Her kan du se, hvordan du pisker flødeskum luftigt, og der er et godt trick. Få også lidt fakta om piskefløde og den nødvendige fedtprocent.
Mange begår en typisk fejl, når der skal piskes fløde til flødeskum. Men det får vi styr på her i denne artikel, hvor der også er lidt fakta og viden om piskefløde.
For selvom det lyder helt tåbeligt at skrive om piskning af fløde, så er der faktisk en række gode råd, der gør, at du får flødeskummet pisket perfekt.
Fedtprocent i fløde
Helt generelt skal en fløde have en fedtprocent på 30, før du kan piske den stiv til en flødeskum.
Og da en klassisk piskefløde har en fedtprocent på 38, ja så er det bare med at komme i gang.
Til gengæld kan du altså ikke piske fløde med en fedtprocent på under 30, og derfor er det omsonst at forsøge med en kaffefløde eller madlavningsfløde. Der er simpelthen ikke fedt nok i disse produkter.
Vær i øvrigt opmærksom på, at du sagtens kan fryse en piskefløde ned, men så kan du ikke efterfølgende piske den til flødeskum.
Pisk fløden i hånden
Generelt skal du aldrig piske flødeskum med en elpisker, men istedet gøre det i hånden. Og det er der flere gode grunde til.
- Du undgår, at flødeskummet skiller. Med en elpisker kommer man nemt til at piske fløden for længe, og så risikerer du at fløden skiller. Du er nemlig praktisk talt ved at lave din fløde om til smør.
- Dit flødeskum bliver mere luftigt. Ved at piske fløden i hånden, får du en mere luftig skum, fordi du ikke presser fløden så meget sammen.
- Smagen. Min påstand har altid været, at man kan smage om en flødeskum er pisket i hånden eller ved hjælp af en håndmikser. Prøv selv at lave testen, og du vil opdage, at den håndpiskede fløde bare smager bedre.
- Nemmere at arbejde med. En håndpisket flødeskum er nemmere at sprøjte ud, da konsistensen simpelthen er blødere.
- Større mængde. Du får i øvrigt også en lidt større mængde flødeskum ved at håndpiske frem for at maskinpiske fløden. Igen handler det om, at du får mere luft ind i fløden.
Se video med fremgangsmåde:
Hvordan gør man?
Mange pisker nok flødeskum uden at tænke over dette vigtige punkt. For hvordan pisker man flødeskum? Altså på den rigtige måde?
De fleste kommer fløde i en skål, og derefter piskes løs med piskeriset - eller håndmikseren nede i skålen. Men det er forkert.
Faktisk skal piskeriset helst ikke røre bunden af skålen. Den luftige og cremede flødeskum får du nemlig ved, at holde piskeriset halvt oppe af fløden.
Forklaringen er, at du så får suget mere luft ned i fløden, og dermed bliver flødeskummet mere luftigt og fyldigt. Faktisk bliver mængden fordoblet under piskning fra fløde til skum.
Det gør i øvrigt også, at du noget hurtigere har pisket fløden stiv.
Pisk desuden aldrig en flødeskum for længe, og stop når du begynder at kunne lave mønstre i flødeskummet. Så er den nemlig klar til brug.
Flødeskummet sætter sig i øvrigt efter endt piskning. Det betyder, at det bliver mere stift, efter du er færdig med at piske.
Flødeskum med smag
Skal du bruge flødeskummet til en dessert, frugt eller lignende, kan du piske lidt vaniljesukker i fløden.
Det giver en dejlig smag.
Flødeskummet kan også vendes sammen med en creme, og så har du en konditorcreme.
Se også disse opskrifter:
Ulla Dybkjær
Jeg pisker ofte fløden til flødeskum og gerne mere end der skal bruges. Det overskydende skum kommer jeg i frostposer og fryser det. Når jeg skal bruge det igen, optøs det og der klippes et lille stykke af frostposen og vupti er der flødeskum til kagen.
ane boel
tak for det
Mette Haagensen
Hej Holger!
Det passer ikke, at fløde, der har været frosset, ikke kan piskes til flødeskum.
Jeg gør det ofte. Det vigtigste er, at man ikke lader fløden tø helt op, og så skal man piske længere tid, men det kan sagtens lade sig gøre.
Med venlig hilsen
Mette
Amine
Hejsa, lader du fløden tø op i køleskabet?
Kaj Ørregaard
Kære Holger!
Kunne du ikke sætte et stort F ved de retter der er fryseegnede? Når man som jeg ofte laver mad til kun en, ville det være en lettelse så jeg ved ved, at den anden halvdel lige smutter i fryseren til senere brug
På forhånd tak, bedste hilsen
Kaj