Spaghetti bolognese er ret, vi kan spise igen og igen. Her med den klassiske, italienske kødsovs og et drys af den lækreste Grana Padano-ost.
Spaghetti bolognese er en klassiker, som nærmest spreder hygge omkring spisebordet.
Det er en ret, som kom til verden i Bologne, hvor den traditionelt serveres med båndpastaen tagliatelle.
Her blandes den italienske kødsovs dog med den tyndere spaghetti, som vi kender og elsker.
Spis den med et godt drys Grana Padano, så er du sikker på at blive både mæt og glad. For dette er virkelig en skøn simreret.
Bemærk: Denne opskrift er sponsoreret af Grana Padano, men udviklet af Madens Verden.
Opskrift på autentisk spaghetti bolognese
Ingredienser
- 2 spsk olivenolie
- 100 gram bacon - i tern el. pancetta i tern
- 1 stort løg - hakket
- 2 små gulerødder - el. en stor, hakket
- 1-2 stk selleristave - hakket
- 1 kvist rosmarin - frisk
- 2 fed hvidløg
- 600 gram hakket oksekød
- 1,5 dl hvidvin
- 1 dl tomatpassata
- 1 dåse tomatpure - 140 gram
- 3 dl bouillon
- 1 dl mælk
- 2 stk laurbærblade
- salt og friskkværnet peber
- spaghetti - til fire
- 1-2 dl Grana Padano - til drys
Sådan gør du
- Begynd med at gøre dine grøntsager klar: Først hakker du løg, gulerødder og selleristave - gerne i en minihakker, så du får små, ensartede stykker. De skal ikke være finthakkede, men mere hakkede end grofthakkede.
- Varm en stegegryde op på høj varme. Hæld 1 spsk olivenolie i gryden, når den er varm. Tilsæt bacontern og steg dem fem minutter.
- Hæld endnu en spsk olivenolie i gryden og tilsæt sofrito - det vil sige hulerødder, selleri og løg. Steg blandingen i ca. fem minutter og tilsæt derefter to hele fed hvidløg samt en frisk rosmarinkvist.
- Vend det rundt i grøntsagerne og tilsæt derefter det hakkede oksekød. Lad det få farve på begge sider, før du begynder at røre godt rundt i gryden. Svits, til kødet er helt stegt.
- Tilsæt 1,5 dl. hvidvin og lad maden koge op et par minutter.
- Tilsæt herefter tomatpassata, tomatpure og laurbærbladene. Bring det i kog og rør godt rundt.
- Nu hælder du et par dl. bouillon i. Du kan bruge en okse- eller grøntsagsbouillonterning, som lige koges i en gryde med 3 dl. vand, før du hælder to dl. i. Rør rundt.
- Lad kødsovsen simre i en time. Af og til kan du lige gå ind i køkkenet og røre rundt i den. Hvis du synes, at den er for tyk, tilsætter du den sidste dl. bouillon.
- Efter en time, hælder du en dl. mælk i og rører det godt ud i bolognesen. Kom en tsk groft salt i saucen samt friskkværnet peber. Rør rundt og lad saucen simre videre en halv times tid - gerne to, hvis du har tid til at vente.
- Når din kødsovs har samlet sig og kødet har fået en meget fin konsistens, er den klar til at blive serveret med kogt spaghetti og et godt drys Grana Padano-ost.
- Server din spaghetti bolognese med en god tomatsalat.
Næringsindhold
Tip
Hvis du ikke har tid til at lade kødsovsen simre i to timer, kan du lade den simre i kortere tid.
Jeg vil dog anbefale at følge simretiden - eller ligefrem forlænge den, da det både gør smag og konsistens helt fantastisk.
Hvis du vil servere din spaghetti bolognese som mange italienere, gør du følgende: Tag en pande og hæld en smule pastavand i den.
Kom en portion kogt spaghetti på panden, hæld en grydeske bolognese over og bland det hele på panden. Nu hælder du portionen op på en tallerken og fortsætter med den næste.
Om Grana Padano
Grana Padano er en 100 procent italiensk ost med de fineste krystaller og en god, umamismag.
Osten har lange rødder tilbage i historien, som har en lang historie. Det er over tusind år siden, at munke fandt en metode til at konservere fastost.
Denne ost blev kaldt Grana. I 1953 blev det officielle navn Grana Padano efter Pianura Padana i Norditalien.
Osten er PDO-certificeret (Protected Designation of Origin), og det betyder, at den kun må sælges som Grana Padano, hvis den er lavet i Pianura Padana-området - Lombardiet, Veneto, Piacenza og en del af Piemonte.
Se andre lækre pastaretter:
Vegetarisk bolognese med belugalinser
Opskrift på en klassisk lasagne

Thomas
Nu er der vel ikke noget særlig autentisk over at servere retten med spaghetti, hvidløg, grana padano (det er desværre den forkerte ost hvis retten skal være autentisk), rosmarin eller bacon? Bacon er røget (og pancetta er blot saltet og tørret) og bliver derfor ikke brugt i Italien. Spaghetti kan slet ikke få ordentlig fat i kødsovs en, og resten af de overstående ingredienser er heller ikke en del af en autentisk bolognese (som i ellers påstår).
Det er en ganske ok opskrift - ingenting der - men den er ikke autentisk, så det synes jeg er lidt misvisende at sige.