Kage med citronfromage på en sprød kiksebund er et hit i påsken. Den gule farve og friske smag samt de små påskeæg passer til højtiden.
Kage med citronfromage er en ægte påskekage, som er flot at servere efter påskefrokosten.
Den gule farve matcher selvfølgelig de små påskekyllinger, som mange af os pynter med i påsken.
Og der er frit slag i forhold til pynt. Jeg bruger små marcipanæg her, men du kan pynte med alt fra sukker-æg og skumfidus-harer til spiselige blomster og mynteblade.
Det er ikke svært at lave denne påskekage, men det kræver tålmodighed, da citronfromagen skal på køl flere timer før, den skal spises.
Og så bruger man altså mange skåle til projektet! En til æggeblommer, en anden til æggehvide, en tredje til flødeskum.
Men herregud, så er det ikke værre. Og når først dessertkagen er på bordet, er det arbejdstiden værd. Den er både frisk og luftig.
Opskrift på kage med citronfromage
Ingredienser
Kiksebund
- 200 gram Digestive-kiks knust
- 30 gram mandelsplinter el hakkede mandler
- 125 gram smør smeltet
Citronfromage
Gele
- 5 blade husblas
- 1 dl sukker
- 1 stk citron saften
- 1 dl vand
- gul frugtfarve
Sådan gør du
Kiksebund
- Smelt smør i en gryde. Det må ikke blive brunt, så gør det for medium varme.
- Kom mandelsplinterne i smørret, rør rundt og varm i et par minutter.
- Kom kiksene i en frysepose. Giv dem nogle ordentlige slag med bagsiden af en køkkenkniv eller en kødhammer, så de bliver knust.
- Bland nu de knuste kiks i smørret og rør godt rundt.
- Beklæd en springform på ca. 20 cm i diameter med bagepapir i bunden. Hæld kikseblandingen ned og brug hænderne til at presse den sammen og sørge for, at den ligger fladt. Sæt på køl.
Citronfromage
- Læg husblas-blade i blød i koldt vand.
- Skyl citronerne, tør dem og riv skallen fint. Pres derefter alle citronerne og sæt skal og saft til side.
- Del æggene i to skåle: Æggeblommer i den ene skål, æggehvide i den anden.
- Kom herefter 60 gram sukker ned til hviderne og 60 gram sukker ned til blommerne.
- Pisk æggeblommer og sukker til en luftig æggesnaps. Pisk citronskal og -saft ned i æggesnapsen og sæt til side.
- Pisk æggehvide og sukker godt sammen til en tyk masse a la flødeboller. Sæt til side.
- Pisk piskefløden og vaniljesukker til flot flødeskum.
- Vrid de fem husblas-blade og kom dem i en gryde med en smule vand. Varm op, så husblasset smelter. Når husblasen er smeltet, hælder du den i æggeblomme-citronblandingen og pisker det godt sammen.
- Vend æggehviderne i æggeblomme-massen, vend derpå flødeskummet i. Husk: Du må ikke piske, det skal vendes med omhu.
- Hæld citronfromagen over kiksebunden og sæt på køl de næste to-tre timer. Du kan med fordel komme den i fryseren den sidste time, før du hælder gele udover, så undgår du, at der kommer fromage i geleen.
Gele
- Kom husblas i koldt vand i mindst fem minutter.
- Kog sukker, vand og citronsaft, så sukkeret opløses.
- Tag gryden af varmen og opløs husblas i væsken. Sørg for at røre godt rundt, så der ikke kommer klumper. Lad geleen køle af, til den begynder at være mere tyktflydende.
- Hæld den ud over citronfromagen stille og roligt, så du ikke laver huller i fromagen. Du kan bruge bagsiden af en ske og hælde ned på den, så geleen fordeler sig.
- Sæt nu igen kagen på køl i en time eller mere. Hvis du vil have skarpe stykker af din kage med citronfromage, kan du fryse den ned den sidste halve time før servering.
- Pynt med blomster, blade eller små påskeæg og server. God påske.
Næringsindhold
Tips og andre opskrifter
Du kan sagtens lave din kage med citronfromage dagen før og så vente med at pynte til lige før serveringen.
De små påskeæg og eventuelle blomsterhoveder smitter nemlig af på geleen, derfor skal påskekagen først pyntes, når den skal spises.
Prøv også at bage påskecookies med marcipanæg eller lave de fineste chokoladereder med marcipan-påskeæg og påskekyllinger a la Kajkage.
Den er på køl nu. Mangler bare geléen. Den lave karakter er givet på baggrund af fremgangsmåden som leder til følgende spørgsmål og frustrationer:
1) At piske æggehvider MED sukker stive er åbenbart umuligt i mit køkken, så jeg har måtte bruge 4 ekstra æg.
2) Såvidt jeg kan se, står der ingen steder i fremgangsmåden hvornår der skal vaniljesukker i, så det har jeg glemt. Øv.
3) Hvorfor skal de stive æggehvider vendes i citronblandingen først fremfor flødeskum? Således er det nemt at få slået luften ud af fromagen.
Ja, jeg burde bare have fulgt mine kage-instinkter, men som oftest er der jo en grund til, at der står som der gør i fremgangsmåden.
Det er den mest besværlige kage jeg nogensinde har lavet! Håber alligevel den bliver en succes. Normalt elsker jeg opskrifter fra Madens Verden, men den her har fucket mig op!
Vi har lavet denne lækre dessert flere gange, men altid får geléen fromagen til at boble op, så overfladen bliver knap så fin og klar som på jeres billede. Hvilken temperatur skal geléen have?
Mvh Ragnhild K
Hvor er det dejligt, at I kan lide kagen.
Kan det være, at I hælder geleen ud over citronfromagen, før den er afkølet ordentligt?
Evt. kan I prøve at sætte kagen i fryseren en times tid før, I overtrækker med gele.
Hvis gele får luftbobler, bruger jeg en nål til at prikke hul på luftboblerne.
Mvh Karen