Kardemomme er et krydderi, som kan bruges til meget andet end julekager. Her får du viden om det eksotiske krydderi samt en masse opskrifter.
Kardemomme kender mange herhjemme som et stødt krydderi, vi bruger i julens småkager og i mormorboller.
Men kardemomme kan så meget mere end give smag i boller. Det indiske køkken bruger krydderiet i et utal af retter og deres lækre te chai.
I Mellemøsten brygges kaffe med kardemomme, og mange desserter indeholder det aromatiske krydderi.
Krydderiet stammer fra småbitte frø, der ligger i kapsler, som igen stammer fra kardemommeurten, Elettaria cardamomumen.
Sådan bliver kardemomme til
Kardemommeplanten er en tropisk plante beslægtet med ingefær. De vokser især i Indien.
Her kan de blive op til et par meter høj, men vi kan faktisk dyrke den selv i stuen. Dog vokser den ikke til mere end ca. en halv meter.
Kapslerne, som er plantens frugt, bliver høstet, når de er ved at være modne. Herefter tørres de i solen.
Køber vi de grønne kapsler, får vi den rene, sanselige smag af ægte kardemomme, som slår det stødte krydderi med mange længder.
De er på en gang både milde og aromatiske med noter af blandt andet citroner.
Hvor køber jeg krydderiet
Vi kan købe det stødte krydderi i alle supermarkeder, men ikke alle sælger de grønne kapsler.
Find dem blandt andet på nettet, i asiatiske butikker, hos grønthandleren eller i specialforretninger.
Her vil du ofte også kunne finde sorte kardemommekapsler, som er røgede over åben ild og har en mere peberagtig røgsmag.
Anvendelse og opskrifter
Kapslerne skal stødes i en morter før brug. Hvis du laver en simreret, kan du sagtens smide skaldelene med ned i gryden - ellers kan du sortere dem fra, efter du har stødt dem.
Hvis du bruger grønne kapsler i stedet for det stødte krydderi, vi finder i glas, skal du bruge fire frø i en opskrift, der kræver en halv teskefuld.
Herhjemme har vi fået smag for kardemommens fortræffeligheder i kager, især julebagværket som i disse klejner: Mormors bedste klejner (gammeldags klejneopskrift).
Kardemommesnurrer er også blevet populært de seneste år. Her har krydderiet selvfølgelig en fremtrædende rolle.
Og så har vi også opskriften på de gode, gamle bedstemorboller, hvis smag fører os direkte tilbage til barndommen: Kardemommesnurrer - lækre og snaskede.
Der er selvfølgelig også de klassiske kardemommeboller.
Kardemommens sundhedsværdi
Som mange andre krydderier, mens kardemomme også at have en lang række sundhedsfremmende egenskaber at bidrage.
Krydderiet hævdes at hjælpe mod dårlig fordøjelse, oppustethed og inflammationer.
Derudover hævdes det at kunne være med til at forbedre stofskiftet og sætte fedtforbrændingen op.
Men først og fremmest er det et lækkert krydderi, som du for eksempel kan bruge i en af disse opskrifter:
Del dine ideer og tanker med os andre her: