Mandler

Her får du de bedste opskrifter med mandler på Madens Verden. Mandlerne er sunde og lækre, og anvendes bla. i risalamande, til saltmandler og meget mere.
Mandler er ikke kun en velsmagende snack, som lige kan stille lækkersulten hen på eftermiddagen.
Den er også blevet kendt som en vigtig kilde til nærende olier, mineraler og vitaminer, og heldigvis bruger vi den i mange opskrifter.
Mandler er en stenfrugt
Mandlerne tilhører Prunus-slægten ligesom blommer, ferskner og abrikos og er botanisk set en stenfrugt. Mandeltræet, som kan blive op til seks meter højt, vokser udbredt i Middelhavslandene, men også i Asien og USA.
Måske har du været så heldig at opleve mandeltræerne blomstre i foråret? Et smukt syn og en rigtig forårsbebuder. Blomsterne er hvide til lyserøde og fremkommer tidligt om foråret før løvspring.
Frugten er en 3-6 cm stor, æggeformet til oval stenfrugt med en hård, grøn skal. Stenen, som har de karakteristiske furer også kendt fra fersken, indeholder et enkelt frø, nemlig selve mandlen.
Sød mandel og bittermandel
Du kender den søde mandel fra vores supermarkeder, men der findes også en anden knap så kendt variant, nemlig bittermandlen.
Bittermandlen indeholder stoffet amygdalin, som kan spaltes i giftig blåsyre og benzaldehyd, som giver den karakteristiske mandelaroma. Olie fra bittermandler anvendes i mindre omfang i madvarer, parfume, likør og lignende.
Bittermandler bør kun anvendes i meget små mængder. Og er du ikke velbekendt med anvendelsen, bør du gå uden om denne variant.
Sødmandel spises som nødder og bruges i madlavning, presses til mandelolie eller males til mel, der blandt andet blandes med sukker til marcipan eller med vand og sukker til mandelmælk.
Skal man smutte mandler?
Du kan fint spise mandlerne med skallen på. Nogle synes dog, at de er lidt mere bitre, så retterne kan smage forskelligt alt efter, om mandlerne er smuttede eller ej.
Vil du gerne fjerne skallen, f.eks. hvis du skal lave ris à l’amande, hvor mandlernes lyse farve er at foretrække, kan du let gøre det således:
Hæld kogende vand over mandlerne et par minutter og lad det trække, så skallen begynder at løsne sig. Hæld vandet fra, køl af med koldt vand, og smut dem så mellem to fingre med det samme.
En håndfuld mandler om dagen..
Vi er blevet vilde med at smovse i mandler. På bare 10 år fra 2004 til 2014 er salget firdoblet og med god grund.
For udover at være en lækkerbisken, så får vi glæde af de sunde olier, mineraler og vitaminer, når vi drysser mandler på morgenmaden, eller blander den i salaten.
En håndfuld mandler om dagen er et rigtigt godt tilskud af både kalk, magnesium, jern, E-vitamin og sunde olier med umættede fedtsyrer.
Opbevaring og holdbarhed
Du har måske altid opbevaret dem i dit køkkenskab. Men mandlers holdbarhed er kort, og på grund af det høje fedtindhold, kan de blive harske og mugne.
Derfor forlænger du holdbarheden ved at sætte dem i køleskabet eller sågar i fryseren i en mørk lufttæt beholder. I køkkenskabet kan de holde sig i ca. to måneder. I fryseren og køleskab kan de holde sig i op til et år.
Opbevar aldrig mandler i sollys eller sammen med stærkt lugtende madvarer. Det kan få dem til at smage dårligt og gøre dem harske og bløde.
Fakta om mandler
Ordet mandel kommer via tysk fra middellatin ”amandula”. En omdannelse af græsk amygdale – ”mandel” - under påvirkning fra latin amanda – som kan oversættes til ”som skal elskes”.
Mandlerne nævnes så tidligt som i Biblen. Her lovprises de som ingrediens i de brød, som blev serveret for de egyptiske faraoer.
En mandel indeholder flavonoid, ligesom broccoli og grøn te, og betragtes som meget nærende for huden.
Mandlerne dyrkes især ved Middelhavet, i Iran, Japan, Kina, Australien, Sydafrika og USA. I dag er USA en af de største producenter af mandler.
Mandelmælk er blevet særdeles populært og tilgængeligt – og kan købes i de fleste supermarkeder og på cafeer som et vegansk alternativ til komælk. Den har en cremet og nøddeagtig smag.
Mandeltræerne er 100 procent afhængig af bierne – så ingen bier, ingen mandler.
Opskrifter med mandler
Du kan nemt og hurtigt lave saltede mandler, soyamandler osv. til en lækker snack, men lad også mandler indgå i f.eks. salater, smoothies og på din morgenmad.