Stollen er tysk julebrød med marcipan, rosiner og mandler. Et super lækkert brød, der kan findes i alle tyske bagerier i december.
Stollen er et tysk julebrød med marcipan, som er fyldt af lækre julesmage. Der er både vanilje, kardemomme og appelsinskal, som giver en lækker smag, der gør alle og enhver i julehumør.
Dette brød er simpelthen så lækkert og blødt, det er helt svampet, og holder masser af fugt selv efter et par dage. Jeg må indrømme, at jeg spiser skiver af brødet både som en dessert, snack og til morgenmad.
Du kan i princippet tilføje lige de slags tørrede frugter og nødder, som du ønsker. Traditionelt set bruger tyskerne sukat, men det er jeg ikke så stor fan af, derfor udelader jeg det.
Opskrift på stollen med marcipan
Ingredienser
- 1 dl vand
- 25 gram gær
- 0,5 dl yoghurt neutral
- 50 gram sukker
- 1 stk æg
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk vaniljepulver
- 2 tsk appelsinskal revet
- 300 gram hvedemel
- 0,5 tsk salt
- 50 gram smør blødt
- 50 gram rosiner
- 50 gram mandler smuttet
- 100 gram marcipan
- flormelis til pynt
Sådan gør du
- Start med at varme vandet op til lillefingervarme, smuldre derefter gæren deri. Tilføj yoghurt, æg og sukker.
- Tilføj nu kardemomme, vaniljepulver, appelsinskal og salt. Rør det godt sammen og tilføj nu hvedemelet lidt af gang, i mens du rører dejen godt sammen.
- Tilføj den bløde smør, i mens der forsat røres godt sammen. Ælt nu dejen i fem minutter, indtil den er smidig og stadig lidt klistret. Dæk dejen til, og lad den hæve i en time.
- Tag nu dejen ud på en ren bordplade, der er drysset med mel. Hak mandlerne groft og tilføj til dejen, tilføj også rosinerne. Ælt dejen hurtig sammen, så det bliver fordelt.
- Rul nu dejen ud til en rektangel med en tykkelse på cirka en centimeter. Tag marcipanen og pluk stykker af den og fordel dem udover dejen.
- Start med at folde et hjørne ¼ dele hen mod midten, gør det samme med den modsatte side. Tag derefter fat fra en tredje side og rul dejen sammen, så det nu har form som et brød samt har lukket sine ender af.
- Placer dejen med lukningen ned af på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk dejen til, og lad den efterhæve i 30 minutter.
- Bag stollen ved 175 grader almindelig ovnvarme i cirka 35 minutter, eller indtil det er hævet og gyldent.
- Drys med flormelis og server julebrødet lunt, eventuelt med et lag smør.
Næringsindhold
Tip
Der er mange måde at tilføje marcipanen på. Nogen ruller bare marcipanen sammen til en rulle, og putter den i midten af dejen.
Jeg foretrækker, at det tilføjes i mindre stykker, så der er maricpan i næsten alle bidder.
Se også vores andre juleopskrifter her:
Luciakrans - skønt julebrød af lussekatter
Hjemmebagt adventskrans med marcipan