Kløben med appelsinskal og chokolade samt mandler, rosiner og julekrydderier er en sønderjysk julebolle, der smager fantastisk.
Kløben med appelsinskal og chokolade er den sønderjyske udgave af Tysklands julebrød stollen. Disse boller har jeg dog givet en mere alsidig smag, så jeg ved, at alle vil kunne lide dem.
De smager af hygge og jul. Jeg synes, de er så lækre svampede, og så er det nok de færreste, som kan afslå en lun bolle med smør. Jeg kan i hvert fald ikke.
Du kan i øvrigt tilføje lige præcis det fyld, du holder af. Kandiseret appelsinskal er en klassiker sammen med sukat. Jeg vælger tit at putte chokolade i, da det jo altid smager skønt.
Opskrift på kløben med appelsinskal
Ingredienser
- 50 gram chokolade - mørk
- 50 gram mandler - gem lidt til pynt
- 50 gram rosiner
- 50 gram sultanas - også kaldt lyse rosiner
- 2 tsk appelsinskal
- 2 dl mælk
- 25 gram gær
- 50 gram sukker
- 1 tsk kardemomme
- 2 stk æg - en til pensling
- 0,5 tsk salt
- 470 gram hvedemel
Sådan gør du
- Start med at gøre alt fyldet klar. Hak chokoladen og mandlerne i passende størrelser. Bland dem med rosinerne, revet appelsinskal og stil det til siden til senere brug.
- Varm nu mælken op til lillefingervarme og smuldre gæren deri, rør gæren ud. Tilføj sukker, kardemomme, et æg og salt. Rør det sammen.
- Tilføj hvedemel, imens du rører dejen godt sammen. Når alt melet er rørt ind i dejen, tilføjer du smør lidt af gangen, mens du forsat ælter.
- Tilføj tilsidst alt fyldet og ælt det godt ind i dejen. Dæk nu dejen til og lad den hæve i en time.
- Rul derefter dejen til cirka 10 boller. Dæk dem til med et viskestykke og lad dem efterhæve i en time mere.
- Pensel bollerne med et pisket æg og drys en smule hakkede mandler over dem.
- Bag dem i cirka 10 minutter ved 200 grader varmluft.
- Server de sønderjyske kløben lune og lækre.
Næringsindhold
Tip
Sidst jeg bagte kløben, lavede jeg en stor portion og puttede halvdelen i fryseren.
Det fungerer virkelig godt, så har man altid en lækker bolle, klar når den søde tand melder sig.
Se også andre opskrifter på julebag:
Stollen - tysk julebrød med marcipan
Luciakrans - skønt julebrød af lussekatter
Håkonskager - nemme julesmåkager

Comments
No Comments