Vand er sundt. Det får vi at vide igen og igen. Men hvor sundt er det egentlig? Og er postevand bedre end flaskevand? Det og meget andet får du svar på her.
Vand deler vandene. Nogle har altid en flaske vand på sig, så de konstant kan drikke, andre afskyr vand, fordi det ikke har smag.
Nogle prædiker, at man skal drikke mange liter om dagen, andre er uenige.
Da der er mange meninger om noget så simpelt som vand, har vi sat os for at besvare de mest relevante spørgsmål.
Er vand sundt?
Ja, da vi består af 60 procent vand, er det vigtigt at sørge for at få kroppen skyllet igennem i løbet af dagen.
Hvis vi ikke gør det, vil saltene i blodet og cellerne blive meget koncentreret og det kan skade blandt andet nerver og hjertet.
Desuden kan vand og anden form for væske være med til at skylle bakterier ud.
Generelt skal man kun drikke, hvis man er tørstig. Der er dog undtagelser.
Ældre mennesker kan ikke altid mærke, at de har brug for væske, så derfor er det en god ide at opbevare halvanden liter vand (og eller anden væske) i køleskabet og vide, at det skal drikkes, inden man går i sneg om aftenen.
Hvor meget vand skal vi drikke?
Børn og voksne bør indtage halvanden til to liter væske dagligt. Ældre bør drikke halvanden liter.
Det gælder alt fra kaffe til juice, men vand er absolut den bedste løsning, da det er gratis og kaloriefrit.
I det daglige væskebehov indgår ikke alkoholiske drikke.
Vi skal have mere væske, når det er meget varmt, eller hvis vi sveder voldsomt for eksempel efter træning.
Generelt kan man regne ud, om man har en god væskebalance ved at se ens urin. Er den mørkere end normalt, mangler man højst sandsynligt væske.
Kan man drikke for meget?
Det er faktisk muligt at få vandforgiftning, hvis man drikker for meget af det.
Fra fire liter dagligt begynder det at gå galt, da nyrerne bliver overbelastet af alt det vand. De er nemlig små maskiner, der sørger for, at vi har salt og vand nok i vores kroppe.
Hvis vi nærmest drukner systemet i vand, kommer der kludder i nyrerne, og vi risikerer at blive syge. Typiske symptomer er, at man bliver konfus og får kramper.
Er flaskevand bedst?
Alt drikkevand i Danmark er grundvand, det vil sige regnvand, der gennem mange år er sivet ned gennem jorden. Her bliver vandet langsomt filtreret.
Vi borer vandet op og renser det, før det kommer i hanerne. Og der er utallige krav til det danske vand, der kommer ud af vores haner.
I princippet er flaskevand lige så rent som udgangspunkt, men det kan ælde i flaskerne og dermed danne bakterier.
Så nej, vand fra flasker er ikke sundere eller renere end det, der kommer ud af hanerne.
Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er postevand også langt mere klimavenlig end vand købt i en flaske: En liter drikkevand fra vandhanen sender mellem 1000 og 2000 gange mindre CO2 ud i atmosfæren end en liter flaskevand.
Kan vand smage forskelligt?
Hvis du nogensinde har prøvet at drikke postevand fra et område i Danmark og tænkt: "Vandet smager bedre end det derhjemme", så har du formodentlig ret.
Der er nemlig regionale forskelle på smag og kvalitet. Vand indeholder natriumklorid/salt, og mængden af det har betydning for det vand, vi drikker.
Vestdanmark har generelt blødere drikkevand end Østdanmark - det vil sige, at der er mindre kalk og magnesium i det jyske vand.
Det betyder ikke så meget for smagen, men derimod for vores vaskemaskiner og opvaskemaskiner, da det hårde, kalkholdige vand slider mere på dem, end blødt vand gør.
Er danskvand usundt?
Nej, det er hverken mere eller mindre sundt end almindelig postevand.
Og tænderne kan sagtens tåle kulsyrerne i danskvand i modsætning til sodavand.
Tips til at peppe dit vand op
Her får du tre måder at tilføre dit postevand smag uden at fylde dig med sukker:
- Kom mynteblade, citronmelisse-blade eller andre velsmagende blade fra krydderurter i vandet alt efter smag.
- Citronskiver fra økologiske citroner er velkendt, men du kan også bruge limeskiver, appelsinskiver, skiver af kiwi, agurkstykker, halve jordbær, melontern og meget andet som smagsgivere til vandet.
- Skiver af ingefær giver vandet en stærkere smag af... ja, ingefær. Den lille rod siges at være sund, så hvorfor ikke tilføje noget smag fra den.
Ole
"vand er absolut den bedste løsning, da det er gratis og kaloriefrit."
Ikke helt gratis, men det er da billigt 🙂
"I det daglige væskebehov indgår ikke alkoholiske drikke."
Det burde det jo, da største delen bare er vand 🙂 Men man kan sige at alkohol som er et diuretikum, bare får en til at tisse mere, og kan have skadelige følger, men kaffe er også et diuretikum...
Man skal også huske, at det er vand i de fleste fødevarer 🙂
Og ved for meget vand er det ikke kun nyrerne der lider, man kan rent faktisk drukne sin hjerne, som skete for en mand under et live radio show, fordi han lige drak 4 liter vand for hurtigt :S