De industrielt fremstillede snøfler fra Karen Wolf indeholder hele 52 ingredienser, hvoraf næsten halvdelen er tilsætningsstoffer.
Snøfler er en klassiker, der efterhånden har opnået kultstatus. De små aflange kager med smag af rom, syltetøj, krydderier og kakao er populære blandt både voksne og børn.
De kan købes for cirka 18 kroner for 10 små kager (200 gram), og fås både i den klassiske udgave med kakaoovertræk og en variant med hvid glasur.
Men hvad er der egentligt i en snøffel, og kan man lave dem selv? Madens verden har set nærmere på den lille kage.
Ingredienser i snøfler
Ingredienslisten til de klassiske snøfler med kakaoovertræk fra Karen Wolf (produceret af Bisca i Stege på Møn) er lang:
Frugtfyldning [sukker, vand, æble, appelsin, abrikos, fortykningsmidler (E440, E1442), surhedsregulerende middel (E330, E331), appelsinolie, konserveringsmiddel (E202), emulgator (E471)], hvedemel, sukker, vegetabilsk fedtstof (palmeolie, rapsolie, sheaolie), invertsukker, margarine [palmeolie, vand, rapsolie, salt, emulgatorer (E471, E475)], æg, hvedestivelse, fedtfattig kakaopulver 1%, vallepulver (fra mælk), emulgatorer (E422, E471, E322, E475, E470a), hævemidler (E503, E450, E500, E501), aromaer (rom, vanilje), salt, skummetmælkspulver, tørret glukosesirup (hvede), surhedsregulerende middel (E330), honning, krydderier (kanel, nelliker), farvestof (E150c), stabilisator (E412), konserveringsmiddel (E281), naturlig vanilje ekstrakt, vaniljekorn, kartoffelstivelse.
Et hurtigt kig på den lange ingrediensliste afslører, at det ikke er lige til højrebenet at lave de klassiske købe-snøfler selv.
Der er nemlig ikke mange af de i alt 52 ingredienserne, der findes i et almindeligt dansk køkken, hvor næsten halvdelen er tilsætningsstoffer som fortykningsmidler, surhedsregulerende midler, konserveringsmidler, emulgatorer, farvestoffer, stabilisatorer og aromastoffer.
Der er altså ikke meget lighed med en hjemmebagt kage og de industrielt fremstillede snøfler.
Fedt og sukker i skøn blanding
Ser man på næringsindholdet i en snøffel, indeholder de 421 kcal per 100 gram.
De består primært af fedt og kulhydrater, og næsten halvdelen af snøflen består af sukkerarter (43 procent).
Her kan du se næringsindholdet i snøfler (Karen Wolf fra Bisca):
Næringsindhold per 100 gram | |
Energi | 421 kcal |
Fedt | 16 gram |
- heraf mættede fedtsyrer | 8 gram |
Kulhydrater | 65 gram |
- heraf sukkerarter | 43 gram |
Kostfibre | 0,9 gram |
Protein | 3,4 gram |
Salt | 1,6 gram |
Er snøfler veganske?
Nej, de industrielt fremstillede snøfler fra Karen Wolf er ikke veganske.
De indeholder både æg og vallepulver fra mælk. Det betyder dog ikke, at du ikke kan lave dine snøfler selv, så de bliver veganske.
Det handler blot om at sørge for, at de ingredienser og særligt kagerester som du bruger, er veganske.
Kan man lave snøfler selv?
Som nævnt tidligere kan du ikke bare tage et kig på ingredienslisten, og så lave dine egne snøfler hjemme.
Men det betyder jo ikke, at du ikke kan lave dem selv. De kommer nok bare aldrig til at smage præcist som de industrielt fremstillede fra Karen Wolf, med mindre du er interesseret i at arbejde med kemi i køkkenet frem for rene råvarer.
Ligesom med romkugler, er dejen til snøfler baseret på rester fra andre kager. Det skal helst være en let svampet kage som mazarin, sandkage eller roulade, og gerne med lidt frugtsmag som for eksempel æble, appelsin eller abrikos.
Det er derudover vigtigt at finde den rette balance mellem rom, frugt, krydderi og kakao.
På Madens Verden arbejder vi i øjeblikket på at finde den helt rigtige opskrift på hjemmelavede snøfler.
Indtil da, må du eksperimentere derhjemme selv, og endelig lade os høre, hvis du har tips og tricks til den allerbedste opskrift på hjemmelavede snøfler.
Se også disse artikler:
Del dine ideer og tanker med os andre her: