Dahl, den indiske gryderet med røde linser. Retten er super nem at lave og er krydret, smagfuld og lækker – en stor favorit blandt de fleste familier. Her er opskriften på et let men rigt måltid, der kan mætte de fleste.
Dahl er en vegetarisk klassiker fra det indiske køkken. Med sine røde linser er retten en sund, vegetarisk ret med utrolig meget smag og fylde.
Dahl er både billig og nem at lave, da der ikke skal voldsomt mange ingredienser til. Når først det hele er i gryden, skal retten bare passe sig selv til den er klar til spisebordet.
Server gerne retten med raita og hjemmelavede, pandestegte naan brød. Det er med garanti en indisk ret, der vil falde i god jord hos hele familien, børn som voksne.
Opskrift på indisk dahl
Ingredienser
- 3 spiseskefulde olie - til stegning
- 1 løg - hakket
- 3 fed hvidløg - hakket
- 3 spiseskefulde ingefær - revet
- 2 deciliter røde linser
- 2 teskefulde karry - gerne med top
- 1 teskefuld spidskommen
- 0,5 teskefuld chili
- ½ dåse hakkede tomater - eller en hel dåse
- 7 deciliter vand
- 1 teskefuld koriander - kan undværes
- 2 spiseskefulde tomatpure
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Svits løg, hvidløg og ingefær i den opvarmede olie. Det må ikke tage farve.
- Kom de røde linser i gryden sammen med karry, spidskommen og chili. Lad krydderierne brænde lidt af.
- Tilsæt så de hakkede tomater sammen med vand. Mængden af vand afhænger af hvor tyk eller tynd du ønsker din dahl i konsistensen. Lad retten simre 20 minutter under låg.
- Tilsat så tomatpure, rør det godt rundt og lad det simre videre i 5-10 minutter. Kom koriander i, hvis du ønsker det. Men kan sagtens udelades.
- Du kan tilsætte mere vand, hvis du ønsker en tyndere version. Inderne spiser dahl nærmest suppetynd, men jeg kan godt lide, at konsistensen er lidt fastere.
Se video til opskrift
Næringsindhold
Dahl, dhal eller daal – kært barn har mange navne
Når du søger efter opskrifter på dahl vil du også støde på andre måder at stave den indiske ret: Både dahl, dhal, dal og daal er i spil.
Derfor kan man kan sige, at ligesom der findes mange variationer af selve retten, er der også mange måder at stave det på.
Her finder du flere opskrifter fra det indiske køkken:
Tips til opskriften
De røde linser er med til at gøre retten cremet – de suger nemlig væde til sig og bliver kogt bløde under tilberedningen.
Bruger du grønne linser vil de være mere tilbøjelige til at bibeholde formen og deres bid, hvorfor man normalt bruger røde linser.
Kan du lide koriander er det oplagt at toppe din dahl med et par friske korianderblade. Det både pynter og giver retten smag. Du kan også bruge bredbladet persille, hvis du ikke er så vild med smagen af koriander.
Jeg nævnte det øverst på siden her – men jeg vil til hver en tid anbefale at servere din lækre, indiske dahl med raita og naan brød.

LARS
der står 7dl men ikke af hvad - er det vand?
Karen Seneca
Ja, tak for at gøre os opmærksom på fejlen 🙂