Min opskrift på de bedste fedtebrød, der er virkelig nemme småkager. Fedtebrødene skal ikke hæve, er hurtige at gøre klar og laves med eller uden romglasur.
Fedtebrød er måske den småkage jeg holder allermest af, og her er opskriften på de dem.
Navnet lyder måske lidt usselt, og man tænker måske straks på fedtede og lidt ulækre småkager, men sådan er det altså slet ikke. Tværtimod er de sønderjyske fedtebrød knasende sprøde, og med det rette touch af kokos.
Oveni gør det så heller ikke noget, at fedtebrød er utrolig hurtige og nemme at bage.
Af denne portion får du en bageplade med verdens bedste fedtebrød, og det vil sige cirka 18 stk. Men gang bare opskriften op hvis du vil lave flere plader med fedtebrødene.
Opskrift på fedtebrød
Ingredienser
- 100 gram hvedemel
- 50 gram rørsukker
- 50 gram kokosmel
- 100 gram blødt smør
- 0,5 teskefuld hjortetaksalt
- 75 gram flormelis
- Lidt pasteuriseret æggehvide
Sådan gør du
- Kom hvedemel, rørsukker, kokosmel og blødt smør i en skål sammen med hjortetaksalt.
- Bland dejen godt sammen med fingrene, og så er den sådan set klar til brug. Nemmere bliver det ikke.
- Du kan selvfølgelig nu sætte dejen på køl en halv times tid eller længere, men det er ikke nødvendigt. Jeg har prøvet det af, og bagt fedtebrød med og uden afkøling af dejen - og de smager ens. Så du kan sagtens hoppe videre til næste skridt.
- Del dejen i tre lige stykker, som du triller til pølser på længde næsten som bagepladen. Det kan måske være en smule svært at trille dejen, men så tryk den forsigtigt ud til pølser.
- Beklæd bagepladen med bagepapir og læg pølserne på pladen med behørig afstand.
- Med hænderne trykker du nu let dejen ud til stænger, der er cirka 4-5 centimeter brede. Det er ret nemt, da dejen er rimelig blød.
- Bag så fedtebrødene i 10 minutter ved 190 grader varmluft - eller 200 grader almindelig ovnvarme.
- Tag fedtebrødene ud og løfte dem straks over på et skærebræt. Løft i bagepapiret, og flyt alle tre stænger - lad dem blive liggende på bagepapiret.
- Kom flormelis i en lille skål, og rør lidt pasteuriseret æggehvide i indtil du har den rigtige konsistens.
- Fordel straks æggehvideglasuren på fedtebrødene.
- Med en skarp kniv skærer du nu stængerne ud i mindre stykker på skrå.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Efter bagning
Lad nu verdens bedste fedtebrød køle af inden du lægger dem i en kagedåse.
Men de smager fantastisk når de er lune, så måske når de slet ikke frem til kagedåsen.
Romglasur på fedtebrød
Opskriften her er med almindelig glasur, men fedtebrødene smager nu altså også fremragende med en rigtig romglasur.
Her kommer du lidt rom eller romessens i glasuren, og husk at smage den til. Fordeles derefter på fedtebrødene.
Se også disse opskrifter på julekager:
Jeg kan anbefale at lave glasuren med limesaft og flormelis, og pynte med revet limeskal. Det passer perfekt til de fede og søde fedtebrød.
Mine fedte brød flød sammen, så de fyldte hele pladen. Jeg ved at opskriften og badetemperatur var den rigtige. Lidt ærgerligt. Jeg må prøve en anden opskrift.
Hej Pia
Øv da - jeg ved ikke hvad der er gået galt hos dig. Men jeg kan garantere dig, at der ikke er noget galt med opskrift og mål. For jeg har bagt dem mange gange uden problemer 🙂
Så op på hesten igen.
Alt det bedste
Holger