• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Dessert › Is - fakta, opskrifter og et godt råd mod hjernefrys

Is - fakta, opskrifter og et godt råd mod hjernefrys

is på ismaskine
Del gerne:
93
SHARES
FacebookMessenger93PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 26. juni 2025 - Udgivet: 23. august 2019

Her kan du læse alt om is. Se de forskellige istyper, fakta, næringsindhold, lækre isopskrifter, men også hvad hjernefrys er og hvordan du nemt undgår det.

Jeg elsker is, og der findes jo alt fra flødeis til sorbet, gelato, sødmælksis, kærnemælksis og frozen yoghurts?

Man kan næsten med god grund spørge, hvorfor man egentlig skal vælge mellem alle de skønne typer is, der findes på markedet i dag.

Måske er det kun samvittigheden, der står i vejen for at hoppe ud i at prøvesmage alle varianterne for at finde favoritten – eller favoritterne.

Her får du et kort overblik og information om nogle af de mest gængse udgaver.

Indhold
  • Her kan du læse alt om is. Se de forskellige istyper, fakta, næringsindhold, lækre isopskrifter, men også hvad hjernefrys er og hvordan du nemt undgår det.
  • Kend din is
  • Flødeis
  • Mælkeis
  • Sorbet
  • Sodavandis
  • Semifreddo
  • Frossen yoghurt
  • Gelato
  • Parfait
  • Vegansk is
  • Sådan laver du selv is
  • Hvad er hjernefrys?
  • Is og ernæring
  • Fakta
  • Opskrifter
  • Jordbær flødeis - opskrift på gammeldags og cremet is
  • Verdens bedste vaniljeis
  • Chokoladeis
  • Verdens bedste stracciatella is
  • Verdens bedste is
  • Cocio is - hjemmelavet vaniljeis med Cocio
  • Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine
  • Gin & Tonic sorbet
  • Hindbærsorbet - cremet sorbet af hindbærsaft
  • Champagnesorbet - nem opskrift med og uden ismaskine
  • Melonsorbet - den bedste is med vandmelon
  • Rabarbersorbet - let og lækker sommerdessert
  • Italiensk citronsorbet - opskrift med eller uden ismaskine
  • Opskrift på hjemmelavet hyldeblomst sorbet is
  • Jordbærsorbet - bedste sorbet is uden ismaskine
  • FAQ
  • Kommentarer

Kend din is

Som udgangspunkt fremstilles is på en base af enten mælkeprodukter eller vand/frugtsaft.

For mælkebaseret is, vil smagen blive blødere og rundere jo højere fedtprocent.

Basen af de fleste varianter er stort set den samme, men der varieres i et utal af tilsætninger, der giver smag, farve og konsistens.

Flødeis

Primært lavet på fløde, min. 9% mælkefedt. En is med fast konsistens, fremstillet på basis af fløde og æg. Flødeblandingen består af fløde, pasteuriserede æggeblommer og sukker og opvarmes ved tilberedningen og køres efterfølgende igennem på ismaskine til den ønskede konsistens er opnået.

Mælkeis

Primært lavet på fløde, min. 9% mælkefedt. Fremstilles som ovenstående, men er mindre fedtholdig.

Sorbet

Primært lavet af frugtsaft. En god sorbet bør ikke indeholde iskrystaller, men skal være cremet og blød i konsistensen.

Sodavandis

Primært lavet på vand, sukker, frugtsaft og smagsstoffer.

Semifreddo

Italiensk dessert, som ofte er fremstillet af flødeskum og is. Semifreddo betyder ganske enkelt halvfrossen på italiensk. Konsistensen er kompakt, men blød, og minder lidt om mousse.

Frossen yoghurt

Yoghurtisen er blevet ret populær gennem de senere år, for yoghurtis er knapt så tung som flødeis og har en fin syrlighed. Dertil kommer, at den er mindre kalorierig end f.eks. flødeisen.

Gelato

Gelato er den traditionelle italienske is. Den er en fast, men cremet mælkeis. Tilberedes stort set som flødeis, dog med den forskel at den er mælkebaseret og uden æg. Ligesom i flødeisen opvarmes isblandingen inden den køres igennem ismaskinen.

Se her hvordan gelato adskiller sig fra flødeis:

EgenskabGelatoFlødeis
FedtindholdLavere (mere mælk, mindre fløde)Højere (meget fløde)
ServeringstemperaturLidt varmere (ca. -12 °C)Koldere (ca. -18 °C)
LuftindholdMindre luft (mere kompakt og cremet)Mere luft (fluffet og let)
SmagKraftigere og mere intensBlødere, mere afrundet

Parfait

Fast flødeis, som er nem at lave, da den fremstilles uden opvarmning og uden brug af ismaskine. Indeholder sukker, æggeblommer og flødeskum, samt chokolade, nougat eller andre smagsgivere.

Vegansk is

Lavet uden brug af fløde, mælk og æg, som erstattes af vegetabilsk olie m.m.

Sådan laver du selv is

Kun fantasien kan sætte grænser for dit eget lille ismejeri. Har du først en god basisopskrift, kan du variere den med en masse forskellige tilsætninger såsom bær, frugt, chokolade, nødder osv. Nogen eksperimenterer sågar med bacon! Se alle vores lækre opskrifter på is længere nede.

Det gør processen noget nemmere, hvis du har en ismaskine. Men det er ikke nødvendigt. Det kræver dog lidt ekstra opmærksomhed for at undgå, at isen krystalliserer.

Prøv dig frem og byd på en lækker dessert hele året rundt.

Hvad er hjernefrys?

Du sidder og slubrer en lækker is i dig, og pludselig får du hjernefrys, som er en skarp fornemmelse i hovedet pga. den iskolde is. Her får du et trick til at undgå fænomenet:

Hjernefrys har et fagligt navn - sphenopalatine ganglioneuralgia. Det dækker over, at de temperaturfølere, som vi har øverst i munden - populært sagt - får et kuldechok.

Når noget koldt rammer følerne før din krop har haft tid til at opfange det, sender de signal til hjernen om, at der tabes temperatur.

Det giver den hovedpine, som i daglig tale kaldes hjernefrys.

Du kan afhjælpe det ved at lægge din tunge op i ganen og ”opvarme følerne”, så de ikke sender paniksignaler til hjernen.

Is og ernæring

Is er lækkert, men også fyldt med kalorier og fedt. De fleste ernæringseksperter vil kalde det tomme kalorier, da det primært er energi fra tilsat sukker og fra mættet fedt.

Mængde pr. 100 g flødeis

Kalorier: 207
Fedt: 11 gram
Mættet fedt: 7 gram
Flerumættede fedtsyrer: 0,5 gram
Enkeltumættede fedtsyrer: 3 gram
Kolesterol: 44 mg
Natrium: 80 mg
Kulhydrat: 24 g
Kostfibre: 0,7 gram
Sukker. 21 gram

Cirka 50 procent af isen er luft, som er pisket ind for at skabe den lette og bløde konsistens.

Vælg eventuelt de mere kalorielette udgaver, så du kan nyde isen med god samvittighed eller gå efter princippet ”lidt, men godt”.

Fakta

Det menes at være Kejser Nero (år 37 e. Kr. f.), der først spiste is. Han fik sine slaver til at samle is fra bjergene og bagefter fik han sine kokke til at blande det med forskellige frugter og bær.

Men selvom der har været tidlige udgaver i både Romerriget og Kina, så er det i Italien isen, som vi kender den i dag, har sin oprindelse.

Amerikanerne er nogle af verdens mest is-spisende folk, og i 1984, erklærede Præsident Ronald Reagan juli måned for den nationale iscreme-måned. Amerikanerne spiste i 2016 2,7 milliarder liter is.

Norge er det land, der spiser mest is per indbygger. Det bliver til 9,8 liter i gennemsnit pr. år.

I Tokyo i Japan kan du få is med blæksprutter, rejer, hestekød og kotunge. God appetit!

En almindelig malkeko producerer mælk nok i sin levetid til at kunne producere 30.000 liter is.

Salget af is stiger markant i nedgangstider, og forskere har undersøgt, at is har en beroligende effekt på flere sindstilstande.

Opskrifter

Her er lækre opskrifter på forskellige slags is, som du selv kan lave.

Jordbær flødeis - opskrift på gammeldags og cremet is

4.7 fra 10 stemmer
Her får du min opskrift på en gammeldags jordbær flødeis. Isen laves med friske eller frosne jordbær, og du får her den helt rigtige og cremede flødeis.
Gå til opskrift
jordbær flødeis

Verdens bedste vaniljeis

4.8 fra 27 stemmer
En god opskrift på hjemmelavet vaniljeis, der kan laves med eller uden ismaskine. En lækker og cremet is med ægte vanilje, og isen er meget nem at lave.
Gå til opskrift
Billede med hjemmelavet vaniljeis

Chokoladeis

4.9 fra 23 stemmer
Denne chokoladeis er både cremet og fyldig, og isen har den helt rigtige chokoladesmag. Laves bedst på ismaskine, men kan også fryses uden.
Gå til opskrift
Billede af chokoladeis på ismaskine.

Verdens bedste stracciatella is

4.8 fra 9 stemmer
Her er opskriften på den bedste stracciatella is, der både er cremet og nem at lave. Stracciatella er en vaniljeis med masser af chokolade.
Gå til opskrift
billede resultat for hjemmelavet stracciatella is

Verdens bedste is

4.8 fra 25 stemmer
Her får du opskriften på verdens bedste is. Eller som Newyorker By Heart kaldte den: Verdens nemmeste - og bedste - hjemmelavede is. Prøv den her.
Gå til opskrift
billede med verdens bedste is

Cocio is - hjemmelavet vaniljeis med Cocio

5 fra 2 stemmer
Cocio is er nem at lave selv. Også selvom du ikke ejer en ismaskine. Her er en rigtig god opskrift, som du bliver afhængig af.
Gå til opskrift
cocio is

Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine

5 fra 3 stemmer
Her kan du se, hvordan du meget nemt laver en jordbær parfait. Det lyder fint, men er egentlig bare en jordbæris, som laves uden ismaskine.
Gå til opskrift
Billede resultat for jordbær parfait

Gin & Tonic sorbet

5 fra 2 stemmer
Her får du min bedste opskrift på Gin & Tonic sorbet, en super lækker is med gin og Pellegrino tonic. Kan laves med eller uden ismaskine.
Gå til opskrift
Gin & Tonic sorbet is

Hindbærsorbet - cremet sorbet af hindbærsaft

5 fra 2 stemmer
Du kan meget nemt lave en lækker hindbærsorbet med hindbærsaft. Her kan du se hvordan du gør, og din hindbærsorbet bliver cremet og luftig.
Gå til opskrift
billede med nem og hjemmelavet hindbærsorbet

Champagnesorbet - nem opskrift med og uden ismaskine

4.8 fra 12 stemmer
Her får du opskriften på en nem champagnesorbet, som kan laves med eller uden ismaskine. Laves med champagne Cava, Prosecco eller lignende.
Gå til opskrift
billederesultat for champagnesorbet

Melonsorbet - den bedste is med vandmelon

4.7 fra 6 stemmer
Gå til opskrift
Billede med melonsorbet og vandmelon

Rabarbersorbet - let og lækker sommerdessert

5 fra 2 stemmer
Rabarbersorbet er legende let at lave, og da det også både smager godt og ser flot ud, er det bare om at gå i gang. Her en opskrift uden ismaskine.
Gå til opskrift
Rabarbersorbet

Italiensk citronsorbet - opskrift med eller uden ismaskine

4.7 fra 71 stemmer
Min bedste opskrift på italiensk citronsorbet, der er en læskende sorbet med frisk citronsaft. Citronsorbeten kan enten laves i ismaskine eller uden.
Gå til opskrift
billederesultat for citronsorbet

Opskrift på hjemmelavet hyldeblomst sorbet is

4.8 fra 5 stemmer
Dette er den bedste opskrift på en hjemmelavet hyldeblomst sorbet, der er særdeles forfriskende is, som samtidig er meget nem at lave.
Gå til opskrift
Billede med hjemmelavet hyldeblomst sorbet is

Jordbærsorbet - bedste sorbet is uden ismaskine

5 fra 2 stemmer
Jordbærsorbet er noget af det allerbedste, og her er opskriften på en skøn sorbet med jordbær, som du kan lave uden en ismaskine.
Gå til opskrift
Skøn og vidunderlig jordbærsorbet, der er is lavet af friske jordbær. Du kan også bruge frosne jordbær til denne sorbet. Foto: Madensverden.dk.

FAQ

Hvad er flødeis lavet af?

Fløde er den vigtigste ingrediens, som giver isen dens cremede konsistens og rige smag. Typisk anvendes piskefløde (ca. 38 % fedt).

Mælk bruges ofte sammen med fløde for at justere fedtindholdet og gøre isen lettere.

Sukker søder isen og bidrager til en blødere struktur.

Æggeblommer bruges især i hjemmelavede eller "ægte" flødeis (f.eks. vaniljeis) som emulgator og for en rigere smag.

Smagsgivere er for eksempel vanilje, chokolade, bær, kaffe eller karamel.

Hvad er sorbet?

Sorbet er is lavet på frugt, uden mælk eller fløde. Den er lavet på frugtpuré eller frugtsaft, der giver sorbet sin karakteristiske smag og farve.

Sukker søder og hjælper med at give en blød og skefast konsistens, selv når sorbeten er frossen.

Vand bruges som base, især hvis der anvendes frugtsaft frem for puré.

Citronsaft eller anden syre bruges for at balancere smagen og fremhæve friskhed.

Evt. alkohol, som likør eller vin, bruges i små mængder, for at sænke frysepunktet og gøre konsistensen blødere.

Sorbet er vegansk, så længe den ikke indeholder honning eller animalske tilsætningsstoffer.

Det er en frisk og let isvariant, ofte serveret som dessert, ganerenser mellem retter eller som en del af en sommeranretning.

Hvad er mælkeis?

Mælkeis er en type is, der, som navnet antyder, laves på mælk i stedet for fløde - eller evt. med mindre fløde. Den placerer sig lidt mellem flødeis og sorbet i både smag og konsistens. Den er mindre fed end flødeis og mere forfriskende med en lettere konsistens.

Hvad er sodavandsis?

Sodavandsis er en is lavet uden mælk, fløde eller æg – den består primært af vand, sukker og smagsgivere, ofte med smag og farve som minder om sodavand eller frugtsaft.

Den er meget let og forfriskende og er populær som børneis eller som læskende is på meget varme dage.

Hvad er gelato?

Gelato er den italienske version af is – og selvom den ligner flødeis, adskiller den sig på flere vigtige måder i både ingredienser, tekstur og tilberedning.

Den er lavet af mælk, lidt fløde, sukker, æggeblommer og naturlige smagsgivere og føles mere intens i smagen, tættere i konsistensen og mindre fed end klassisk is, selv om den stadig er cremet.

Hvad feder mest - sorbet eller flødeis?

Flødeis feder mest - uden sammenligning. Flødeis indeholder fløde, og det betyder, at flødeis indeholder væsentligt flere kalorier end sorbet, der er baseret på vand, frugt og sukker.

Dog har sorbet et højt sukkerindhold, så det er ikke nødvendigvis sundt, blot lettere end flødeis.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. per gylling

    maj 04, 2023 at 10:36 am

    Hej Holger
    Har netop investeret i en kompressor ismaskine - og undres over hvorfor nogle flødeis opskrifter skal opvarmes inden massen hældes i ismaskinen.. Hvorfor? Er det ALTID nødvendigt?

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Forsiden lige nu

billede med mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør
Mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør→ Se opskriften
Nemme krebinetter med let sommerfrikassé opskrift
Krebinetter med let sommerfrikassé→ Se opskriften
Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.
Stegt fennikel med ærter og grønne asparges→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
billede med ærtegryde
Ærtegryde (opskrift på nem og hurtig gryderet med ærter)→ Se opskriften
kartoffelgratin med oksekød
Kartoffelgratin med oksekød→ Se opskriften
Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.
Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse→ Se opskriften
Krydrede kødboller opskrift med ras el hanout
Krydrede kødboller (opskrift med ras el hanout)→ Se opskriften
sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater→ Se opskriften
billede med skærekager
Skærekager (de bedste opskrifter på lækker skærekage)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her