• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Parmaskinke - alt om den lækre italienske skinke

Parmaskinke - alt om den lækre italienske skinke

Billede med parmaskinke.
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 29. april 2025 - Udgivet: 29. april 2025

Parmaskinke er den lækreste, italienske skinke. Her kan du blandt andet læse om, hvordan den produceres og finde opskrifter med skinken.

Parmaskinke alias Prosciutto di Parma, som den hedder i Italien, er et sikkert hit både som forret, pålæg og i varme retter.

Vi bruger den på pizza, foldet om meloner, omeletter og på sprøde bruschetta. Ja, der er ingen grænser for, hvad den kan anvendes til.

Men hvem tænker på, at det tager halvandet år at producere en god skinke? Her kan du få viden om, hvordan skinken bliver fremstillet, og hvad den kan bruges til i køkkenet.

Et lokalt produkt fra Parma

'Skinke fra Parma' kan Prosciutto di Parma oversættes som. Og selvom der er mange andre italienske skinker, der minder om parmaskinke, er dette den helt oprindelige.

Parma ligger i den norditalienske region Emilia-Romagna. Det er en egn, som er kendt for at producere mange superlækre, lokale varer, for eksempel parmesan og flere slags salami.

Parmaskinke fremstilles af kød fra lokale landgrise, der lever af en særlig udvalgt kost af korn og valle fra parmesan-fremstillingen. Der er i det hele taget høje krav til kvaliteten.

Sådan fremstilles parmaskinke

Enorme skinker med en vægt helt op til 15 kilo bliver saltet af en særlig saltmester. Det gøres med håndkraft, hvor skinkerne bliver gnedet godt ind i salt til sat lidt vand. Det sker igen en uge dage efter.

Herefter skal de ligge på køl i tre måneder, hvor de så får et bad for at fjerne saltkornene.

Nu skal skinkerne hænge og tørre i et særligt lagerrum, hvor der er træk fra vinden udenfor. Den naturlige luft er en del af processen for at nå den optimale skinke.

Til sidst tjekkes med en sylespids hesteknogle, om skinkerne har lagret nok og dufter som de skal - eller om de skal hænge lidt endnu.

En omstændig proces, der viser den stolthed, producenterne har over deres produkt.

billede med parmaskinke hængt til tørre
Her hænger de store skinker til tørre i Parma i Italien. Foto: iStock.com.

Opbevaring og holdbarhed

Hvis du køber parmaskinke i skiver, kan du opbevare dem i en lukket pose i køleskabet to-tre dage efter, du har åbnet pakken.

Skinken skal altid opbevares på køl og kan fryses ned, hvis du ikke når at spise den inden udløbsdatoen.

Tips til at lave mad med skinken

Skinken fra Parma skal skæres ultratyndt og være så fin, at den næsten smelter på tungen.

Den kan bruges på samme måde som bacon, her er der langt mindre fedt end i parmaskinken end i bacon. En fordel for kalorietællere.

Rul den om en rødspættefilet, om oksekødsruller eller asparges og steg efterfølgende. Eller steg parmaskinke på panden og server til en æggekage eller som drys på en suppe eller en pastaret.

Du kan også lægge skinkeskiver på pizza, når pizzaen er kommet ud af ovnen, bruge dem i en sandwich eller blot spise dem som snacks til forret. Herunder får du opskrifter med den italienske skinke.

Opskrifter

Melon med parmaskinke - nem opskrift

4.8 fra 6 stemmer
Melon med parmaskinke er en af de nemmeste forretter at lave, men samtidig også en af de mest populære. Du kan bruge forskellige slags melon.
Gå til opskrift
billederesultat for melon med parmaskinke

Rødtungeruller med parmaskinke - nem opskrift

5 fra 2 stemmer
Her får du min nemme opskrift på rødtungeruller med parmaskinke. Skønne ruller af rødtunge, der serveres på en bund af spinat og grønkål.
Gå til opskrift
rødtungeruller med parmaskinke

Pasta med parmaskinke og flødesauce

5 fra 1 stemme
Noget af den bedste italienske mad er pasta med parmaskinke, der her er vendt i en lækker flødesauce, og krydret med friske basilikumsblade.
Gå til opskrift
pasta med parmaskinke

Grillet asparges med parmaskinke

4.6 fra 5 stemmer
Sådan laver du grillet asparges, der er omviklet med en god skive parmaskinke. Grilles ved direkte varme i få minutter til skinken er sprød.
Gå til opskrift
billede med grillet asparges med parmaskinke

Selleri med parmaskinke

5 fra 4 stemmer
Her får du min opskrift på selleri med parmaskinke. Knoldselleri i stænger, der omvikles med skinke, og nemt tilberedes i ovnen.
Gå til opskrift
selleri med parmaskinke

Italiensk saltimbocca

4.7 fra 20 stemmer
En super lækker opskrift på saltimbocca, der er skiver af kalvekød, som steges med parmaskinke og frisk salvie. Giver en god sauce.
Gå til opskrift
billederesultat for saltimbocca med salvie

Pasta med asparges, ærter og skinke

5 fra 1 stemme
Prøv denne nemme opskrift på pasta med asparges og ærter. Bonus er at pastaretten også er hurtig at tilberede, og den serveres med parmaskinke til.
Gå til opskrift
billede med pasta med asparges og ærter

Svinemørbrad med parmaskinke i ovn

4.7 fra 10 stemmer
Opskrift på svinemørbrad med parmaskinke. Mørbraden pakkes ind i skinke og persille, og steges mør i ovnen i 18 minutter.
Gå til opskrift
billederesultat for svinemørbrad med parmaskinke

Rødspætteruller med parmaskinke og pasta

5 fra 1 stemme
Rødspætteruller med parmaskinke er en nem måde at lave fisk på. Omvikl fileterne med parmaskinke, og bag i 15 minutter. Inklusiv tilbehør.
Gå til opskrift
Rødspætteruller med parmaskinke

Ovnbagt spidskål med skinke

4.7 fra 30 stemmer
Sådan laver du ovnbagt spidskål med skinke, hvor stykker af spidskål omvikles med parmaskinke og bages i ovnen. Nemt og lækkert tilbehør.
Gå til opskrift
foto med ovnbagt spidskål med skinke opskrift

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Forsiden lige nu

Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
billederesultat for svinemørbrad med honning og soja
Svinemørbrad med honning→ Se opskriften
Salat med kogte kartofler
Salat med kogte kartofler, asparges og radiser→ Se opskriften
billede med spinatsalat
Spinatsalat med babyspinat, tomater og rødløg→ Se opskriften
Pandekageroulade
Pandekageroulade med jordbær→ Se opskriften
billede med mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør
Mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør→ Se opskriften
Nemme krebinetter med let sommerfrikassé opskrift
Krebinetter med let sommerfrikassé→ Se opskriften
Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.
Stegt fennikel med ærter og grønne asparges→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
billede med ærtegryde
Ærtegryde (opskrift på nem og hurtig gryderet med ærter)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her