Luciabrød skal spises den 13. december. I hvert fald hvis man er svensker. Vi andre kan spise dem hele julemåneden, for de smager så godt.
Luciabrød skal naturligvis bages og spises på Luciadag. Det er nemlig en svensk tradition at spise lussekatter - som det hedder over sundet - den 13. december.
Det er egentlig et ganske enkelt julebagværk med sødmælk, smør og æg, som vi kender det fra franskbrød eller briocher.
Forskellen ligger i den specielle udformning samt i tilsætningen af verdens dyreste krydderi: safran. Men bare rolig, der skal kun et enkelt gram i.
Til gengæld gør safran, at bollerne får en fin, gul farve. Det giver også en lille kant til smagen.
Har du ikke safran, eller har du ikke lyst til at investere i det, kan du sagtens bruge stødt gurkemeje.
Her vil du også få en smuk farve, men gurkemejesmagen vil være næsten ikke-tilstedeværende. Så kom lidt kardemomme eller vanilje i, hvis du bruger gurkemeje.
I følge Sveriges Turistbureau er ordet lussekat sammensat af satan (Lucifer) og hans sorte kat. Derfor symboliserer de snoede bollers ender en kattehale.
Man går Luciaoptog og spiser djævelen og hans kat i en hyldest til lyset.
Opskrift på luciabrød
Ingredienser
Dejen første trin
- 4 dl letmælk
- 50 gram smør smeltet
- 50 gram gær
- 0,5 tsk salt
- 1 spsk sukker
- 10 dl hvedemel
Dejen andet trin
- 150 gram smør stuetemperatur
- 1,5 dl sukker
- 1 stk æg
- 3 dl hvedemel
- 0,5 gram safran el 1 tsk gurkemeje
- 40 stk rosiner
- 1 stk æg til pensling
Sådan gør du
- Smelt smørret og tilsæt mælken. Lad det køle ned til kropstemperatur (37 grader).
- Smuldr gær ned i skålen med mælk og smør. Rør rundt. Tilsæt sukker og salt.
- Tilsæt 10 dl. hvedemel og rør godt rundt. Sæt dejen til at hæve i en halv time.
- Nu skal du røre ingredienserne i trin to sammen: 150 gram smør, 1 æg, safran eller gurkemeje, 2-3 dl. hvedemel og 1,5 dl. sukker.
- Bland derefter de to dejmasser sammen. Ælt i ca. ti minutter.
- Rul ca. 20 cm. lange pølser ud og form dem som et s. I hver ende lægger du en rosin. Lad dejen hæve yderligere 30 minutter.
- Pensl med sammenpisket æg og bag i otte til ti minutter på 250 grader. Hold godt øje med dem, så de ikke bliver for mørke.
Noter
De færdigbagte luciabrød - eller lussekatter - køles lidt af.
Derefter kan de nydes, som de er. Det er altså lækre julebrød.
Her er flere lækre opskrifter til dig:
Sund og lækker ret med nudler og grøntsager
Snyde basser med creme
Mums - grillet asparges med parmaskinke
Mør og lækker kalveculotte i grill
Sådan laver du grillet spidskål
Sådan laver du grill koteletter
Important: No API Key Entered.
Many features are not available without adding an API Key. Please go to the YouTube Feed settings page to add an API key after following these instructions.