Her er min opskrift på pebernødder. En klassisk og gammeldags pebernød, der smager af jul og laves med varme krydderier. Nemme at bage.
Pebernødder er en af de småkager, der udelukkende spises ved juletid, og her får du min nemme opskrift på pebernødderne.
De bages især flittigt i løbet af december, og indgår mange steder sammen med den lækre julekonfekt.
Der er tale om krydrede småkager, og krydderierne er blandt andet hvid peber, kardemomme, kanel og stødt ingefær.
Her er min opskrift, der er en sikker vinder til jul, og lige som mormors klassiske og populære opskrift. Længere nede finder du også opskriften på Lagkagehusets pebernødder.
Opskrift på pebernødder
Ingredienser
- 125 gram smør - blødt
- 125 gram sukker
- 1 spiseskefuld brun farin
- 75 gram piskefløde
- 250 gram hvedemel
- 1 teskefuld hjortetaksalt
- 1 teske nelliker - stødte, lille, strøgen
- 1 teske ingefær - stødt, lille, strøgen
- 1 teske kanel - lille, strøgen
- 1 teske hvid peber - stødt, lille, strøgen
- 1 teske kardemomme - lille, strøgen
Sådan gør du
- Kom smør, sukker og brun farin op i en skål, og pisk det med håndmikseren. Tilsæt så piskefløde, og pisk det atter med håndmikser. Dejen til pebernødder kan også laves i en røremaskine med påmonteret piskeris.
- Bland hvedemel med hjortetaksalt, kardemomme, kanel, stødt ingefær, hvid peber og nelliker i en anden skål, og vend det sammen. Jeg plejer at bruge en lille og strøgen teske af hvert krydderi. Det giver de perfekte pebernødder.
- Kom nu mel-blandingen ned i skålen med sammenpisket smør, sukker og piskefløde, og vend det rundt med hænderne. Her skal du ikke bruge håndmikseren.
- Saml dejen, læg den ud på bordet, og del den i tre mindre portioner.
- Rul ud til en tynd pølse, og skær den i tynde skiver på cirka en centimeter stykket. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, men ikke alt for tæt. Pebernødderne vil hæve op til cirka dobbelt størrelse, og de flyder lidt ud.
- Bag pebernødderne midt i ovnen ved 200 grader over- og undervarme - de skal bage cirka 8-10 minutter, og de er klar når de er let gyldne.
- Gentag nu samme omgang med to øvrige klumper pebernøddedej.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
Lad dine pebernødder køle af - de bliver hårde under afkølingen, og så er de klar til at spise.
Pebernødderne opbevares i en kagedåse eller anden lufttæt beholder.
Se også mine opskrifter på:
Historien om pebernødder
Pebernødderne vandt formentlig indpas i Danmark i 1700-tallet, hvor de kom til fra Tyskland.
De lækre julesmåkager blev tidligere også fyldt i julehjerterne på juletræet, og det kender vi blandt andet fra julesangen "Højt fra træets grønne top", der blev skrevet af Peter Faber.
Linjen "først skal træet vises, siden skal det spises" handler om de fyldte kræmmerhuse og julehjerter, hvor blandt andet pebernødderne lå og ventede på at man var færdig med at danse om juletræet.
Her følger min bedste opskrift på pebernødderne, og når de er afkølet skal de selvfølgelig opbevares i en juledåse.
Hvor længe kan pebernødder så holde sig? Ikke ret længe, men det skyldes udelukkende at de smager så utroligt godt, at du vil spise dem meget hurtigt.
Opskriften giver cirka 200 pebernødder. Selvfølgelig afhængig af hvor store du laver dem.
Er der peber i pebernødder?
Er der altid peber i pebernødder - og må butikkerne sælge pebernødderne som netop pebernødder, hvis ikke de indeholder peber?
Det er jo et godt spørgsmål, for normalt må man jo ikke vildlede forbrugerne ved at sælge en vare, som lover at indeholde en bestemt ingrediens.
Netop med pebernødder er sagen dog lidt anderledes, og det kigger vi på her.
Diskussionen om peber i pebernødder blev igen aktuelt, da vi her på Madens Verden testede pebernødder. Se resultatet lidt længere nede.
Smagstesten afslørede nemlig, at kun fire ud af de syv testede pebernødder faktisk indeholder peber.
Det fik igen flere kvikke brugere på Madens Verden til at skrive og spørge, om det ikke er at vildlede forbrugerne?
Det skulle man måske tro, men sådan er det faktisk ikke. Butikkerne må gerne sælge pebernødder uden peber.
Krydderier og pebernødder
Forklaringen på hvorfor der ikke behøver at være peber i pebernødder skal findes langt tilbage i historien.
Pebernødderne kender vi nemlig til helt tilbage i Middelalderen, og faktisk er det af de ældste småkager.
Men dengang var der ikke peber i de små kager. Og i øvrigt heller ikke hjortetaksalt, som vi jo i dag bruger for at gøre pebernødderne sprøde og lette.
I stedet blev der anvendt andre krydderier, men altså ikke peber.
Kryddernødder
Peber i den forstand dækker altså mere over, at de små kager indeholder diverse krydderier.
Det kan være kanel, stødt ingefær og kardemomme, og derfor kan man også kalde pebernødderne for kryddernødder.
Peber er altså ikke en nødvendighed, men mange bruger dog alligevel typisk lidt hvid peber i pebernødder. Jeg gør også, når jeg bager pebernødderne.
Og netop derfor er det også tilladt, at sælge pebernødder uden peber, fordi peber i denne betydning henviser til krydderier.
Lagkagehusets pebernødder
Du kan også bage pebernødderne fra Lagkagehuset, og her er opskriften.
Du skal bruge
250 g smør
250 g sukker
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. kanel
1 tsk. hvid peber
1 tsk. kardemomme
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
1 dl piskefløde
500 g mel
Fremgangsmåde
- Smør og sukker piskes sammen med en håndmikser, til sukkeret er pisket godt ud.
- Piskefløden piskes i (laveste hastighed i starten!!).
- Bland krydderier, bagepulver og natron i melet og rør det så i dejen, til der fåes en nogenlunde fast dej. Ælt det sammen med hænderne til en god pebernøddedej.
- Tril dejen ud i pølser, ca. på tykkelse med en lillefinger. Smuldr dejen kan der tilsættes en smule vand.
- Skær dem ud i små stykker (ca. 1 cm.) lange og tryk dem let sammen i toppen.
- Sæt de små pebernødder på bageplader - de flyder ikke meget ud, så de kan sættes nogenlunde tæt.
- Bages i ca. 7 minutter ved 200 grader varmluft. Lagkagehusets pebernødder skal ikke blive alt for brune, og pas på at de ikke får for meget under bunden. Bagetiden er vejledende, da ovne varmer forskelligt - derfor skal du holde øje med dem mens de bages.
Lagkagehusets pebernødder køles af, hvorefter de kommes på kagedåser, hvor de bevarer sprødheden.
Smagstest af pebernødder
Pebernødder er som bekendt en klassiker til jul, og de kan naturligvis købes færdigbagte i mange forskellige varianter. I denne smagstest af pebernødder undersøges syv forskellige af supermarkedets varianter.
Prisen varierer kolossalt med en kilopris fra 20 kroner til næsten 139 kroner for testens dyreste pebernødder. Men kan det betale sig at give så meget mere for sine pebernødder? Og hænger pris, smag og kvalitet sammen?
Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril fra Madens Verden har testet syv forskellige slags pebernødder for at finde ud af, hvad forskellen er og hvilke, der smager bedst.
Smagen af barndom
Smagen af pebernødder er for mange en nostalgisk smag af barndommens jul.
En hjemmebagt pebernød består typisk af smør, sukker, hvedemel, hævemiddel (bagepulver/natron/hjortetaksalt) og mælk eller fløde sammen med julens krydderier som kanel, nellike, ingefær, kardemomme og hvid peber.
Smagen og duften af pebernødder skal emme af julens krydderier med en lille skarphed fra peberet og en dejlig duft og smag af smørbagt bagværk. De skal være sprøde i konsistensen, uden at blive for hårde, tørre eller give en støvet fornemmelse i munden.
Men hvad med de færdiglavede pebernødder fra supermarkedet - hvad indeholder de? Og kan smagen hamle op med de hjemmelavede af slagsen?
Test af syv forskellige pebernødder
I denne smagstest af pebernødder indgår syv forskellige varianter. De er smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, konsistens, duft og smag.
Efter smagstesten er der set på produkternes indhold og pris. Ud fra den samlede bedømmelse er de inddelt i følgende kategorier:
* * * * * Bedst
* * * * Over middel
* * * Middel
* * Under middel
* Dårligst
Her er pebernøddernes bedømmelser fra de bedst bedømte til de dårligste:
* * * * *
Løgismose økologiske Pebernødder
Testvinder fra Løgismose er store pebernødder med en fin brun farve og en dejlig smørbagt duft. De er sprøde og slet ikke tørre. De har masser af julesmag fra krydderier og en anelse appelsin, og en behagelig skarp smag fra peber og ingefær - og så smager de af smørbagt bagværk. Mild syrlighed og salt, der giver god balance til sødmen.
Kilopris: Ca. 139 kr (25 kr for 180 gram i Netto).
Tilsætningsstoffer: Hævemiddel (E500), melbehandlingsmiddel (E300).
Fedtstof: Smør (25%).
* * *
Favorina Pebernødder
Favorina Pebernødder er små og ligner og dufter som en klassisk pebernød. De er lidt hårde i konsistensen, men har en god sprødhed. De er temmelig søde, men en anelse salt giver en god balance. De har en kraftig vaniljesmag og en mild julekrydring. Der fornemmes ingen peber. En børnevenlig klassisk pebernød. Minder om Bakkegårdens Pebernødder.
Kilopris: 20 kr (8 kr for 400 gram i Lidl).
Tilsætningsstoffer: Hævemidler (E503, E450, E500), vaniljearoma.
Fedtstof: Rapsolie og palmeolie.
* * *
Bakkegårdens Pebernødder
Bakkegårdens Pebernødder er små pebernødder med en klassisk juleduft. De har en sprød konsistens og en mild smag af julekrydderier, der domineres af vanilje. En anelse salt giver en god balance til en høj sødme. Der fornemmes ingen peber. En børnevenlig klassisk pebernød. Minder om Favorina Pebernødder.
Kilopris: 20 kr (10 kr for 500 gram i Aldi).
Tilsætningsstoffer: Hævemidler (E503, E450, E500), vaniljearoma.
Fedtstof: Rapsolie og palmeolie.
* * *
Irma økologiske Pebernødder
Irma økologiske Pebernødder er store og mørke i farven. De har en sprød, men porøs konsistens og føles en smule tørre i munden. De har en kraftig duft og smag af kanel, der overdøver de andre krydderier lidt. En mild skarphed fra peber opfattes i eftersmagen.
Kilopris: Ca. 115 kr (27,50 kr for 240 gram i Irma).
Tilsætningsstoffer: Hævemiddel (E500), melbehandlingsmiddel (E300).
Fedtstof: Smør (23%).
* *
Curré økologiske Pebernødder
Curré økologiske Pebernødder en meget små og lyse i farven. De dufter krydret og smørbagt med en anelse peber og har en sprød konsistens. Smagen er anderledes og en anelse syrlig med en tydelig smag af peber, men mangel på julekrydderier. De har en middel sødme og en let bitter eftersmag. Smagen er ikke afstemt.
Kilopris: 105 kr (21 kr for 200 gram i Føtex).
Tilsætningsstoffer: Hævemidler (E336, E500), melbehandlingsmiddel (E300).
Fedtstof: Smør (23%).
* *
Karen Volf Pebernødder
Karen Volf Pebernødder er lidt blege med et rustikt udseende. De dufter mildt af krydderier. De har en sprød konsistens, men er en smule tørre i munden og bliver næsten dejagtige, når de tygges. De har en mild smag af nellike og krydderier, men virker lidt hengemte i smagen. De mangler sødme, syrlighed, salt og julekrydderier.
Kilopris: 60 kr (24 kr for 400 gram i Føtex).
Tilsætningsstoffer: Hævemidler (E503, E450, E500).
Fedtstof: Rapsolie og palmeolie.
*
Rema 1000 Pebernødder
Rema 1000 Pebernødder er lidt blege og dufter mildt af kanel og nellike. De har en kedelig konsistens, er porøse og giver en lidt støvet fornemmelse i munden. Smagen mangler friskhed og har en lidt hengemt smag af krydderier. Der mangler power på krydderierne og balance i grundsmagene.
Kilopris: 52 kr (13 kr for 250 gram i Rema 1000).
Tilsætningsstoffer: Emulgator (E471), surhedsregulerende middel (E330), smøraroma, vitamin A, hævemidler (E450, E500).
Fedtstof: Smør (10%) og margarine af rapsolie og kokosolie (15%).
Testvinder fra Løgismose
Den dyreste af slagsen vinder denne smagstest af pebernødder, nemlig Løgismoses økologiske Pebernødder til 25 kroner for 180 gram, hvilket svarer til en kilopris på næsten 139 kroner.
Men så får du også en pebernød med knald på smagen og bagt med økologiske råvarer.
På forsiden af pakken loves pebernødder, der er ”bagt med økologisk smør, varme julekrydderier, rørsukker, ingefær og hvid peber”. Og den økologiske pebernød fra Løgismose holder, hvad den lover.
Den har nemlig præcist en dejlig smag af smørbagt bagværk, godt afstemte julekrydderier og en behagelig snert af ingefær og hvid peber. Derudover har den en svag note af appelsin, en mild syrlighed og et nip salt, der giver en god balance til sødmen.
Den er også den pebernød, der indeholder den højeste smør-procent, den indeholder nemlig hele 25 procent økologisk smør.
Bagt med smør eller olie?
Det er langt fra alle pebernødder, der er bagt med smør. En del er lavet med en kombination af raps- og palmeolie i stedet.
Palmeolie er temmelig udskældt, da der ved produktionen ofte ryddes store arealer med regnskov, hvilket går ud over både klima og dyreliv.
Raps- og palmeolie er betydeligt billigere råvarer end smør, hvilket også afspejles i prisen, da det typisk er de billigste pebernødder, der indeholder de vegetabilske olier i stedet for smør.
De tre dyreste pebernødder fra Løgismose, Irma og Curré er alle bagt udelukkende med smør, mens Rema 1000 Pebernødder indeholder 10 procent smør og 15 procent margarine. De øvrige pebernødder er bagt udelukkende på raps- og palmeolie.
Bedst til prisen
Selvom testvinderen er testens dyreste pebernødder, kan det dog godt lade sig gøre at finde en ok pebernød til billig pris.
Testens billigste pebernødder, Favorina og Bakkegårdens Pebernødder, har begge en kilopris på 20 kroner, og en udmærket smag af klassiske pebernødder.
De er måske ikke den helt store smagsoplevelse, men nogle gange må en pebernød godt bare have en klassisk smag uden de store dikkedarer.
Skal man købe pebernødder til hele klassen eller kontoret, kan det blive dyrt med testvinderen fra Løgismose. Her kan de to billigste varianter sagtens bruges og er altså bedre, end de mellemdyre varianter fra Karen Volf og Rema 1000.
De to billigste varianter af pebernødder fra Favorina og bakkegårdens har i øvrigt en meget ens smag, og indeholder da også næsten det samme. Det gør altså ingen forskel, om du køber den ene eller den anden.
Kun godt hver anden pebernød indeholder peber
Selvom de hedder pebernødder, kan du ikke regne med, at der er peber i dem.
Ud af de syv varianter i denne smagstest af pebernødder, er der kun peber i fire.
De billige pebernødder fra Favorina og Bakkegårdens samt Karen Volf Pebernødder er alle uden peber. Den lidt stærke fornemmelse i munden, kommer her i stedet fra andre krydderier som ingefær, kanel eller nellike.
Traditionelt bages pebernødder med hvid peber, som er at finde i testvinderen fra Løgismose og i Irmas økologiske Pebernødder.
I Curré og Rema 1000 pebernødder er der i stedet anvendt rosenpeber, der er en mild og aromatisk peber.
Selvom det kan virke en smule vildledende, at der ikke nødvendigvis er peber i pebernødder, er det helt tilladt.
Ordet peber dækker nemlig over en mere bred betegnelse og betyder blot, at kagerne er krydrede.
Sådan har vi gjort
Vi har testet pebernødder, der kan købes i almindelige supermarkeder.
De er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.
Pebernødderne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur i munden.
Generelt om vores smagstest
Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.
Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.
Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.

Anja
Hej. Overvejer at prøve din opskrift. Hvor mange gram vejer en portion med 200 pebernødder ca.?
Line
Mine pebernødder bliver helt flade, de kaldes nu peberpletter,
Har du et forslag til hvad jeg kan gøre for at få nogle højere pebernødder.
Dejen har jeg liggende på køl i nogle dage inden bagning.
Holger Rørby Madsen
Hej Line
Det lyder som om der skal en smule mere hvedemel i dine pebernødder. For flade pebernødder, det gider vi ikke 🙂
Måske er smørret blevet for blødt/flydende.
Alt det bedste - og fortsat god bagelyst.
Holger
Kirsten Poulsen
De bedste pebernødder ever. I morgen bages den 4. portion i december. Venner og familie guffer.
Holger Rørby Madsen
Hej Kirsten
Mange tak for den fine tilbagemelding på pebernødder - det er dejligt at høre 🙂
Med de bedste julehilsner
Holger