfor kan man også kalde pebernødderne for kryddernødder.
Peber er altså ikke en nødvendighed, men mange bruger dog alligevel typisk lidt hvid peber i pebernødder. Jeg gør også, når jeg bager pebernødderne.
Og netop derfor er det også tilladt, at sælge pebernødder uden peber, fordi peber i denne betydning henviser til krydderier.
Lagkagehusets pebernødder
Du kan også bage pebernødderne fra Lagkagehuset, og her er opskriften.
Du skal bruge
250 g smør
250 g sukker
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. kanel
1 tsk. hvid peber
1 tsk. kardemomme
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
1 dl piskefløde
500 g mel
Fremgangsmåde
- Smør og sukker piskes sammen med en håndmikser, til sukkeret er pisket godt ud.
- Piskefløden piskes i (laveste hastighed i starten!!).
- Bland krydderier, bagepulver og natron i melet og rør det så i dejen, til der fåes en nogenlunde fast dej. Ælt det sammen med hænderne til en god pebernøddedej.
- Tril dejen ud i pølser, ca. på tykkelse med en lillefinger. Smuldr dejen kan der tilsættes en smule vand.
- Skær dem ud i små stykker (ca. 1 cm.) lange og tryk dem let sammen i toppen.
- Sæt de små pebernødder på bageplader - de flyder ikke meget ud, så de kan sættes nogenlunde tæt.
- Bages i ca. 7 minutter ved 200 grader varmluft. Lagkagehusets pebernødder skal ikke blive alt for brune, og pas på at de ikke får for meget under bunden. Bagetiden er vejledende, da ovne varmer forskelligt - derfor skal du holde øje med dem mens de bages.
Lagkagehusets pebernødder køles af, hvorefter de kommes på kagedåser, hvor de bevarer sprødheden.
Anja
Hej. Overvejer at prøve din opskrift. Hvor mange gram vejer en portion med 200 pebernødder ca.?
Line
Mine pebernødder bliver helt flade, de kaldes nu peberpletter,
Har du et forslag til hvad jeg kan gøre for at få nogle højere pebernødder.
Dejen har jeg liggende på køl i nogle dage inden bagning.
Holger Rørby Madsen
Hej Line
Det lyder som om der skal en smule mere hvedemel i dine pebernødder. For flade pebernødder, det gider vi ikke 🙂
Måske er smørret blevet for blødt/flydende.
Alt det bedste - og fortsat god bagelyst.
Holger
Kirsten Poulsen
De bedste pebernødder ever. I morgen bages den 4. portion i december. Venner og familie guffer.
Holger Rørby Madsen
Hej Kirsten
Mange tak for den fine tilbagemelding på pebernødder - det er dejligt at høre 🙂
Med de bedste julehilsner
Holger