Her er min opskrift på gammeldags risengrød, der ikke brænder på i gryden. Opskriften er lavet på en liter mælk, og laves med grødris.
Risengrød er en gammel ret, der indtil midt i 1800-tallet blev betragtet som en eksklusiv spise.
Siden blev den mere almindelig og i dag er den den eneste juletradition, som stammer fra den almindelige befolkning.
Retter som and, gås og flæskesteg kommer oprindeligt fra 1800-tallets borgerskab.
Risengrød laves af grødris, som er korte, buttede og polerede ris. De er gode til grød, da de nemt koger ud og dermed bliver netop grødagtige.
De fleste grødris er polerede. Det vil sige, at det yderste lag af riskornet er slebet af. Det er desværre også her de fleste kostfibre, mineraler og vitaminer sidder, og derfor er risengrød ikke blandt de sundeste retter.
Men hvordan undgår man, at risengrøden brænder på? Det gør du ved for det første at bruge en god, tykbundet gryde til at koge din risengrød i.
Herefter er det vigtigt at starte med at koge risene i vand – før du tilsætter sødmælken og skruer ned for varmen.
Opskriften er til fire personer, og er lavet af en liter mælk.
-> SE OGSÅ opskrift på verdens bedste risalamande
Til risengrød bruges
3 deciliter vand
200 gram grødris – jeg bruger PAMA grødris i denne opskrift
1 liter sødmælk
1/2 teskefuld salt
Sådan laver man risengrød
- Tag en tykbundet gryde og hæld de tre deciliter koldt vand i og bring det i kog.
- Tilsæt risengrynene og rør rundt. Når vandet med risene koger igen, skru ned til jævn varme, 5 på en skala fra 1-9.
- Lad grynene koge i vandet i fem minutter, indtil grødrisene har suget al vandet.
- Det er vigtigt, at du rører rundt i gryden hele tiden, så du undgår, at risengrøden brænder på!!!
- Tilsæt sødmælken og bring grøden i kog under omrøring. Tilsæt nu saltet.
- Når grøden koger, skal du skrue ned på svag varme, 3 på en skala fra 1-9. Måske endda helt ned på 2.
- Lad grøden koge i 30-35 minutter. Det er vigtigt, at du rører i grøden jævnligt, så den ikke brænder på, men den lave varme gør, at grøden ikke hele tiden er i fare for at blive brændt i bunden.
Nu er grøden klar til servering. Server risengrøden med kanelsukker og smørklat.
-> SE OGSÅ hvordan du nemt smutter mandler
Gode råd fra brugerne
Som altid er der masser af gode råd fra mine fantastiske følgere på Facebook. Også når det gælder kogning af risengrød.
Og vi tager lige et par stykker af de råd, der er kommet på min Facebook-side (husk at følge Madens Verden på Facebook).
– Jeg koger det altid i en stegepose i en stor gryde med vand så brænder det ikke på. Siden jeg begyndte på det har det været en succes, skriver Tanja.
– Jeg koger bare stille og roligt med sødmælk. Efter 30 år har jeg stadig tilgode at brænde risengrøden på. Bare brug en mælk med høj fedtprocent, så brænder det ikke så nemt på. Samme gælder hvis der bruges mælk til sauce, lyder rådet fra Benjamin.
Linda skriver: Jeg bringer grøden i kog, lægger låg på og sætter gryden i ovnen ved 200 grader. Efter en lille time tager jeg gryden ud, rører godt igennem og vupti grød uden problemer.
– Jeg koger det fem minutter, lægger låg på, pakker gryden ind i avispapir og et tæppe, og så bare ind under dynen. Så svies det ikke, skriver Ellen.
Tak for rådene, og kom gerne med flere i kommentarfeltet herunder.
Hvad synes du om opskriften?
Stem her
( stemmer)Din huskeliste
Under hver opskrift kan du tilføje den til din egen og personlige huskeliste, så du altid kan finde dine favoritter igen.
Når grøden koger tager man den af varmen og sætter den i sengen under dynen så er den klar når man skal spise