Her får du min opskrift på verdens bedste vandbakkelser, og de falder med garanti ikke sammen i ovnen. Vandbakkelserne er meget nemme at lave.
Hvordan laver man vandbakkelser, og falder de ikke altid bare sammen?
Det er faktisk ret nemt at lave vandbakkelserne, og når blot du følger denne opskrift falder de ikke sammen under bagning i ovnen.
Samtidig er det nem opskrift, fordi vandbakkelserne jo blot indeholder fire ingredienser.
Grundprincippet er en dej, der nemt koges sammen, hvorefter der piskes æg i. Husk lige at lade dejen køle lidt af, inden du kommer æggene i.
Desuden er de jo hurtige at bage, så det er en god opskrift at have ved hånden, når der dukker uventede gæster op.
På fransk hedder en vandbakkelsesdej i øvrigt en choux, og det lyder da også lidt finere.
Men kunsten er, at få lavet en klistret dej, der giver den sprøde skorpe og fyldige boller, som derefter kan fyldes med creme.
Opskrift på vandbakkelser
Vandbakkelser der ikke falder sammen i ovnen!
Tryk på antal stjerner for at bedømme
UDSKRIV PINTERESTSådan gør du
- Kom vand og smør i en kasserolle og kog det op. Når det koger, sigter du hurtigt melet ned i gryden. På den måde undgår du klumper i dejen.
- Pisk det hurtigt sammen mens kasserollen stadig står på kogepladen, og tag så gryden af.
- Jeg plejer at lave dejen til vandbakkelser ved hjælp af et piskeris, fordi på den måde er nemmest at få pisket dejen godt sammen. Men det kræver nogle kræfter i armen. Du kan også bruge en elpisker, det er nemmere.
- Lad nu dejen køle af i 15 minutter.
- Pisk så et æg i dejen et ad gangen, så du får en let og glat vandbakkelsesdej, der dog heller ikke må være for tynd. Men denne opskrift plejer ar passe helt præcist. Brug gerne piskeris eller elpisker.
- Til sidst kan du røre dejen sammen med en grydeske af træ, så dejen samles let.
- Nu kan du så putte din dej til vandbakkelse over i en sprøjtepose, eller en frysepose, hvor du klipper hul i det ene hjørne.
- Tænd ovnen ved 200 grader almindelig luft (over- og undervarme), og læg et stykke bagepapir på en bageplade. Sprøjt så dejen ud på bagepapiret i den form du ønsker. Du kan jo bage en kagemand, eller bare bage små, lækre vandbakkelser, som du så kan fylde med en lækker flødecreme.
- Du kan også smøre en bageplade, og bage vandbakkelserne direkte på bagepladen. Det fungerer også godt.
- Husk at holde god afstand, da vandbakkelser hæver rigtig meget under bagning. Du skal regne med, at de vokser ud til dobbelt størrelse på alle led. Mindst.
- Bagetiden varierer selvfølgelig meget, afhængig af hvor stor en vandbakkelse du vil bage. Almindelige "boller" af vandbakkelsesdej tager cirka 30 minutter.
- Generelt er din vandbakkelse færdig, når den er flot og gylden (se billedet). De må IKKE blive for mørke.
Ikke åbne lågen
Når du har vandbakkelser i ovnen, skal du ikke åbne lågen til ovnen før vandbakkelserne er HELT færdige.
Ved at åbne lågen risikerer du, at din vandbakkelse falder sammen.
Du kan i øvrigt med fordel lade vandbakkelserne køle af i ovnen. Det gør du ved at åbne ovnlågen halvt når de er færdigbagte - og IKKE før - hvorefter de køles af derinde i ovnen.
Dette trick er med til at mindske risikoen for, at vandbakkelserne falder sammen.
Konsistens
Konsistensen af dejen til vandbakkelserne er meget afgørende.
Følg denne opskrift nøje, og stop først med at røre dejen sammen når den er smidig og glat. Og jo, en vandbakkelsesdej er klistret og våd - og sådan skal den være.
Så opnår du et perfekt resultat hver gang.
Se også her hvordan du laver en nem waleskrans.
Kagemand af vandbakkelser
Hvis du ønsker at bage en kagemand af vandbakkelser, er bagetiden selvfølgelig lidt længere.
En kagemand (afhængig af størrelse), skal nok bage i alt 40-45 minutter - men hold øje med overfladen.
Når vandbakkelsen er gylden og lækker, ja så er den færdig.
Overfyld ikke ovnen
Et sidste godt råd er altid kun, at bage én plade med vandbakkelse ad gangen i ovnen.
For fyldt en ovn giver for meget damp, og det kan ødelægge konsistensen.
Lad altid vandbakkelser køle af i 5-10 minutter før du begynder at fylde dem creme, eller pynte som kagemand.
Endnu bedre er det at fylde kagerne med en konditorcreme eller vanlijecreme. Her anvendes lige stor mængde kagecreme og flødeskum, eksempelvis 200 gram creme og 200 gram flødeskum.
Det vendes forsigtigt sammen og kommes i en sprøjtepose eller frysepose, hvorefter vaniljecremen er nem at sprøjte ud.
Lignende opskrifter
Relaterede opskrifter er på kartoffelkage med vandbakkelsesdej og fastelavnsboller af vandbakkelsesdej.
Spørgsmål og svar
Åbn aldrig ovnlågen mens vandbakkelserne er i ovnen, og lad dem gerne køle af i ovnen.
Nej, for det øger dampmængden i ovnen, og dermed øger du risikoen for at vandbakkelserne klasker sammen.
Choux er det franske navn på dejen til vandbakkelser.
Det betyder ikke det store. Du kan således både anvende varmluft eller den almindelige over- og undervarme.
200 grader almindelig over- og undervarme, eller ved 180 grader varmluft.
Jeg skulle kun have brugt 2 små æg. Så huske det med konsistensen frem for at stole blindt på ingridienslisten 🙂
Hej.
Jeg vil gerne lave vandbakkelse med tunsalat og rejer til en frokost. Kan man lave vandbakkelsen dagen før, og så lægge fyld i lige inden de skal spises? Eller er vandbakkelsen ikke så god på 2. dagen? Hvis man kan, hvordan opbevarer jeg vandbakkelsen natten over?
Hej Nanna
Mange tak - det er jeg glad for at høre. Og jeg har lige præciseret det med varmen 🙂
Og intet slår jo en god og vellykket vandbakkelse!
Alt det bedste
Holger
Rigtig god opskrift, hvor især fremgangsmåden er beskrevet godt. Derfor lykkedes dejen selvom det er mit første forsøg med vandbakkelser:)
Hvis jeg dog må foreslå at redigere opskriften så der står '200 grader i ovnen uden varmluft', eller noget i den stil, da jeg selv misforstod det og derfor fik bagt en plade der faldt sammen før jeg fik ændret indstillingen.
Hej Aase
Det er almindelig over- og undervarme - ikke varmluft 🙂
De bedste hilsner
Holger
"8. Tænd ovnen ved 200 grader almindelig luft"
Mener du alm ovn eller varmluft?
Hej Holger
Har du nogen gastronomisk baggrundsviden ifht. om man kan erstatte smør med Smørbar fra Naturli eller kokusolie?
Vh. Monica
jeg overvejer at lave disse og så fyld med noget is af en slags. men skal helst laves 2-3 dage i forvejen før de skal spises. har du en god anbefaling?
fx. lave dejen, sprøjte til små boller og løsfryse dem.
eller bage dem færdige, fryse med is i, og så optø på dagen de skal bruges??
Tusind tak❣
Den bedste vandbakkelser opskrift for mig resultatet var perfekt 👍🤩
Hej. Kan man lave kagen dagen før og så putte fyld på dagen efter🤔 mvh jeannie
Hej Brian
Hmmm - det har jeg ikke prøvet før. Et ekstra tip kan være, at du åbner ovnlågen halvt når vandbakkelserne er færdigbagt - og så lader dem køle af derinde. Det mindsker i hvert fald risikoen yderligere.
Alt det bedste
Holger
Gør jeg noget galt. ? ?
Har prøvet den tre gange nu, og de falder en smule sammen, selv om jeg følger opskriften slavisk.
Eller smager de rigtig godt. 🙂
Hej Mariam
Mange tak for tilbagemeldingen - det er jeg glad for at høre.
De burde være sprøde efter bagning, for det skal de selvfølgelig være 🙂
De bedste hilsner
Holger
Fik rigtig gode vandbakkelser med denne opskrift - før var de altid faldet sammen, da jeg tog dem ud af ovnen.
Men jeg savnede lidt sprødhed, efter de var kølet ned.
Hej Emma
Mange tak for det - og god fornøjelse med både vandbakkelser og chokoladekage. Begge dele er jo lækkert 🙂
Bedste hilsner
Holger
Endelig en dej på vandbakkelser, der har den helt rigtige konsistens. Den sidder lige i skabet. Tak for det. Jeg er også vild med jeres chokoladekage, som jeg lavede til mit arbejde i går. Der blev spist op.
Kærlige hilsner
Emma
Tak, Marianne - ja, de plejer ikke at slå fejl eller falde sammen 🙂
Og så er vandbakkelser heldigvis ret nemme at lave.
De bedste hilsner
Holger
Madensverden.dk
Super super lækker opskrift på vandbakkelser????
Hej Maria
Jeg ville klart bruge en god og hjemmelavet kagecreme.
Jeg vil anbefale denne: https://guffeliguf.dk/saadan-laver-du-nemt-kagecreme-med-aegte-vanilje/
Den er nem at lave og smager super godt.
Bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.
Hvilken creme vil du bruge
Hej Charlotte
Altid på varmluft 🙂
Bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.
Bager du på alm varme eller varmluft?
Tak for de rosende ord 🙂 Jeg har også prøvet mig en del frem, og er endt med en dej, som jeg er ganske godt tilfreds med 🙂
Nu skal jeg have prøvet den af som en del af en kartoffelkage.
De bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk
En af de bedre opskrifter. Har haft svært ved at finde en, hvor dejen får den rigtige konsistens og denne er meget tæt på at være perfekt 🙂