Spinat

Spinat er nærmest en superfood, fordi den indeholder mange gode vitaminer og mineraler. Både som frisk spinat og frossen. Her får du fakta og opskrifter.
Spis spinat, og bliv stærk som Skipper Skræk. Om du ligefrem bliver stærk af at spise de grønne blade, er måske en anelse tvivlsomt, men én ting er sikkert: Du bliver sundere.
Spinaten indeholder nemlig en lang række vigtige næringsstoffer, mineraler og vitaminer, der alle spiller en vigtig faktor for dit helbred og din samlede sundhed. Den kan af samme grund, betragtes som én af de fødevarer, der går ind under kategorien superfood.
Skipper Skræk kom til verden tilbage i 1929, og her fik tegneseriefiguren store muskler af spinaten. Faktisk har videnskabelige undersøgelser senere vist, at spinat faktisk kan give større muskler, og her er det især to proteiner, som ved hjælp af nitrat i bla. spinat, der giver effekten. Det viser svenske undersøgelser.
I køkkenet
Men udover at spinat er piv sundt, så har det også mange anvendelsesmuligheder i køkkenet.
Spinat kan tilberedes, og anvendes i både kolde og varme retter, herunder som en spinatstuvning, og så kan det dertil købes i det fleste supermarkeder både frisk og på frost.
TIP! Hvis du køber den friske, så husk altid at skylle bladene grundigt, da de som oftest gemmer på sand og jord.
Spinaten har en frisk og mild smag, som de fleste kan lide – og det gælder både børn og voksne. Blandt andet hvis du kommer dem i en spinatlasagne - eller en spinattærte.
Derfor er spinat så sund
Som sagt indeholder spinaten en lang række vigtige vitaminer og mineraler, så der er derfor god grund til at snige lidt ekstra spinat ind i din daglige kost.
Du får nogle af sundhedsfaktorerne her:
- De grønne spinatblade indeholder A-vitamin, som blandt andet er nødvendigt for et godt syn, forplantningsevnen, slimhinderne og immunforsvaret.
- Spinaten indeholder ligeledes C-vitamin, som er et vitamin der er nødvendigt at indtage gennem kosten hver dag, da det ikke lagres i kroppen. C-vitamin spiller en vigtig rolle for immunforsvaret, brusk, knogler og væv, beskytter dig mod bakterier, og kan fremme heling.
- De grønne blade gemmer desuden på folat, som er nødvendigt for produktionen af røde blodlegemer, og din krops celledeling.
- Spinaten har et højt indhold af kalium, som kan være med til at sænke blodtrykket hvis du lider af forhøjet blodtryk.
Så selv om du måske ikke bliver lige så stærk som Skipper Skræk af at spise spinatbladene, så var der måske her nogle gode grunde til at gøre det alligevel.
Frossen og frisk spinat
I øvrigt indeholder spinaten i frossen tilstand stort set de samme vitaminer og mineraler som den friske udgave, så bare spis løs.
Men husk altid at skylle den friske udgave grundigt. Her kan du læse mere om spinatholdig mad skal genopvarmes.