Her får du min opskrift på verdens bedste vandbakkelser, og de falder med garanti ikke sammen i ovnen. Vandbakkelserne er meget nemme at lave.
Hvordan laver man vandbakkelser, og falder de ikke altid bare sammen?
Det er faktisk ret nemt at lave vandbakkelserne, og når blot du følger denne opskrift falder de ikke sammen under bagning i ovnen.
Samtidig er det nem opskrift, fordi vandbakkelserne jo blot indeholder fire ingredienser.
Grundprincippet er en dej, der nemt koges sammen, hvorefter der piskes æg i. Husk lige at lade dejen køle lidt af, inden du kommer æggene i.
Desuden er de jo hurtige at bage, så det er en god opskrift at have ved hånden, når der dukker uventede gæster op.
På fransk hedder en vandbakkelsesdej i øvrigt en choux, og det lyder da også lidt finere.
Men kunsten er, at få lavet en klistret dej, der giver den sprøde skorpe og fyldige boller, som derefter kan fyldes med creme.
Opskrift på vandbakkelser
Ingredienser
- 2,5 deciliter vand
- 125 gram smør
- 125 gram hvedemel almindeligt mel
- 3 store æg
Sådan gør du
- Kom vand og smør i en kasserolle og kog det op. Når det koger, sigter du hurtigt melet ned i gryden. På den måde undgår du klumper i dejen.
- Pisk det hurtigt sammen mens kasserollen stadig står på kogepladen, og tag så gryden af.
- Jeg plejer at lave dejen til vandbakkelser ved hjælp af et piskeris, fordi på den måde er nemmest at få pisket dejen godt sammen. Men det kræver nogle kræfter i armen. Du kan også bruge en elpisker, det er nemmere.
- Lad nu dejen køle af i 15 minutter.
- Pisk så et æg i dejen et ad gangen, så du får en let og glat vandbakkelsesdej, der dog heller ikke må være for tynd. Men denne opskrift plejer ar passe helt præcist. Brug gerne piskeris eller elpisker.
- Til sidst kan du røre dejen sammen med en grydeske af træ, så dejen samles let.
- Nu kan du så putte din dej til vandbakkelse over i en sprøjtepose, eller en frysepose, hvor du klipper hul i det ene hjørne.
- Tænd ovnen ved 200 °C almindelig luft (over- og undervarme), og læg et stykke bagepapir på en bageplade. Sprøjt så dejen ud på bagepapiret i den form du ønsker. Du kan jo bage en kagemand, eller bare bage små, lækre vandbakkelser, som du så kan fylde med en lækker flødecreme.
- Du kan også smøre en bageplade, og bage vandbakkelserne direkte på bagepladen. Det fungerer også godt.
- Husk at holde god afstand, da vandbakkelser hæver rigtig meget under bagning. Du skal regne med, at de vokser ud til dobbelt størrelse på alle led. Mindst.
- Bagetiden varierer selvfølgelig meget, afhængig af hvor stor en vandbakkelse du vil bage. Almindelige "boller" af vandbakkelsesdej tager cirka 30 minutter. Klik her for at tænde minutur med korrekt tid.
- Generelt er din vandbakkelse færdig, når den er flot og gylden (se billedet). De må IKKE blive for mørke.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Ikke åbne lågen
Når du har vandbakkelser i ovnen, skal du ikke åbne lågen til ovnen før vandbakkelserne er HELT færdige.
Ved at åbne lågen risikerer du, at din vandbakkelse falder sammen.
Du kan i øvrigt med fordel lade vandbakkelserne køle af i ovnen. Det gør du ved at åbne ovnlågen halvt når de er færdigbagte - og IKKE før - hvorefter de køles af derinde i ovnen.
Dette trick er med til at mindske risikoen for, at vandbakkelserne falder sammen.
Konsistens
Konsistensen af dejen til vandbakkelserne er meget afgørende.
Følg denne opskrift nøje, og stop først med at røre dejen sammen når den er smidig og glat. Og jo, en vandbakkelsesdej er klistret og våd - og sådan skal den være.
Så opnår du et perfekt resultat hver gang.
Kagemand af vandbakkelser
Hvis du ønsker at bage en kagemand af vandbakkelser, er bagetiden selvfølgelig lidt længere.
En kagemand (afhængig af størrelse), skal nok bage i alt 40-45 minutter - men hold øje med overfladen.
Når vandbakkelsen er gylden og lækker, ja så er den færdig.
Overfyld ikke ovnen
Et sidste godt råd er altid kun, at bage én plade med vandbakkelse ad gangen i ovnen.
For fyldt en ovn giver for meget damp, og det kan ødelægge konsistensen.
Lad altid vandbakkelser køle af i 5-10 minutter før du begynder at fylde dem creme, eller pynte som kagemand.
Endnu bedre er det at fylde kagerne med en konditorcreme eller vanlijecreme. Her anvendes lige stor mængde kagecreme og flødeskum, eksempelvis 200 gram creme og 200 gram flødeskum.
Det vendes forsigtigt sammen og kommes i en sprøjtepose eller frysepose, hvorefter vaniljecremen er nem at sprøjte ud.
Se mere indhold:
Spørgsmål og svar
Åbn aldrig ovnlågen mens vandbakkelserne er i ovnen, og lad dem gerne køle af i ovnen.
Nej, for det øger dampmængden i ovnen, og dermed øger du risikoen for at vandbakkelserne klasker sammen.
Choux er det franske navn på dejen til vandbakkelser.
Det betyder ikke det store. Du kan således både anvende varmluft eller den almindelige over- og undervarme.
200 grader almindelig over- og undervarme, eller ved 180 grader varmluft.
Dej blev total tynd da jeg kom sidste æg i 😩 brugte 2 store og 1 lille så endda mindre end beskrevet. Ærgerligt man ikke kan give netop denne opskrift ⭐️ for så fik den kun 1 ⭐️ Gjorde præcist som beskrevet på nær str på æg, og var 1 æg for meget.