Hvordan smutter man nemmest mandler? Det er såmænd slet ikke så svært, og her er en hurtig guide til smutning af mandler.
Mandler skal der jo blandt andet en god risalamande, men de skal smuttes først.
Det er ikke den store videnskab at smutte mandlerne, men der er alligevel en god fremgangsmåde, og den får du her.
Sådan smutter du mandler
- Find en kasserolle frem, og kom mandlerne ned i gryden.
- Dæk så mandlerne med koldt vand, og sæt dem på kogepladen.
- Lad vandet med mandlerne koge op, og lad dem koge et par minutter.
- Hæld mandlerne i en sigte eller dørslag - og køl dem straks ned med rindende koldt vand.
- Så er mandlerne klar til smutning.
- Når du tager fat i den ene ende af mandlerne bør "skindet" nemt glide af. Sørg for at få det hele med.
- Efter smutning kan du opbevare mandlerne i en lukket beholder i køleskabet.
Her er opskriften på den perfekte risalamande.
Viden om mandler
Navnet mandel kommer fra Tyskland. Her oversatte tyskerne mandel fra latin, hvor det hedder amanda. Lige som pigenavnet 🙂
Amanda betyder "bør elskes", og vi er mange, der elsker mandler.
De fleste mandler i dag bliver produceret i Californien, men de seneste års tørke i landet har skubbet mandelpriserne voldsomt i vejret, så efterhånden er blevet en ganske dyr spise.
Mandelen er ikke en nød
Mandeltræet kan blive op til mellem 8 og 10 meter højt, og er et løvtræ. Den begynder først at bære de første frugter efter fem år.
Mange tror fejlagtigt at mandelen er en nød, men den er faktisk en stenfrugt. Så er det på plads.
Mandlerne er i øvrigt sunde at spise, da da indeholder både B- og E-viamtiner, men også magnesium, kalk og jern.
Indeholder lidt gift
I den triste ende af skalaen, ja så indeholder mandelen giftstoffet amygdalin, der er et forstadie til blåsyre.
Det er dog ikke i realiteten et problem, da vi ikke indtager så store mængder af mandlerne.