Parmaskinke

Parmaskinke er den lækreste, italienske skinke. Her kan du blandt andet læse om, hvordan den produceres og finde opskrifter med skinken.
Parmaskinke alias Prosciutto di Parma, som den hedder i Italien, er et sikkert hit både som forret, pålæg og i varme retter.
Vi bruger den på pizza, foldet om meloner, omeletter og på sprøde bruschetta. Ja, der er ingen grænser for, hvad den kan anvendes til.
Men hvem tænker på, at det tager halvandet år at producere en god skinke? Her kan du få viden om, hvordan skinken bliver fremstillet, og hvad den kan bruges til i køkkenet.
Et lokalt produkt fra Parma
'Skinke fra Parma' kan Prosciutto di Parma oversættes som. Og selvom der er mange andre italienske skinker, der minder om parmaskinke, er dette den helt oprindelige.
Parma ligger i den norditalienske region Emilia-Romagna. Det er en egn, som er kendt for at producere mange superlækre, lokale varer, for eksempel parmesan og flere slags salami.
Parmaskinke fremstilles af kød fra lokale landgrise, der lever af en særlig udvalgt kost af korn og valle fra parmesan-fremstillingen. Der er i det hele taget høje krav til kvaliteten.
Sådan fremstilles parmaskinke
Enorme skinker med en vægt helt op til 15 kilo bliver saltet af en særlig saltmester. Det gøres med håndkraft, hvor skinkerne bliver gnedet godt ind i salt til sat lidt vand. Det sker igen en uge dage efter.
Herefter skal de ligge på køl i tre måneder, hvor de så får et bad for at fjerne saltkornene.
Nu skal skinkerne hænge og tørre i et særligt lagerrum, hvor der er træk fra vinden udenfor. Den naturlige luft er en del af processen for at nå den optimale skinke.
Til sidst tjekkes med en sylespids hesteknogle, om skinkerne har lagret nok og dufter som de skal - eller om de skal hænge lidt endnu.
En omstændig proces, der viser den stolthed, producenterne har over deres produkt.
Opbevaring og holdbarhed
Hvis du køber parmaskinke i skiver, kan du opbevare dem i en lukket pose i køleskabet to-tre dage efter, du har åbnet pakken.
Skinken skal altid opbevares på køl og kan fryses ned, hvis du ikke når at spise den inden udløbsdatoen.
Tips til at lave mad med skinken
Skinken fra Parma skal skæres ultratyndt og være så fin, at den næsten smelter på tungen.
Den kan bruges på samme måde som bacon, her er der langt mindre fedt end i parmaskinken end i bacon. En fordel for kalorietællere.
Rul den om en rødspættefilet, om oksekødsruller eller asparges og steg efterfølgende. Eller steg parmaskinke på panden og server til en æggekage eller som drys på en suppe eller en pastaret.
Du kan også lægge skinkeskiver på pizza, når pizzaen er kommet ud af ovnen, bruge dem i en sandwich eller blot spise dem som snacks til forret. Herunder får du opskrifter med den italienske skinke:
Opskrifter med parmaskinke
Kylling med parmaskinke og citronsmørsauce
Laks med stuvet spinat og parmaskinke