Opskrift på pasta med kødsovs, der er en af de mest populære retter i Danmark. En klassisk spaghetti bolognese til både børn og voksne.
Pasta med kødsovs er blevet en evergreen i de danske køkkener, og faktisk så meget at den næsten er blevet en dansk nationalret.
Selvom den oprindelige udgave selvfølgelig er den klassiske kødsovs fra Italien, der findes i et utal af lokale udgaver.
Tænk bare på en spaghetti bolognese eller en ragu fra Napoli. Og der er mange flere lokale variationer med hver sit særpræg og smag.
Opskriften her er beregnet til fire personer som aftensmad, og i den overskuelige video kan du se, hvordan du nemt laver retten. Rester kan sagtens fryses ned.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på pasta med kødsovs
Pasta med kødsovs
Ingredienser
- 500 g hakket oksekød - med 8-12 procent fedt
- 1 løg - finthakket
- 4 fed hvidløg - finthakket
- 4 gulerødder - i mindre stykker
- 4 stængler bladselleri - i mindre stykker
- 2 dåser hakkede tomater
- 1 spsk tomatpasta
- 1 dåse vand
- 1 bouillonterning
- 1 tsk oregano
- 1 tsk basilikum
- 1 citron - lidt friskpresset citronsaft
- salt og friskkværnet peber
- 500 g pasta
Fremgangsmåde
- Varm en stegegryde godt op (eller brug en stor stegepande). Når gryden er godt varm, kommes det hakkede oksekød i og brunes grundigt. Som du kan læse længere oppe, så tager det op mod ti minutter. Du kan også brune kødet i flere omgange.
- Læg det færdigbrunede oksekød til side, skru lidt ned for varmen og kom lidt olie i.
- Løg og hvidløg hakkets fint og sauteres uden at tage farve.
- Kom oksekødet tilbage i gryden og vend det rundt.
- Skær gulerødder og bladselleri i tynde skiver og kom dem ved. Vend rundt og lad det sautere et minut mere.
- Tilsæt så hakkede tomater og tomatpasta. Fyld en af dåserne med vand og kom det i gryden. Tilsæt også en bouillonterning, oregano, basilikum, en teskefuld salt og friskkværnet peber.
- Lad kødsovsen koge op, læg låg på og nu skal den simre i mindst 45 minutter. Kødsovsen må gerne koge endnu længere, og den klarer sagtens fire timer. Du skal lige røre i den nogle gange undervejs, og giv den altså mindst 45 minutter.
- Til sidst smages til med friskpresset citronsaft, salt og peber, og du kan eventuelt også koge kødsovsen lidt mere ind, hvis du vil have en endnu kraftigere smag.
- Kog pasta som anvist på pakken, og lad den dryppe af. Husk at pasta skal være al dente og ikke udkogt.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Servering
Anret med pasta og den lækre kødsovs, og server eventuelt en god tomatsalat til.
Et stykke ciabattabrød passer også fremragende til pasta med kødsovs. Brug søgefeltet øverst på siden og find opskriften på brødet.
Brun kødet grundigt
Noget af det vigtigste ved en god kødsovs er, at du husker at brune kødet godt af. Og det er altså ikke nok, at kødet blot skifter farve til en mere grå kulør.
Nej, kødet skal virkelig brunes ved høj varme, og du kan med fordel brune lidt hakket oksekød ad gangen.
Det tager op mod 10 minutter at brune kødet tilstrækkeligt, men så får du altså også den der helt rigtige smag i din kødsovs. Så det er bestemt tiden værd.
Løg svitses for sig
Et andet godt trick er, at tage det færdigbrunede kød af panden (eller gryden), og så svitse løg og hvidløg, hvorefter kødet kommes tilbage i panden eller gryden igen.
Som sagt er der masser af variationer i pasta med kødsovs, og opskriften er i øvrigt også en fremragende mulighed for, at få anvendt rester af grøntsager i køleskabet.
Hvid bolognese
Hvid bolognese er en kødsovs med oksekød men uden tomater. Retten serveres med pasta og parmesan som en klassisk, italiensk bolognese.
Du skal bruge:
50 gram bacon - i tern
1 tsk peperoncino - el chiliflager
1 tsk timian
1 løg - grofthakket
2 gulerødder - grofthakket
1 selleristav - grofthakket
2 fed hvidløg
400 gram hakket oksekød
8 champignon - tynde skiver
1,5 dl hvidvin
1 dl mælk
1 laurbærblad
salt og friskkværnet peber
1 dl grønne oliven
parmesan - revet
smør
400 gram pasta - kogt
Sådan gør du:
- Hak løg og selleri groft. Skræl gulerødder og skær dem i små tern - eller hak dem meget groft. Pres hvidløgsfed.
- Sæt en stegegryde over medium til høj varme. Hæld lidt olivenolie i gryden og tilsæt peperoncino og timian, steg det et halvt minut og tilsæt så løg, gulerødder og selleri. Steg i fem minutter.
- Tilsæt bacon og hvidløg og steg videre i fem minutter.
- Tilsæt hakket oksekød og brun det, mens du hakker i det med en ske.
- Skær champignoner i tynde skiver og tilsæt, når kødet er brunet. Vend dem rundt og steg videre et par minutter.
- Tilsæt hvidvin, mælk, laurbærblad, lidt salt og frisk peber. Lad det hele simre i en time. Tilsæt oliven og en smørklat, smag til med salt og peber og lad simre fem minutter til.
- Nu kan du servere hvid bolognese sammen med kogt pasta og parmesan. Velbekomme.
Du behøver ikke at lade hvid bolognese simre et par timer, hvis du ikke har tid. Lad blot retten simre en halv times tid, så kan den sagtens serveres med kogt pasta.
Du finder flere lækre opskrifter på italiensk mad her.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
pia kristensen
Det skema med Næringsindhold er det med pasta eller kun kødsovsen
Anita
Dejlig fyldig kødsovs 😋
Christian
Lækker og nem velsmagende ret,det bliver ikke sidste gang.
Holger Rørby Madsen
Hej Christian
Tak for det - og godt at høre. Det er jo også en klassiker 🙂
Alt det bedste
Holger