• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Linser - næringsindhold, kogetid og fakta

Linser - næringsindhold, kogetid og fakta

Billede med linser.
Del gerne:
12
SHARES
FacebookMessenger12PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 23. juni 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Her kan du læse alt om de sunde linser. Hvad linser præcist er, næringsindhold og hvad du kan bruge dem til. Se også hvordan du koger linserne.

Hvad er linser for noget, og hvad kan man bruge dem til?

Det er et af de spørgsmål, som indimellem dukker op i min mail, så her kigger vi lidt nærmere på de sunde linser, som vi faktisk bør spise flere af.

Helt grundlæggende er linserne super sunde, og de indeholder både en god mængde protein, men også vitaminer og er blandt andet god i forhold til forebyggelsen af hjertekarsygdomme.

Indhold
  • Her kan du læse alt om de sunde linser. Hvad linser præcist er, næringsindhold og hvad du kan bruge dem til. Se også hvordan du koger linserne.
  • Fakta
  • Forskellige typer
  • Kogetid
  • Næringsindhold
  • Hvor lang tid skal linser koge?
  • Opskrifter med linser
  • Indisk dahl - nem opskrift
  • Linsegryde
  • Mujadara - billig vegetarret med bulgur og linser
  • Linsesuppe med røde linser fra Mellemøsten
  • Fyldig peberfrugtsuppe med linser og nudler
  • Vegetarisk gryderet- sund og nem opskrift
  • Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød
  • Blomkålscurry
  • Etiopisk gryderet
  • Vegetarlasagne med belugalinser
  • Vegetarfrikadeller som smager af kød
  • Dolmades - fyldte vinblade med ris og mynte
  • FAQ
  • Kommentarer

Fakta

Der findes rigtig mange forskellige sorter af linser, men grundlæggende er der tale om frø fra planten ægte linse, der i øvrigt er en del af ærteblomstfamilien.

Det er en plante og afgrøde vi har kendt gennem mange, mange år, og den er blandt andet meget udbredt i det indiske køkken.

Her kaldes linserne også for dal (eller dahl), og bruges især i supper og gryderetter.

Forskellige typer

Som sagt findes der mange forskellige typer af linser, men her er lige et kig på de mest anvendte.

Belugalinser

Belugalinser er små og sorte, og navnet har de faktisk fået efter den dyre belugakaviar, som de kan minde lidt om.

Kogetiden er typisk omkring 20 minutter, de skal ikke sættes i blød først, og så kan de blandt andet anvendes til salater.

Røde linser

Røde linser hedder også persiske linser, og de har en rødlig farve. Deraf selvfølgelig navnet.

Kogetiden er på omkring 20 minutter, og de anvendes til blandt andet salater, supper og en god gryderet. Eller som erstatning for kartofler, ris eller pasta. Se min opskrift på linsegryde.

Grønne linser

De grønne linser kaldes også for chilenske linser, og de er grønne eller lidt brunlige i skallen.

De skal koges i en halv time eller lidt mere, og de skal heller ikke sættes i blød først.

Grønne linser, der blandt andet anvendes til gryderetter, supper og salater, kan også købes på dåse mange steder, og her er de forkogt og klar til brug.

Kogetid

Linserne kan købes som tørrede eller i dåse.

Det nemmeste er absolut at købe linserne på dåse, hvor producenten har forkogt linserne, og derfor er de klar til brug.

Men du kan også sagtens købe de tørrede linser, og de skal ikke sættes i blød først.

Du koger linserne direkte, og kogetiden kan variere meget. Det er alt fra 15 minutter og op til omkring 40 minutter, men kig efter på pakken, og anvend den korrekte kogetid.

Linserne kan i øvrigt bruges i denne lækre mulligatawny, der er en indisk suppe.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram

Kalorier: 120
Fedt: <1 gram
Kulhydrater: 20 gram
Protein: 9 gram
Kostfibre: 8 gram

Hvor lang tid skal linser koge?

Type linserKogetid (ca.)Konsistens efter kogning
Røde linser10–15 minBløde, udkoges – god til supper/dal
Grønne linser25–35 minFast, holder form – salater/gryderet
Brune linser20–30 minMellem bløde – supper/gryderetter
Sorte linser (Beluga)20–25 minSmå og faste – salater
Puy-linser (franske)25–30 minMeget faste – perfekte til salater

Tip: Tilsæt salt og syre (citronsaft, tomat) efter kogning – ellers bliver de nemt hårde.

Opskrifter med linser

Her får du nogle af de mest populære opskrifter med linser på Madens Verden:

Indisk dahl - nem opskrift

4.7 fra 42 stemmer
Opskrift på dahl, der er en indisk og vegetarisk gryderet med masser af krydderier. Du kan servere den med raita og naan brød.
Gå til opskrift
billede med indisk dhal opskrift

Linsegryde

5 fra 4 stemmer
Min opskrift på linsegryde med røde splitlinser, hvor du ikke skal bruge en masse sjældne ingredienser. En sund, mættende og kødfri gryderet.
Gå til opskrift
billede med linsegryde

Mujadara - billig vegetarret med bulgur og linser

5 fra 6 stemmer
Mujadara er en billig vegetarret med bulgur og linser fra Mellemøsten. Det er nok en af de sundeste og lækreste måltider, jeg længe har smagt.
Gå til opskrift
Billig vegetarret fra Mellemøsten

Linsesuppe med røde linser fra Mellemøsten

4.6 fra 45 stemmer
Linsesuppe med røde linser fra er den lækreste suppe fuld af krydderier samt en dejlig frisk smag af citron.
Gå til opskrift
Linsesuppe med røde linser

Fyldig peberfrugtsuppe med linser og nudler

4.8 fra 4 stemmer
Denne vegetariske peberfrugtsuppe har masser af smag og fylde og indeholder sunde proteiner og kostfibre fra de grønne linser.
Gå til opskrift
Denne lækre peberfrugtsuppe er sprængfuld af smag og har en lækker struktur fra linser og nudler. Og så er den tilmed sund! Foto: Charlotte Mithril

Vegetarisk gryderet- sund og nem opskrift

5 fra 1 stemme
Her får du min bedste opskrift på en vegetarisk gryderet, hvor blomkål og røde linser erstatter kød. Gryderetten er fyldig og meget mættende sammen med ris.
Gå til opskrift
billede med vegetarisk gryderet

Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød

4.6 fra 22 stemmer
Opskriften på den bedste vegetar kødsovs, der er en italiensk kødsovs uden kød. Hakket oksekød er udskiftet med linser, og det kan du ikke smage.
Gå til opskrift
vegetar kødsovs uden kød

Blomkålscurry

4.8 fra 8 stemmer
Her får du min opskrift på blomkålscurry, der er en lækker og sund indisk ret uden kød. Altså en god vegetarret, der bla. laves med blomkål og røde linser.
Gå til opskrift
blomkålscurry

Etiopisk gryderet

4.8 fra 4 stemmer
Etiopisk gryderet med røde linser er den lækreste vegetarret, som mætter virkelig godt. Den er fuld af krydderier, og så er den nem at lave.
Gå til opskrift
Etiopisk gryderet

Vegetarlasagne med belugalinser

5 fra 7 stemmer
Vegetarlasagne med belugalinser er en af de lækreste hverdagsretter, og så er den tilmed sund og let at lave.
Gå til opskrift
Vegetarlasagne med belugalinser

Vegetarfrikadeller som smager af kød

4.7 fra 15 stemmer
Vegetarfrikadeller som smager af kød lavet af linser og svampe. De er det perfekte alternativ til traditionelle frikadeller.
Gå til opskrift
Vegetarfrikadeller som smager af kød

Dolmades - fyldte vinblade med ris og mynte

5 fra 4 stemmer
Dolmades med fyld af ris, linser og frisk mynte er en græsk appetizer, som smager skønt med hjemmelavet tzatziki. Kan spises varme og kolde.
Gå til opskrift
Dolmades vinblade

FAQ

Hvad er linser?

Linser er tørrede bælgfrugter, der er rige på protein, fibre, jern og komplekse kulhydrater. De er billige, næringsrige og nemme at tilberede – og findes i mange varianter.

Skal linser udblødes inden brug?

Nej – ikke nødvendigt for de fleste linser (modsat bønner). Dog: Store grønne eller brune linser kan med fordel ligge i vand i 1–2 timer for hurtigere kogning og bedre fordøjelighed.

Hvad kan man bruge linser til?

Røde linser: supper, indiske retter (dal), sovse, puréer.
Grønne/brune linser: køderstatning i bolognese, frikadeller, gryderetter.
Sorte/Puy-linser: salater, tilbehør, lune retter med vinaigrette.
Linsemel: bruges i glutenfri bagning eller pandekager.

Kan man fryse kogte linser?

Ja, det kan du godt. Kog en stor portion, skyl, og frys i portionsposer. Holder sig 2–3 måneder i fryseren. Tø op i køleskab eller direkte i varm ret.

Hvordan opbevarer man tørrede linser?

I lufttæt beholder et tørt, mørkt sted. Holder sig i flere år, men ældre linser kan kræve lidt længere kogetid.

Er linser sunde?

Ja. Linser er rige på plantebaseret protein og jern. Gode for blodsukker og mæthed. Billige og bæredygtige – lav CO₂-belastning sammenlignet med kød.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Forsiden lige nu

sommerpande med kylling og kål
Sommerpande med kylling og kål→ Se opskriften
billede med squashfrikadeller
Squashfrikadeller - vegetariske deller med squash→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
Sæson i juli
Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager→ Se opskriften
billederesultat for wraps med kylling
Nemme wraps med kylling og spidskål→ Se opskriften
Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her