Lav den bedste risengrød med denne nemme og lækre opskrift. Se fremgangsmåden og få tips og tricks til en vellykket grød.
Jeg elsker risengrød, og med denne opskrift får du den perfekte og cremede risengrød, der altid er en succes.
Du kan blandt andet se, hvordan du nemt laver grøden under dynen i din seng eller i ovnen, men der er også andre gode tips og tricks.
Se også mine opskrifter på:
Opskrift på nem risengrød
Opskriften er til fire personer, og er lavet af en liter sødmælk. Se også fremgangsmåde i min video. Rester kan anvendes til klatkager.
Risengrød
Ingredienser
- 2,5 deciliter vand
- 200 gram grødris - her Pama Grødris
- 1 liter sødmælk
- 0,5 teskefuld salt
Sådan gør du
- Tag en tykbundet gryde, hæld koldt vand i og bring det i kog.
- Tilsæt risengrynene og rør rundt. Når vandet med risene koger igen, skru ned til jævn varme, 5 på en skala fra 1-9.
- Lad grynene koge i vandet i fem minutter, indtil grødrisene har suget al vandet. Det er vigtigt, at du rører rundt i gryden hele tiden, så du undgår, at risengrøden brænder på!!!
- Tilsæt sødmælken og bring grøden i kog under omrøring.
- Når grøden koger, skal du skrue ned på svag varme, 3 på en skala fra 1-9. Måske endda helt ned på 2.
- Lad din risengrød koge i 30-35 minutter. Det er vigtigt, at du rører i grøden jævnligt, så den ikke brænder på, men den lave varme gør, at grøden ikke hele tiden er i fare for at blive brændt i bunden.
- Kogetiden afhænger af varmen, så måske skal have lidt længere, men det er værd at vente på, for med denne fremgangsmåde brænder din risengrød aldrig på. Smag den færdige risengrød til med salt.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Tips
Nu er grøden klar til servering. Server risengrøden med kanelsukker og smørklat.
Risengrøden er en gammel ret, der indtil midt i 1800-tallet blev betragtet som en eksklusiv spise. Siden blev den mere almindelig og i dag er den den eneste juletradition, som stammer fra den almindelige befolkning. Retter som andesteg, gås og flæskesteg kommer oprindeligt fra 1800-tallets borgerskab.
Men hvordan undgår man, at risengrøden brænder på? Det gør du ved for det første at bruge en god, tykbundet gryde til at koge din risengrød i. Herefter er det vigtigt at starte med at koge risene i vand - før du tilsætter sødmælken og skruer ned for varmen.
Lidt om grødris
Risengrød laves af grødris, som er korte, buttede og polerede ris. De er gode til grød, da de nemt koger ud og dermed bliver netop grødagtige.
De fleste grødris er polerede. Det vil sige, at det yderste lag af riskornet er slebet af.
Det er desværre også her de fleste kostfibre, mineraler og vitaminer sidder, og derfor er risengrød ikke blandt de sundeste retter.
Her har jeg anvendt Pama Grødris, men andre ris kan også anvendes.
Risengrød under dyne i seng
Et godt trick til at lave risengrød er, at du laver grøden færdig under dynen i din seng.
Her er det også en god idé, at anvende en tykbundet gryde, og med et låg, der slutter helt tæt.
For at lave risengrød under dynen skal du blot følge opskriften, og så lade grøden koge op. Kog et par minutter. Tag gryden af kogepladen.
Bred nogle aviser ud i sengen, stil gryden (med låget på) på aviserne, og pak derefter din gryde med risengrød godt ind i dynen. Læg også gerne et tæppe over.
Lad du risengrøden blive under dynen i sengen i en times tid, og her skal der ikke røres undervejs, for grøden passer sig selv.
Pak så gryde med grød ud og stil den tilbage på kogepladen, hvor den lige koges op. Smag evt. til med lidt salt.
OBS: Af hensyn til udvikling af bakterier, skal du ikke lade risengrøden stå under dynen længere end nødvendigt.
Så det dur altså ikke, at stille din risengrød i sengen om morgenen, og blot tage den ud om eftermiddagen, når du kommer hjem fra arbejde.
Risengrød i ovn
Du kan også vælge at lave risengrød i ovn. Her koges risene op i en gryde sammen med vand, hvorefter der tilsættes mælk.
Lad risengrøden koge i ca. 8-10 minutter, læg låg på og stil gryden i ovnen.
Her skal grøden have cirka 35-40 minutter ved 125 grader varmluft.
Er grøden stadig ikke færdig, kan du blot røre rundt og give den lidt længere tid. Smag til med salt.
Risengrød i Thermomix
Risengrød i Thermomix er et sikkert hit til dig, der er den heldige ejer af en Thermomix køkkenmaskine.
Her kan maskinen nemlig lave grøden til dig ved 90 grader, og dermed er du sikker på, at din risengrød aldrig nogensinde brænder på.
Fremgangsmåden er samtidig utrolig nem, da alle ingredienserne kommes i skålen, og 45 minutter senere er din risengrød klar. Du skal intet gøre undervejs.
Opskriften er beregnet som en lille dessert til fire personer.
Ingredienser
190 gram grødris
1 liter sødmælk
Lidt salt
Fremgangsmåde
- Find din Thermomix frem, stil skålen i og slå den over på vægten.
- Vej 190 gram grødris og hæld en liter sødmælk i. Tilsæt også en smule salt.
- Sæt kniven til at køre i modsat retning.
- Indstil den på 45 minutter, 90 grader og hastighed 2. Sæt i gang.
- Læg låget på, men uden at isætte koppen. Så der skal altså være hul i låget mens du laver risengrød i Thermomix.
- 45 minutter senere er den perfekte risengrød klar.
Den færdige risengrød serveres straks - selvfølgelig drysset med kanelsukker.
Skal du lave risengrød til risalamande, undlades salt. Her tilsættes så i stedet kornene fra en stang vanilje.
Gode råd fra brugerne
Som altid er der masser af gode råd fra mine fantastiske følgere på Facebook. Også når det gælder kogning af risengrød.
Og vi tager lige et par stykker af de råd, der er kommet på min Facebook-side (husk at følge Madens Verden på Facebook).
- Jeg koger det altid i en stegepose i en stor gryde med vand så brænder det ikke på. Siden jeg begyndte på det har det været en succes, skriver Tanja.
- Jeg koger bare stille og roligt med sødmælk. Efter 30 år har jeg stadig tilgode at brænde risengrøden på. Bare brug en mælk med høj fedtprocent, så brænder det ikke så nemt på. Samme gælder hvis der bruges mælk til sauce, lyder rådet fra Benjamin.
Linda skriver: Jeg bringer grøden i kog, lægger låg på og sætter gryden i ovnen ved 200 grader. Efter en lille time tager jeg gryden ud, rører godt igennem og vupti grød uden problemer.
- Jeg koger det fem minutter, lægger låg på, pakker gryden ind i avispapir og et tæppe, og så bare ind under dynen. Så svies det ikke, skriver Ellen.
Tak for rådene, og kom gerne med flere i kommentarfeltet herunder
Birgit Withøft
Jeg kommer altid en delt vaniljestang i gryden når mælken koger op.
Giver en skøn smag til grøden.
Holger Rørby Madsen
Hej Birgit
Ja, man kan lige så godt få det hele fra vaniljestangen med 🙂
Alt det bedste
Holger
Birgit Withøft
👍😋
I. Hansen
Vi har altid lavet risengrød i mikroovn. Først ris i vand, 5 min. Så mælk med lidt salt og en klat smør. 5 min. Så 25 min ved 750 w. Og det brænder ikke på.
Pia
Når grøden koger tager man den af varmen og sætter den i sengen under dynen så er den klar når man skal spise