Hader du at hakke løg, fordi du altid begynder at græde? Se her hvorfor du græder, når du snitter løg, og se hvordan du nemt kan undgå at tude over løgene.
At hakke løg kan for mange være en pinsel, fordi de altid begynder at græde, og det kan være ret irriterende.
Men hvorfor er det egentlig man græder når man snitter løg - og hvordan kan man undgå tuderiet over et hakket løg?
Her er en overskuelig gennemgang af hvorfor du græder når du hakker løg - men også et nemt trick til helt at undgå det.
Hvorfor græder man når man hakker løg?
Når du vil hakke et løg sker der en kemisk proces, og det er derfor du begynder at græde.
Helt konkret sker det, at når du snitter løg, så frigives der nogle bestemte enzymer, der kaldes allinaser.
I sig selv ikke noget særligt, men de reagerer med nogle svovlholdige aminosyrer, som findes i løg.
Derefter dannes stoffet syn-propanthial- S-oxid (også kaldet PTSO).
Og det er dette stof, der irriterer hornhinden i øjet og derfor får dig til at græde tårer.
Så det er den korte og lidt tekniske forklaring på, hvorfor det kan være en tårevædende oplevelse at hakke løg.
Altså en træls gasart i løget, der går lige øjnene
At hakke løg uden at græde
Gennem tid har der været den ene mere opfindsomme måde at undgå tuderiet på, når man snitter løg.
Alt fra brug af gasmasker eller dykkermasker, til snitning af løg under vandhanen og mange andre påfund.
Men der er faktisk et meget bedre og særdeles simpelt råd, som er meget nemmere.
Opbevar altid dine løg i køleskabet, for stofferne udvikles ikke i nær samme grad i et køligt løg. Ganske simpelt.
I øvrigt skal du også altid bruge en skarp kniv, så du ikke maser løget for meget, da det også kan frigive flere af de uheldige gasser, som får dig til at græde.
Flere steder i verden arbejder man i øvrigt på at udvikle løg, der ikke indeholder de omtalte stoffer. Og derfor er det måske snart helt slut med at græde, bare for man skal hakke et løg.
At lade vandhanen løbe mens du snitter løg er i øvrigt ikke dumt i forhold til at undgå tårer i øjnene, men det er spild af vand.
Derfor er min egen erfaring, at tricket med de kolde løg er den bedste metode, og så er det slut med at græde over snittede løg.
Spørgsmål og svar
Når du snitter løg frigives der gasser, der generer hornhinde, og derfor begynder du at græde. Se den tekniske forklaring i artiklen.
Brug altid kolde løg og en skarp kniv. Så er problemet stort set løst.
Ole
Du kan også pille Løget, skærer enderne af, og så give det 10 sekunder i Mikroovnen
Ole
Jeg har altid hørt, at så længe man lader være med at skære "hovedet" af løget, så er det ikke et problem, og det vil jeg da sige at der kan være noget om, for mine øjne brænder aldrig når jeg skærer løg 🙂