• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Rosenkål - fakta og opskrifter med den lille og sunde kål

Rosenkål - fakta og opskrifter med den lille og sunde kål

Billede med rosenkål.
Del gerne:
104
SHARES
FacebookMessenger104PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 19. april 2025 - Udgivet: 19. april 2025

Her får du opskrifter med rosenkål er små kål, der indeholder masser af sunde ting. Alligevel overser vi tit rosenkålen, og her er fakta om den lille kål.

Rosenkål. De små rose-lignende kålhoveder, menes at stamme fra Bruxelles i Belgien, og af samme årsag kaldes de derfor også Brussel sprouts på engelsk.

De er i familie med resten af kålfamilien, som blandt andet består af broccoli, blomkål og grønkål.

Rosenkålen kan være en yderst lækker spise, men er som mange andre kål desværre en anelse overset.

Dette er synd, da disse små kålhoveder gemmer på en masse gode næringsstoffer, og så kan de tilmed tilberedes på uendeligt mange måder.

Rosenkål i køkkenet

Rosenkålene kan spises rå, og bruges i f.eks. salater, og som tilbehør.

Prøv eksempelvis at lave en salat af dampede blade af rosenkål, en oliedressing af olivenolie og æbleeddike, salt og peber, og tilsæt derefter fintsnittede æbler, lidt rødløg eller skalotteløg, og hakkede valnødder – denne salat kan eventuelt også toppes med små stykker af en fed ost.

Ligeledes kan de små rosenkåle dampes, koges, blancheres, steges og bages i ovnen.

Hvis du koger dine rosenkål, så sørg for ikke at give dem for meget, da de på den måde hurtigt kommer til at smage en anelse uheldigt.

Læs vores artikel her om kogning af rosenkålen.

Tip! For at undgå den lidt bitre smag rosenkål kan have, så sørg for at der i retten tilsættes noget sødt, som eksempelvis frugt, honning eller saft.

Så sunde er de små kål

Rosenkålen indeholder større mængder af antioxidanter, B-vitaminer, C-vitaminer og E-vitaminer.

Ligeledes har de højt indhold af mineralerne magnesium, folat og kalium.

De er meget rige på kostfibre, og indeholder per 100 gram 4,1 gram af de sunde fibre.

Til sidst indeholder de stoffet glucosinolat, som sammen med kostfibrene er med til at bevare en god og sund fordøjelse.

Rosenkålen er i sæson fra oktober til februar, men kan hele året rundt findes og købes på frost.

Opskrifter med rosenkål

Her får du nogle gode opskrifter med den sunde rosenkål.

Rosenkålsgryde med nakkefilet, knoldselleri og lækker sovs

5 fra 1 stemme
Få en nem og lækker opskrift på rosenkålsgryde med nakkefilet i tern, knoldselleri og en virkelig lækker sovs, der smager himmelsk godt.
Gå til opskrift
billede med rosenkålsgryde

Farserede rosenkål

5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på farserede rosenkål, hvor de små og meget sunde rosenkål pakkes ind i en krydret fars og steges på panden.
Gå til opskrift
Billede af farserede rosenkål.

Rosenkål i ovn - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på rosenkål i ovn, der er en meget nem måde at tilberede de sunde rosenkål helt perfekt på.
Gå til opskrift
billede med rosenkål i ovn

Farserede rosenkål

5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på farserede rosenkål, hvor de små og meget sunde rosenkål pakkes ind i en krydret fars og steges på panden.
Gå til opskrift
Billede af farserede rosenkål.

Pasta med rosenkål

5 fra 1 stemme
Få min opskrift på pasta med rosenkål og stegte champignon. Super simpel og hurtig pastaret uden kød, men i stedet med de sunde rosenkål.
Gå til opskrift
billede med pasta med rosenkål

Koteletter med rosenkål - nem opskrift på lækker ret

5 fra 7 stemmer
Nem og lækker opskrift på koteletter med rosenkål, gulerødder og grønne bønner. Skøn og nem ret i bradepande med masser af smag.
Gå til opskrift
billede til koteletter med rosenkål

Opskrift på rosenkål med bacon bagt i ovn

4.9 fra 12 stemmer
Se her hvordan du laver lækre rosenkål med bacon, hvor de sunde rosenkål omvikles med baconskiver og bages sprøde i ovnen. Nemt tilbehør.
Gå til opskrift
billederesultat for rosenkål med bacon på bageplade

Verdens bedste rosenkålssalat

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på en nem rosenkålssalat. En sund og nem salat med snittet rosenkål, æble, mandler og en lækker dressing.
Gå til opskrift
billede med rosenkålssalat

Kogetid for rosenkål

5 fra 1 stemme
Den korrekte kogetid for rosenkål er cirka syv minutter, og med denne metode undgår du, at rosenkålen kommer til at smage af prut.
Gå til opskrift
rosenkål kogetid

Kylling med rosenkål

5 fra 3 stemmer
Her får du min opskrift på kylling med rosenkål, der er en nem og lys gryderet. Retten er rimelig hurtig at lave og serveres med kogte ris.
Gå til opskrift
billede til kylling med rosenkål

Hvad er rosenkål?

  • Rosenkål er en kåltype, der tilhører korsblomstfamilien – samme som broccoli, blomkål og hvidkål.
  • Den vokser som små, kompakte hoveder langs en høj stængel og minder lidt om miniaturekål.
  • Smagen er karakteristisk: let bitter og nøddeagtig, især når de er dampet, bagt eller stegt.

Sundhed og næring

Rosenkål er en rigtig vitaminbombe og kaldes tit en superfood:

  • Rig på C-vitamin – styrker immunforsvar og hud
  • K-vitamin – vigtigt for blodets koagulation og knoglesundhed
  • Fibre – godt for fordøjelsen
  • Indeholder folat, jern og antioxidanter
  • Lavt kalorieindhold: ca. 40 kcal pr. 100 g

Tilberedningstips

  • Kan spises rå i salater (fint snittet), men mest kendt kogt, dampet, bagt eller stegt
  • Bitterheden dæmpes ved:
    • Ristning i ovn (f.eks. med olie, honning og citron)
    • Kogning i kort tid i letsaltet vand
    • Kombination med sødme eller fedme: bacon, nødder, smør, balsamico
  • Må ikke overkoges – så får de en ubehagelig lugt og smag

Køkkenklare tips

  • Skær en smule af bunden og fjern de yderste blade
  • Skær dem evt. i halve for hurtigere tilberedning
  • Bag dem i ovn ved ca. 200 °C i 20–25 min – evt. med honning, balsamico eller parmesan

Opbevaring

  • I køleskab: op til 1 uge i en lufttæt pose
  • Kan fryses – blanchér dem først i et par minutter
  • Fås også frosne og klar til brug i supermarkedet

Historie og sjove facts

  • Oprindeligt fra Belgien, og navnet "Brussels sprouts" stammer netop derfra
  • De blev populære i hele Europa i 1500-tallet
  • Tidligere forhadte af mange – men har fået et comeback de sidste 10 år i nyere, smagfulde opskrifter
  • I Storbritannien er rosenkål klassisk tilbehør til julemiddagen.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Forsiden lige nu

Hvad skal vi have at spise?
Hvad skal vi have at spise? Her får du 9 lækre retter→ Se opskriften
billede med frugttærte
Frugttærte→ Se opskriften
Ugens vine uge 29, 2025
Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé→ Se opskriften
billede med hindbærsnittetærte
Hindbærsnittetærte med mazarin og lækkert fyld→ Se opskriften
billede for den du ved nok kage
Den du ved nok kage - nem opskrift på chokoladedrømmekage→ Se opskriften
billederesultat for brusebadsboller
Brusebadsboller - opskrift på hurtige morgenbrød→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé med svinemørbrad og grøntsager→ Se opskriften
tex mex kylling
Tex Mex kylling→ Se opskriften
Billede med brunchæg i ovn
Brunchæg i ovn - ovnbagt æg i skål eller form→ Se opskriften
Billede af pighvarsalat.
Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her