En opskrift på de bedste vaniljekranse til jul fra bagermester Hardy Christensen. Kagerne laves med sprøjtepose, og flyder ikke ud i ovnen.
Hvis du spørger mig, så er disse vaniljekranse de bedste jeg nogensinde har smagt. Vaniljekransen er en klassisk julesmåkage, som gerne skal holde den fine form, afbages let gylden og være lækker sprød.
Læs mere om vaniljekransene længere nede.
Opskrift på vaniljekranse
Ingredienser
- 250 gram smør
- 200 gram sukker
- 1 æg ca. 50 gram
- 355 gram hvedemel
- 15 gram vaniljesukker
- 1 vaniljestang kornene fra vaniljestangen
Sådan gør du
- Du skal bruge meget blødt smør. Du kan eventuelt blødgøre det i mikroovnen, men det skal ikke smeltes Eller stil smørret frem ved stuetemperatur i god tid. Kom det i skålen til røremaskinen.
- Tilsæt også sukker, et æg, hvedemel, vaniljesukker og vaniljekorn fra en stang vanilje. Vaniljestangen kan også udskiftes med vaniljesukker, som du så samlet skal bruge 25 gram af.
- Rør dejen sammen med kagespartel, og det gør du ved laveste hastighed i tre minutter. Ikke længere tid.
- Tag dejen ud på køkkenbordet, og du har nu en ret blød dej.
- Kom den i en sprøjtepose med en stjernetyl i størrelsen 10 millimeter.
- Beklæd en bageplade med bagepapir (i dette link kan du læse alt hvad du skal vide om bagepapir), og sprøjt lange stænger på cirka 10 centimeter. Tip: Det kan være hårdt at sprøjte vaniljekransedej ud af en sprøjtepose, men et trick er, at du ikke skal holde for højt oppe på sprøjteposen. Jo tættere på stjernetyllen du presser dejen, jo nemmere er dejen at få ud. Så lad være med at presse øverst, men gør det cirka en tredjedel oppe fra tyllen. Så går det nemmere, og efterhånden kan du presse mere dej ned.
- Luk dem sammen til vaniljekranse, og du skal holde lidt afstand mellem vaniljekransene. Men da dejen stort set ikke falder sammen, ja så kan de stå rimelig tæt på hinanden.
- Bag de lækre vaniljekranse i en forvarmet ovn ved 200 grader over- og undervarme, og her skal de have cirka 8-10 minutter. Vaniljekransene er færdige når de er let gyldne. Bagetiden kan dog godt være lidt længere, da ovne varmer forskelligt. Men tag dem ud, når de gyldne og ser bagte ud.
- De færdigbagte kager stilles på en rist, hvor de køler af og bliver sprøde.
- Fortsæt på samme måde med resten af dejen.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
Denne opskrift laves nemt med en sprøjtepose med stjernetyl og det kræver derfor ikke den store bagemaskine.
Vaniljekransene hører traditionelt julen til, og disse kranse er sprøde og med den helt rigtige smag af vanilje.
Opskriften stammer fra bagermester Hardy Christensen, der i årtier drev det populære Hardys Bageri i Nørre Nebel i Vestjylland.
Der var styr på både traditioner og håndværk, og derfor får du altså ikke bedre vaniljekranse end disse.
Vi mistede desværre Hardy i foråret 2017, men hans fantastiske opskrifter lever heldigvis videre.
Opskriften giver omkring 45 vaniljekranse, afhængig af hvor store du laver dem.
Tip: Når du skal presse vaniljekransedej ud af sprøjteposen, skal du ikke presse øverst, og dermed forsøge at få al dejen presset ned mod hullet. Så er det nemlig noget hårdere at pressen dejen ud.
Tag i stedet fat ca. en tredjedel oppe fra stjernetyllen, så du ikke skal skubbe for meget dej ad gangen. Så er det nemmere nemmere at lave de smukke vaniljekranse. Og så kræver det ikke så mange armkræfter.
Vaniljekranse med mandler
Hvis du vil bage småkagerne med mandler, skal du bruge følgende ingredienser:
- 100 gram smuttede mandler
- 1 stang vanilje eller 1 spsk. vaniljesukker
- 375 gram smør
- 8 dl hvedemel
- 3 dl sukker
- 1 æg
Smuld mel og smør sammen til en grynet konsistens.
Skold og hak mandlerne meget fint.
Bland dem i massen sammen med sukker og vanilje. Ælt ægget ind i dejen og stil den på køl en times tid.
Kør dejen ud gennem en kødhakker med stjerneform og bag kransene i otte minutter ved 200 grader almindelig ovn.
Noter
Vaniljekranse opbevares i en tætsluttende beholder, hvor de holder sig sprøde.
Og hvis ikke du spiser dem for hurtigt, kan de holde helt til jul.
Jeg er meget glad for daglige ideer fra dig.
I går bagte jeg vaniljekranse, m e n det ikke en rar oplevelse. Dejen var såååååå
svær at få ud af posen med ny tylle i metal på 10 mm
Hej Bitten
Tak for det, og jo, det kan kræve lidt kræfter at få dejen til dine vaniljekranse sprøjtet ud af posen. Men jeg har lige opdateret opskriften med et godt trick: Lad være med at presse for meget dej ad gangen i sprøjteposen, for så er det hårdere at få den ud. Tag i stedet fat ca, en tredjedel oppe, og sprøjt dejen ud derfra. Så er det ikke så hårdt.
Og tak for din tilbagemelding 🙂
Alt det bedste - og god bagelyst
Holger
Hejsa kan det virkel passe der skal 25 gr. Vaniljesukker i ??