Kanel forbindes af de fleste nok med noget rart, og her kan du læse om hvor kanelen kommer fra, hvad ægte kanel er, og om det hedder en eller et kanel.
Dette er en artikel om kanel, hvor du kan læse meget mere om kanelen. Jeg håber du kan lide den, og du må meget gerne komme din vurdering af artiklen længere nede, hvor du kan give den fra 1-5 stjerner. Skriv også gerne en kommentar om dine gode tips og opskrifter med kanelen. På forhånd tak.
Mmm.. duften af kanel er jo i sig selv fantastisk, og kan hurtigt lede ens tanker hen på sene vinteraftener og julen. Hvem kan forestille sig risengrød uden.
Vi har brugt kanelen i mange tusinde år, og den har været kendt og værdsat siden 2000 år før Kristus. hvor den især blev brugt i lande som Ægypten til at bekæmpe sygdomme med.
Vi kender kanelen på dens lidt søde, varme og krydrede smag, og det kan tilkøbes i stort set alle supermarkeder.
Hvor kommer kanel fra?
Kanelen (når det er den ægte udgave) bliver fremstillet af tørret bark fra det tropiske træ Cinnamomum ceylanicum, og det sælges i to forskellige varianter.
Dels som stødt, og dels i stænger, som du kan se på billedet længere oppe.
Et drys med kanel er godt for meget
Kanelen indeholder store mængder af mineralet mangan, som mere end hver tredje person i Vesten faktisk er i underskud af.
Mangan er blandt andet med til at regulere dit blodsukker, og støtte skjoldbruskirtlens funktion.
Desuden hjælper stoffet din krop med at nedbryde både kulhydrater og fedt, producere kønshormoner, og er med til at danne bindevæv.
Et underskud af mangan kan blandet medføre, svage knogler og ufrivillig barnløshed.
Se også her hvordan du bager verdens bedste kanelstang eller laver svampede, lækre amerikanske kanelsnegle.
Fordele ved kanelen
Den kan mindske lysten til søde sager, og virke appetithæmmende.
Den er en effektiv kæmper mod svampeinfektioner, og er med til at hæmme væksten af eksempelvis candida svamp. Dette skyldes at kanelen indeholder stoffet cinnamaldehyd, som har kraftige svampedræbende egenskaber.
Kanelen indeholder antioxidanter, og er derfor med til at beskytte din krop mod frie radikaler.
Den kan modvirke madforgiftning, og kan bekæmpe bakterier som coli-bakterier.
Kanelen kan virke blodfortyndende, og kan blandt andet sænke det dårlige kolesterol i blodet.
”Vidste du... At du ved at dufte til kanelen, kan øge både din koncentrationsevne, din reaktionstid og hukommelse?"
Hedder det en eller et kanel?
Og så kommer vi til den sproglige del af det. For hedder det egentlig et eller en kanel?
Det er drilsk sprøgsmål, og hvis du er i tvivl, så er der en god grund. Du kan nemlig sige og skrive begge del. Der er valgfrihed, og derfor er både kanelen og kanelet korrekt.
Nyttig viden om kanel
For at få disse positive egenskaber ud af kanelen, er det vigtigt at købe den ægte kanel.
Den hedder enten Ceylon-kanel eller Cinnamomum verum, og altså IKKE kassia-kanel, som indeholder stoffet kumarin, som er det stof i kanel som vi ikke tåler i større mængder.
Så husk at kigge på emballagen næste gang du køber kanelen i supermarkedet. Det er ikke ligegyldigt hvad du vælger.
Opskrifter med kanelen:
Din vurdering
-
Kanel
Ceylon indeholder også Kumarin, det er bare ikke i lige så store mængder som Cassia 🙂