• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Dessert › Risengrød - nem opskrift til gryde, ovn og seng

Risengrød - nem opskrift til gryde, ovn og seng

billede med risengrød
4.7 fra 42 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
83
SHARES
FacebookMessenger83PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 28. februar 2025 - Udgivet: 22. december 2019

Nem og lækker opskrift på risengrød. Se fremgangsmåden og få tips og tricks til en vellykket og cremet grød til jul og resten af året.

Jeg elsker risengrød, og med denne opskrift får du den perfekte og cremede grød, der altid er en succes.

Du kan blandt andet se, hvordan du nemt laver grøden under dynen i din seng eller i ovnen, men der er også andre gode tips og tricks.

Opskriften er til fire personer som en lækker dessert, og er lavet af en liter sødmælk. Se også fremgangsmåde i min video. Rester kan anvendes til klatkager.

Indhold
  • Nem og lækker opskrift på risengrød. Se fremgangsmåden og få tips og tricks til en vellykket og cremet grød til jul og resten af året.
  • Risengrød i gryde, ovn og seng
  • Ingredienser  1x2x3xVælg
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Tips
  • Lidt om grødris
  • Risengrød under dyne i seng
  • Risengrød i ovn
  • Risengrød i Thermomix
  • Risalamande med kirsebærsauce
  • Hjemmelavet risifrutti - nem opskrift
  • Klatkager
  • Risengrødsvafler
  • Højer riskage
  • Risalamande cheesecake
  • Gode råd fra brugerne
  • FAQ
  • Kommentarer
billede med risengrød
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Risengrød i gryde, ovn og seng

4.67 fra 42 stemmer
Nem og lækker opskrift på risengrød. Se fremgangsmåden og få tips og tricks til en vellykket og cremet grød til jul og resten af året.
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 35 minutter min
Samlet tid 45 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Dessert
Køkken: Dansk
Kalorier: 334
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 2,5 dl vand
  • 200 g grødris - her Pama Grødris
  • 1 l sødmælk
  • 0,5 tsk salt

Fremgangsmåde
 

  1. Tag en tykbundet gryde, hæld koldt vand i og bring det i kog.
  2. Tilsæt risengrynene og rør rundt. Når vandet med risene koger igen, skru ned til jævn varme, 5 på en skala fra 1-9.
  3. Lad grynene koge i vandet i fem minutter, indtil grødrisene har suget al vandet. Det er vigtigt, at du rører rundt i gryden hele tiden, så du undgår, at risengrøden brænder på!!!
  4. Tilsæt sødmælken og bring grøden i kog under omrøring.
  5. Når grøden koger, skal du skrue ned på svag varme, 3 på en skala fra 1-9. Måske endda helt ned på 2.
  6. Lad din risengrød koge i 30-35 minutter. Det er vigtigt, at du rører i grøden jævnligt, så den ikke brænder på, men den lave varme gør, at grøden ikke hele tiden er i fare for at blive brændt i bunden.
  7. Kogetiden afhænger af varmen, så måske skal have lidt længere, men det er værd at vente på, for med denne fremgangsmåde brænder din risengrød aldrig på. Smag den færdige risengrød til med salt.

Næringsindhold

Kalorier: 334kcalKulhydrater: 52gProtein: 12gFedt: 9gMættet fedt: 5gFlerumættet fedt: 0.3gEnkelumættet fedt: 2gKolesterol: 31mgNatrium: 150mgKalium: 425mgKostfibre: 1gSukker: 12gVitamin A: 418IUCalcium: 321mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Nu er grøden klar til servering. Server risengrøden med kanelsukker og smørklat.

Risengrøden er en gammel ret, der indtil midt i 1800-tallet blev betragtet som en eksklusiv spise. Siden blev den mere almindelig og i dag er den den eneste juletradition, som stammer fra den almindelige befolkning.

Retter som andesteg, gås og flæskesteg kommer oprindeligt fra 1800-tallets borgerskab.

Lidt om grødris

Risengrød laves af grødris, som er korte, buttede og polerede ris. De er gode til grød, da de nemt koger ud og dermed bliver netop grødagtige. De fleste grødris er polerede. Det vil sige, at det yderste lag af riskornet er slebet af.

Det er desværre også her de fleste kostfibre, mineraler og vitaminer sidder, og derfor er risengrød ikke blandt de sundeste retter. Her har jeg anvendt Pama Grødris, men andre ris kan også anvendes.

Risengrød under dyne i seng

Et godt trick til at lave risengrød er, at du laver grøden færdig under dynen i din seng. Her er det også en god idé, at anvende en tykbundet gryde, og med et låg, der slutter helt tæt.

For at lave risengrød under dynen skal du blot følge opskriften, og så lade grøden koge op. Kog et par minutter. Tag gryden af kogepladen. Bred nogle aviser ud i sengen, stil gryden (med låget på) på aviserne, og pak derefter din gryde med risengrød godt ind i dynen. Læg også gerne et tæppe over.

Lad nu risengrøden blive under dynen i sengen i en times tid, og her skal der ikke røres undervejs, for grøden passer sig selv. Pak så gryde med grød ud og stil den tilbage på kogepladen, hvor den lige koges op. Smag evt. til med lidt salt.

OBS: Af hensyn til udvikling af bakterier, skal du ikke lade risengrøden stå under dynen længere end nødvendigt. Så det dur altså ikke, at stille din risengrød i sengen om morgenen, og blot tage den ud om eftermiddagen, når du kommer hjem fra arbejde.

Risengrød i ovn

Du kan også vælge at lave risengrød i ovn. Her koges risene op i en gryde sammen med vand, hvorefter der tilsættes mælk. Lad risengrøden koge i ca. 8-10 minutter, læg låg på og stil gryden i ovnen.

Her skal grøden have cirka 35-40 minutter ved 125 grader varmluft. Er grøden stadig ikke færdig, kan du blot røre rundt og give den lidt længere tid. Smag til med salt.

Risengrød i Thermomix

Risengrød i Thermomix er et sikkert hit til dig, der er den heldige ejer af en Thermomix køkkenmaskine. Her kan maskinen nemlig lave grøden til dig ved 90 grader, og dermed er du sikker på, at din risengrød aldrig nogensinde brænder på.

Fremgangsmåden er samtidig utrolig nem, da alle ingredienserne kommes i skålen, og 45 minutter senere er din risengrød klar. Du skal intet gøre undervejs. Opskriften er beregnet som en lille dessert til fire personer.

Ingredienser:

190 gram grødris
1 liter sødmælk
Lidt salt

Fremgangsmåde:

  1. Find din Thermomix frem, stil skålen i og slå den over på vægten.
  2. Vej 190 gram grødris og hæld en liter sødmælk i. Tilsæt også en smule salt.
  3. Sæt kniven til at køre i modsat retning. Indstil den på 45 minutter, 90 grader og hastighed 2. Sæt i gang.
  4. Læg låget på, men uden at isætte koppen. Så der skal altså være hul i låget mens du laver risengrød i Thermomix. 45 minutter senere er den perfekte risengrød klar.

Den færdige risengrød serveres straks - selvfølgelig drysset med kanelsukker. Skal du lave risengrød til risalamande, undlades salt. Her tilsættes så i stedet kornene fra en stang vanilje.

Flere inspirerende opskrifter:

Risalamande med kirsebærsauce

4.7 fra 250 stemmer
Få opskriften på den klassiske risalamande med mandler og kirsebærsauce. En cremet og luftig dessert, der får englene til at synge.
Gå til opskrift
risalamande med kirsebærsauce og mandler

Hjemmelavet risifrutti - nem opskrift

4.8 fra 38 stemmer
Hjemmelavet risifrutti er let at lave og kan ovenikøbet være en sund start på dagen. Spis den som morgenmad, dessert eller mellemmåltid.
Gå til opskrift
billede med hjemmelavet risifrutti

Klatkager

4.9 fra 42 stemmer
Min opskrift på klatkager, der er lækre pandekager lavet med risengrød. Anvend en rest risengrød, som nemt trylles om til lækre risklatter.
Gå til opskrift
billederesultat for klatkager af risengrød

Risengrødsvafler

5 fra 3 stemmer
Risengrødsvafler stegt i vaffeljern minder lidt om klatkager. De smager skønt, og er en god måde at bruge en rest risengrød på.
Gå til opskrift
Risengrødsvafler

Højer riskage

4.8 fra 18 stemmer
Højer riskage er en sønderjysk kage lavet af risengrød med mandler. Den smager helt vildt godt, og kan serveres både kold eller varm.
Gå til opskrift
Højer riskage

Risalamande cheesecake

4.7 fra 23 stemmer
Risalamande cheesecake er en rigtig julet version af cheesecake. Den smager simpelthen så fantastisk, at man har lyst til at forspise sig.
Gå til opskrift
billede med Risalamande cheesecake

Gode råd fra brugerne

Som altid er der masser af gode råd fra mine fantastiske følgere på Facebook. Også når det gælder kogning af risengrød. Og vi tager lige et par stykker af de råd, der er kommet på min Facebook-side (husk at følge Madens Verden på Facebook).

- Jeg koger det altid i en stegepose i en stor gryde med vand så brænder det ikke på. Siden jeg begyndte på det har det været en succes, skriver Tanja.

- Jeg koger bare stille og roligt med sødmælk. Efter 30 år har jeg stadig tilgode at brænde risengrøden på. Bare brug en mælk med høj fedtprocent, så brænder det ikke så nemt på. Samme gælder hvis der bruges mælk til sauce, lyder rådet fra Benjamin.

Linda skriver: Jeg bringer grøden i kog, lægger låg på og sætter gryden i ovnen ved 200 grader. Efter en lille time tager jeg gryden ud, rører godt igennem og vupti grød uden problemer.

- Jeg koger det fem minutter, lægger låg på, pakker gryden ind i avispapir og et tæppe, og så bare ind under dynen. Så svies det ikke, skriver Ellen.

Tak for rådene, og kom gerne med flere i kommentarfeltet herunder.

FAQ

Hvordan undgår man at risengrød brænder på?

Du kan sagtens minimere risikoen for, at din risengrød brænder på. Det gør du ved at bruge en god, tykbundet gryde til at koge din risengrød i. Herefter er det vigtigt at starte med at koge risene i vand - før du tilsætter sødmælken og skruer ned for varmen.

Hvad er risengrød?

Risengrød er en tyk, cremet grød lavet på grødris og mælk – en klassisk dansk ret. Spises meget op mod jul, men i det hele taget året rundt. Også ofte som et måltid til aftensmad.

Hvilken type ris til risengrød?

Brug grødris (rundkornede ris) – de suger mælk og bliver cremede. Du kan også bruge rundkornede risotto-ris. Basmati eller jasmin dur ikke – de koger ikke ud på den rigtige måde.

Hvor længe holder risengrød?

Risengrød opbevares i køleskab, hvor det holder sig frisk i 2–3 dage i tætsluttende beholder.

Kan man fryse risengrød?

Risengrød kan fryses, men grøden bliver lidt grynet, dog ok til risalamande.

Kan man bruge plantemælk til risengrød?

Ja, du kan godt bruge en plantemælk til risengrød, men ris- eller havremælk giver sød og mild smag. Kokosmælk kan bruges for en mere eksotisk twist. Soja- og mandelmælk kan også bruges, men kan ændre smag og konsistens. Brug helst usødet plantemælk og vær opmærksom på, at grøden kan blive lidt tyndere end normalt.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Birgit Withøft

    november 07, 2023 at 10:21 am

    Jeg kommer altid en delt vaniljestang i gryden når mælken koger op.
    Giver en skøn smag til grøden.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      november 07, 2023 at 10:22 am

      Hej Birgit
      Ja, man kan lige så godt få det hele fra vaniljestangen med 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
      • Birgit Withøft

        november 07, 2023 at 7:53 pm

        👍😋

  2. I. Hansen

    oktober 05, 2022 at 11:16 pm

    Vi har altid lavet risengrød i mikroovn. Først ris i vand, 5 min. Så mælk med lidt salt og en klat smør. 5 min. Så 25 min ved 750 w. Og det brænder ikke på.

    Svar
  3. Pia

    december 08, 2017 at 4:42 pm

    Når grøden koger tager man den af varmen og sætter den i sengen under dynen så er den klar når man skal spise

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Forsiden lige nu

Ugens madplan uge 28
Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
pulled pork i ovn
Pulled pork - opskrift i ovn, på grill eller i smoker→ Se opskriften
billederesultat for fetakartofler
Fetakartofler→ Se opskriften
Lækre grillspyd med mørbrad, og gode brunchpølser, der grilles fire minutter på hver side ved lav varme. Foto: Madensverden.dk.
Grillspyd med mørbrad og brunchpølser→ Se opskriften
billede til artikel om nødder og mandler
Er nødder og mandler sunde? Her får du fakta→ Se opskriften
Billede af nakkesteg på spyd.
Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)→ Se opskriften
grillede grøntsager spyd
Grøntsager på grill - inspiration og konkrete tips→ Se opskriften
hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber
Hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber→ Se opskriften
billederesultat for crispy chicken
Crispy chicken→ Se opskriften
Det er meget nemt at fremstille hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis, og endda uden at flødeisen krystalliserer. Foto: Madensverden.dk.
Hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required