Her er fakta og viden om både vanilje og vaniljesukker. Du får også tips til, hvordan du opbevarer og udnytter den lækre vanilje optimalt.
Vanilje er vores ven. Vi bruger den især i alt det, der forsøder livet: kager, desserter og is.
Forskellige udgaver af vanilje
En af julens mest populære småkager er endda opkaldt efter det aromatiske krydderi, vaniljekranse.
Vanilje er i handelen i mange varianter fra det klassiske vaniljesukker til de tørrede stænger. Her ser du de mest udbredte.
Vaniljestænger
Det er den ægte bælge fra orkideplanten, der er tørret, og som ikke er blandet med sukker, sprut eller tilsætningsstoffer.
Vaniljestænger findes i to udgaver: Bourbon og Tahiti.
Vaniljesukker
Det er nok den udgave, de fleste kender bedst. Her er vaniljekorn og stænger knust med sukker, som regel flormelis.
Men der kan sige sig andre ingredienser ind i vaniljesukkeret, for eksempel tilsætter flere producenter kartoffelmel eller bruger kemisk fremstillet vaniljearoma i stedet for den ægte vare.
To teskefulde vaniljesukker svarer i til en vaniljestang. Så rammer du cirka samme vaniljesmag.
I denne video kan du se, hvordan du flækker en vaniljestang, og laver vaniljesukker på den nemme måde:
Vaniljeekstrakt
Ægte vaniljekorn udvundet af vaniljestænger og tilsat alkohol.
Er god til de opskrifter, hvor du foretrækker en ren vaniljesmag uden sukker.
Vaniljeessens
Det vil ofte være fremstillet af det kunstige smagsstof vanillin, som er en tilnærmelse af vaniljesmagen.
Sådan vokser vanilje
Vaniljestænger har i virkeligheden ikke noget med stænger at gøre.
Det er en bælge fra orkideen Vanilla Planifolia, som vokser i tropiske regnskove i Sydamerika, Madagaskar, Indonesien eller Mexico.
Her kan planten blive op til 30 meter i længden.
Vaniljestangen ligner en lang, gulgrøn bønne, når den hænger på planten. Denne bønne eller frøkapsel indeholder tusindvis af frø, som vi kalder vaniljekorn.
Bælgene plukkes, inden de er modne. Herefter bliver de fermenteret, til de ligner de mørke stænger, som vi kender.
Men processen er ikke slut endnu. Vaniljestængerne skal nemlig lagres i trækasser et halvt år, før de kan pakkes og sendes ud i verden.
Historien om vaniljen
Christoffer Columbus opdagede ikke kun Amerika, men også vaniljen. Det vil sige, han opdagede ikke noget af det, men han var den første europæer, der fandt ud af eksistensen af begge.
Historien går, at Columbus fik vanilje i kakao af en nicaraguansk høvding i begyndelsen af 1500-tallet. Han må have nydt den skønne smag, for han tog vanilje med tilbage til Europa.
I slutningen af 1500-tallet begyndte hans landsmænd at importere den eksotiske vanilje og nogle år senere fik englænderne så øje på det aromatiske krydderi.
Det var dronning Elizabeth den I’s apoteker, der opdagede vaniljens velsignelser. Senere var der ligefrem en tysk læge, der hævdede, at vanilje kurerede impotens. I dag nøjes vi med at nyde vanilje i maden.
Sådan bruger du vanilje
Vaniljestænger skal flækkes på langs med en skarp kniv.
Herefter kan man skrabe vaniljekornene ud og bruge dem i bagværk, creme, is og en lang række andre retter.
Hvis du vil have den fulde udbytte af vaniljestængerne, kan du lave et glas med sukker og lægge de brugte vaniljestænger ned i sukkeret.
På den måde får du dit eget vaniljesukker, der kan bruges i for eksempel varme drikke som kaffe og te. Eller i en hjemmelavet råcreme.
Du kan også blende vaniljestænger med sukker eller flormelis for at få en stærk og aromatisk udgave af vaniljesukker.
Målestoksforhold
Fem vaniljestænger til 100 gram sukker.
Vil du lave din egen ekstrakt, skal du hakke fem-seks vaniljestænger groft og komme dem i en flaske med to-tre dl. vodka.
Flasken rystes af og til i løbet af de par måneder, som ekstrakten skal stå og samle smag, før den bruges.
Vanilje er faktisk ikke kun god til søde retter. Du kan med fordel komme lidt vanilje-ekstrakt i salatolien eller tilsætte ekstrakten i middagsretter.
Opbevaring
Vaniljestænger køber vi som regel i et plastik- eller glasrør.
Røret skal opbevares mørkt og tørt, men levetiden kan forlænges, hvis du hælder et par dråber dråbe alkohol i røret.
Vaniljeekstrakt skal opbevares mørkt i stuetemperatur. Låget skal være tætsluttende.
Vaniljesukker skal opbevares tørt, mørkt og ved stuetemperatur.
Comments
No Comments