Bag de bedste hvedeknopper til varme hveder til St. Bededag. Her er min opskrift på store hveder, som du kan bage med gær eller bagepulver.
Varme hveder er blevet en nagelfast tradition i Danmark i forbindelse med St. Bededag, hvor vi spiser dem aftenen før bededag.
De store og luftige hvedeknopper smager vidunderligt, når de er lunet i ovnen, og får et lag smør.
Du får 16 hvedeknopper ud af denne opskrift, og bedre hveder får du ikke. Se også min video med fremgangsmåde til bagning af hvedeknopper.
Opskrift på varme hveder
Ingredienser
- 325 gram vand
- 50 gram sukker
- 50 gram gær
- 700 gram hvedemel
- 15 gram bageenzymer kan udelades
- 12 gram salt
- 2 teske kardemomme
- 75 gram smør meget blødt
- 2 æg piskes sammen
Sådan gør du
- Vand, sukker og gær røres sammen i skålen på din røremaskine med påmonteret dejkrog.
- Hvedemel vejes af i en skål sammen med bageenzymer (kan undlades), salt og kardemomme, og kommes i skålen sammen med blødt smør og to sammenpiskede æg.
- Ælt nu dejen ved lav hastighed i ca. 10 minutter. Lad dejen til de varme hveder hvile i skålen i ca. 15-20 minutter.
- Tag så dejen ud på bordet og virk den op. Dejen er klistret, og det skal den være. Fugt evt. hænderne, så er dejen nemmere at arbejde med. Del dejen i 16 lige store stykker, som du triller til boller og sætter på en bageplade, der er beklædt med bagepapir. Hver bolle skal veje knap 80 gram. Vej gerne af, så dine hvedeknopper bliver lige store.
- Hvederne skal placeres i fire rækker med fire hveder i hver række. Og med blot 1-2 centimeters mellemrum, så de hæver op og bager sammen.
- Stil hvederne ind i ovnen. Sæt en lille gryde eller skål ind på nederste rille med ca. 1 deciliter kogende vand i. Luk lågen hurtigt og tænd lyset i ovnen.
- Lad nu hvedeknopperne hæve i ovnen i ca. 30 minutter, hvorefter gryden eller skålen tages ud af ovnen.
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig over- og undervarme, sæt pladen med hvederne ned på næstnederste rille. Altså mens ovnen varmer op. Nu skal dine hveder så bages i ca. 25-30 minutter. Bagetiden afhænger af hvor meget din ovn varmer.
- Tag dine bagte hvedeknopper ud af ovnen, og lad dem køle af på en rist.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Noter
Nu kan du lave varme hveder ved at skære de bagte hvedeknopper over, og riste hvederne kort i ovnen ved 250 grader, så de bliver gyldne og flotte.
Eller gøre det på en brødrister.
Derefter skal de jo bare have et lag smør, og nyd så de hjemmebagte hveder. For bedre fås de ikke.
Hvorfor spiser man hveder?
Historien om den varme hvede stammer fra dengang, man tog bededagen højtidelig. Ingen måtte arbejde, og det gjaldt også bagerne.
Derfor blev der heller ikke bagt brød på bededagen. I stedet bagte bagerne hvedeknopper dagen før, som man så kunne spise på selve bededagen.
Hvorfor man så nu spiser hvedeknopperne aftenen før St. Bededag er der en god forklaring på. Folk kom jo hjem de varme hvedeknopper, og her var de så lækre, at det efterhånden blev en tradition at spise dem dér.
Traditionen med en varm hvede stammer fra tilbage i midten af 1800-tallet, og den lever altså i bedste velgående den dag i dag.
Se også disse opskrifter:
Boller - bedste opskrift på den hjemmebagte bolle
Kærnemælksboller - opskrift på boller med kærnemælk
Hvedeknopper med bagepulver
Du kan sagtens bage hurtige varme hveder med bagepulver, der er klar på en halv times tid.
Ved at bruge bagepulver i stedet for gær sparer du nemlig hævetiden, og derfor er hvederne klar på kort tid.
Og selvom de er uden gær, så smager de fantastisk. Opskriften giver 16 varme hveder med bagepulver.
Ingredienser
3 deciliter sødmælk
75 gram smør
1 teskefuld fint salt
1 spiseskefuld økologisk rørsukker
6 teskefulde bagepulver
1 teskefuld kardemomme
1,5 pasteuriseret æggehvide
50 gram kartoffelmel
450 gram hvedemel
Til penslning
2 pasteuriserede æggeblommer
4 spiseskefulde mælk
Fremgangsmåde
- Find en kasserolle frem, og smelt smørret i sødmælken.
- Hæld mælken i skålen til din røremaskine, og æggehviden med.
- I en anden skål blander du hvedemelet med bagepulver, kardemomme, rørsukker, salt og kartoffelmel.
- Ælt nu melblandingen gradvist ind i dejen, og lad maskinen ælte indtil dejen er godt samlet.
- Find en bageplade frem, og beklæd den med bagepapir, som du også drysser med en smule hvedemel.
- Del dejen i 16 lige store stykker, og tril 16 boller.
- Sæt dem tæt på bagepladen - cirka med en centimeters afstand i rækker med fire i hver.
- Pensl hvederne med sammenpisket æggeblommer og mælk,
- Bag så hvedeknopperne i cirka 18-20 minutter ved 200 grader varmluft.
Lad hvederne køle af på en rist.
Vidste du det?
Hvorfor spiser man varme hveder?
I gamle dage var St. Bededag en helligdag, hvor det var forbudt at arbejde før efter gudstjenesten. Dette gjaldt også bagerne. Derfor blev der bagt hvedeboller dagen før, som så blev varmet og spist dem på selve Bededag. Men det blev hurtigt populært at spise de varme hveder allerede torsdag aften før St. Bededag.
Hvornår er det St. Bededag?
St. Bededag falder fast den fjerde fredag efter påske. Sådan har det været siden 1686, hvor den store bededag blev besluttet første gang. Og det er stadig en helligdag.
Hvorfor holder vi St. Bededag?
St. Bededag er officielt en såkaldt ekstraordinær, almindelig bededag.
Oprindeligt en af de tre faste bededage, og her skulle præsterne bede for fred, mens borgerne var påtvunget en fastedag.
Hvad serverer man til varme hveder?
Traditionelt serveres varme hveder med smør og ikke andet. Men du kan sagtens også komme marmelade, Nutella eller en lemoncurd på.
Cl
Glæder til at bage hveder
Holger Rørby Madsen
Hej Cl
Det er også lækre hveder - så bare kom i gang 🙂
Alt det bedste
Holger