Opskrift på gåseboller lavet af Canadagæs, som er den største gås i Danmark. Hvis du ikke har mod på at fange dem, kan du jo udskifte gåsekødet med and.
Den store Canadagås er ikke naturligt forekommende i Danmark. Den tilhører de såkaldte invasive arter. Det er planter og dyr, som ikke hører til herhjemme og som kan være til skade for naturen og biodiversiteten - for eksempel udkonkurrerer Canadagæs vores hjemmehørende gåsearter.
For at pege på problemet med kunstigt anbragte arter, kar Miljøstyrelsen og Hotel- og Restaurantskolen i København samarbejdet om en flot kogebog udelukkende med opskrifter, der har invasive arter i fokus.
Madensverden.dk har fået lov at bringe denne opskrift på gåseboller med Canadagæs, som er den største gås i Danmark. Hvis du ikke har mod på at fange dem, kan du jo udskifte gåseboller med andekød.
Opskriften er beregnet på fire-seks personer.
Ingredienser til gåseboller
Burgerboller, ca. 10 stk.
25 g gær
3 dl mælk
2 spsk. honning
1.5 tsk. salt
1 knivspids kardemomme
55o g hvedemel
2 æg
125 g smør i tern
1 stuetempereret æg til pensling
Confit
4 stk. gåselår
1 bdt. timian
5-6 stk. laurbærblade
½ stk. hvidløg
Coleslaw
1 kålhoved (palmekål, rødkål el. spidskål)
5 stk. Gulerødder 2 dl Creme fraiche
3 dl hjemmerørt mayonnaise
2-3 spsk. eddike (gerne lys balsamico eller æbleeddike)
2-3 spsk. sukker eller økologisk honning
Fremgangsmåde
Boller
- Lun mælken, kom mælken i en skål og rør gæren ud i mælken.
- Tilsæt honning, salt, æg, kardemomme, smør og halvdelen af melet. Rør det godt sammen - evt. på røremaskine til det er ensartet og er en flydende blød, glat dej. Rør resten af melet i lidt efter lidt og ælt til en smidig dej.
- Lad dejen hæve på køkkenbordet i en ren skål, dækket med et klæde i ca. 2 timer.
- Form 10 runde boller og stil til hævning på bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve i 1 time.
- Herefter pensles de med et sammenpisket æg, drys med sesamfrø og bag i en forvarmet ovn ved 175° varmluft i 12-14 min. (længere tid, hvis briochebollerne er større). Tip: Briocheboller kan laves i forvejen og kan fint fryses ned. De optøes, stænkes med vand og lunes i ovnen ved 175° i 5-7 min.
Confit til gåseboller
- Gåselårene saltes og krydres med timian og knuste laurbærblade og sættes på køl i min. 2 timer (gerne natten over).
- Steg dem let gyldne i en passende gryde eller stegeso, og dæk dem med varm fedt eller neutral olie.
- Læg et ½ hvidløg, lidt timian og et par laurbærblade med i gryden, og læg et låg over. Lad dem simre ved svag varme i ca. 2-2½ time, til kødet er så mørt, at det næsten falder fra benet.
- Inden servering, tager man lårene op af fedtet og lægger dem i et passende ovnfast fad. Sprødsteg dem i en 220° varm ovn.
- Pil kødet af lårene og sæt til side.
Coleslaw
- Snit kålen fint og riv gulerødderne groft.
- Bland dressing og vend grøntsagerne rundt i dressingen.
Nu skal det hele blot samles i en burger. Brug mængder efter smag og appetit og server de hjemmelavede gåseboller med sprøde fritter og dip.
Om Canadagåsen
Som navnet antyder, har denne gås oprindeligt hjemme i Nordamerika, men kom til Europa i 1600-tallet og til Norden i 1930'erne.
Canadagæs udkonkurrerer hjemmehørende gåsearter som grågås, og de forvolder stor skade på landbrugsafgrøder. Læs mere om invasive arter på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Andre opskrifter med invasive arter
Kilde: Miljøstyrelsen.
Din vurdering
-
Gåseboller