Brændte mandler er lette at lave. Og de smager så skønt, at når først man har smagt de hjemmelavede, bliver man afhængig. Her er opskriften.
Brændte mandler er ikke et nyt fænomen. Tværtimod. Vi skal helt tilbage til middelalderen for at finde oprindelsen på denne lækre spise.
Mange forbinder brændte mandler med juletiden, hvor vi bager, laver konfekt og nyder flere hjemmelavede søde sager end resten af året.
Men hvorfor begrænse sig til december? Disse lækre mandler kan spises året rundt.
Opskriften her er helt klassisk - lige dele mandler og sukker samt lidt vand og vanilje.
Du kan så vælge, om du vil tilsætte andre smagsgivere som lakridspulver eller kanel. Det sidste vil give mandlerne en mere julet smag og duft.
Opskrift på hjemmelavede brændte mandler
Brændte mandler
Ingredienser
- 130 gram mandler
- 100 gram sukker
- 30 gram rørsukker - lys
- 1 teske vaniljesukker
- ¾ deciliter vand
Sådan gør du
- Hæld alle ingredienserne på en varm pande, der er sat på 8 ud af 9 mulige. Altså en af de højeste temperaturer på din kogeplade.
- Rør nu konstant med en træske, mens sukkeret langsomt smelter og blander sig med vandet til en sirupslignende masse.
- Bliv ved med at røre, imens indholdet på stegepanden skifter konsistens. Fra sirup til en tykkere karamel og til allersidst: Krystalliseret sukker. Dette skridt kan forskrække en, der laver det første gang, men den er god nok. Vandet skal fordampe og efterlade sukker helt krystalliseret.
- Nu skruer du ned til medium-lav varme og bliver ved med at røre rundt i den knasende masse. Langsomt begynder sukkeret at smelte. Det er en proces, der kræver, at det ikke må blive til en hård bolsjeagtig karamel, men blot skal sætte sig fast på mandlerne. Så lav til medium varme er vigtig.
- Når du har rørt i ca. fem minutter, vil sukkeret have sat sig fast om de enkelte mandler. Tag dem af panden og hæld dem på et stykke bagepapir for at køle ned.
- Når de brændte mandler er afkølede, er de klar til at blive spist.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Noter
Hvis ikke dine brændte mandler forsvinder meget hurtigt (det kan jo ske), kan du opbevare dem i en kagedåse eller et patentglas.
Prøv også at lave lakridsmandler, som smager lækkert, og som ikke indeholder sukker.
Her er ideer til andre lækkerier, du selv kan lave:
Saltede mandler - opskrift på nemme saltmandler
Ole
Du har dog glemt at skrive hvornår Mandlerne skal i, der er ikke nogen glidende overgang, ikke at det er svært, eller burde ikke være svært, at følge opskriften, jeg syntes bare lige at den detailje burde være med 🙂
Niels Henrik Færch
Hej Ole.
Du gør bare som skrevet , hælder alle ingredienser på en gang .
Karen Winther
De er bare så gode 🎅🎅
Karen Seneca
Tak, ja, jeg elsker dem også selv. God december fra Karen
Carina
De skal være blanke og ikke ligne noget der er for gammelt 😉😉
Jørn Holst
Synes du leverer rigtig mange gode opskrifter, men hvorfor laver du ikke en printervenlig udskrift i stedet for, at de tit strækker sig over flere sider (tre eller flere)?