Opskrifter med bælgfrugter er noget, vi kan anbefale. Bælgfrugter som linser og bønner er supersunde, og så er disse retter virkelig lækre.
Her får du syv opskrifter med bælgfrugter som hovedingrediensen, så er der en ny ret til hele ugen.
Bælgfrugter er både rige på kostfibre, vitaminer, mineraler og protein. De nyeste klimakostråd anbefaler ligefrem, at vi spiser 100 gram dagligt.
Det er ikke svært at finde variationer, for opskrifter med bælgfrugter dækker bredt.
Her er både bønner, kikærter og linser i flere forskellige farver. Alle er gode for vores krop - og vores smagsløg. Så gå ombord i opskrifterne, der kommer verden rundt.
Chili con carne med kidneybønner
En af de nye kostråd lyder 'Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk'. Men det behøver ikke at være alt eller intet. Vi kan sagtens kombinere retter med kød og bælgfrugter.
En af de mest kendte opskrifter med bælgfrugter herhjemme må være chili con carne.
Her med kidneybønner, men du kan sagtens erstatte dem med for eksempel sorte bønner.
Moussaka med linser
Os, der har været i Grækenland, kender moussaka. Her i en vegetarudgave, hvor oksekød er erstattet af det lækreste linsefyld.
Belugalinser har den fordel, at de ikke smatter ud, når man bager, steger og koger dem. Så de bevarer en fin og fast konsistens i denne vegetarmoussaka.
Gryderet fra Italien
Denne gryderet stammer fra Toscana, og er spækket med sundhed og smag.
Her er både brugt kikærter og hvide bønner. Desuden er der spinat og tomater i en ret, som serveres til et godt fuldkornsbrød.
Klassisk indisk dahl
En ret med linser, som er en af de helt store klassikere i Indien. Dahl er ikke kun sund, det er også en enorm billig ret.
Spis den, som den er. Eller server sprøde chapati, forskellige chutneys og raita til.
Bagte auberginer med fyld
En virkelig sund og billig ret, som sender tankerne ned til Italien. Retten her er uden kød, så den kan spises af alle.
Auberginer udhules og udfyldes med det lækreste fyld, som blandt andet indeholder kikærter og svampe.
Indisk og krydret chana masala
Skal der fuld smæk på krydderierne, er Chana Masala en af de opskrifter med bælgfrugter, som virkelig opfylder det ønske.
Her er en vegetarret, hvor kikærterne er stjernen i en sauce med klassiske, indiske krydderier.
Spis den med naanbrød og raita, eventuelt kogte ris, så har du et mættende måltid.
Linsesuppe a la Mellemøsten
I de mellemøstlige lande samt Tyrkiet er de eksperter i at udnytte bælgfrugter. Tænk blot på hummus og falafel.
Linsesuppe med forskellige slags linser som grønne, brune og røde er også eminente. her får du den bedste: Rød linsesuppe.
Bælgfrugternes dag
Hvert år den 10. februar er det FN's dag for bælgfrugter. Det markeres blandt andet i Danmark, hvor disse næringsrige og billige fødevarer hyldes.
Udover linser, bønner og kikærters sundhedsværdi er der også en anden stor grund til at sætte fokus på bælgfrugterne.
Det er nemlig nogle af de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk.
Del dine ideer og tanker med os andre her: