Tørstegning eller med fedtstof? Stegning af kød i fedtstof giver bedre smag, farve og duft, men øger ikke nødvendigvis den samlede mængde af fedt i dit kød.
Det er en udbredt opfattelse, at tørstegning af kød er en metode til at begrænse indtaget af fedt og dermed kalorier.
Men tørstegning af kød går ud over den gode smag og duft og giver ikke kødet den samme lækre farve og stegeskorpe, som når det steges i fedtstof.
Så kan det svare sig at undvære fedtet ved stegning?
Kan kød optage fedt ved stegning?
Fødevaredirektoratet har undersøgt, hvor meget fedtstof forskellige typer kød optager, når det steges. Resultatet er opløftende for den gode smag.
Generelt for stegning af rent kød gælder, at der kun optages meget små mængder fedtstof under stegning.
Kød ”suger” altså ikke fedtstof til sig som en svamp, når det steges i fedtstof. Der lægger sig nærmere blot en tynd hinde af fedtstof omkring kødet.
Så meget fedt kan kød optage
Den præcis mængde fedt, der optages afhænger af hvilken type kød, der steges.
Gennemsnitligt optager kød stegt i rigeligt fedtstof ca. 1 g fedt pr. 100 g råt kød og overordnet højest op til ca. 2 g fedt pr. 100 g råt kød.
Der er dermed ikke meget fedt at spare ved at stege i en begrænset mængde eller helt uden fedtstof (tørstegning), når du steger rent kød.
Men vær opmærksom på at tallene ændres, hvis du eksempelvis panerer dit kød i mel, rasp og så videre, da disse kan suge fedtstof.
Så meget fedt optages når du steger
- Oksebøf: Ca. 0,5 g fedt pr. 100 g kød
- Skinkeschnitzel: Ca. 0,5 g fedt pr. 100 g kød
- Hakkebøf: Ca. 0,5 g fedt pr. 100 g kød
- Frikadelle: Ca. 1-2 g fedt pr. 100 g frikadellefars
- Paneret skinkeschnitzel (dyppet i æg og vendt i rasp): Ca. 5-7 g fedt pr. 100 g råt paneret kød
Tørstegning vs. rigelige mængder fedt
Forskellen på at stege kød (ikke paneret) i rigeligt fedtstof og i lidt fedtstof har heller ingen ernæringsmæssig betydning, heller ikke for hvor meget fedt kødet afsmelter under stegning.
Laver du sovs af stegefedtet, har det dog selvfølgelig betydning, hvor meget fedt du kommer på panden.
Det er altså ikke mængden af fedt brugt ved stegning, der afgør, hvor meget fedt og dermed kalorier, der er i dit kød.
Det endelige fedtindhold i forhold til kød er nærmere styret af, hvilken type kød du vælger, om det er magert eller fedt, om du panerer det, og hvorvidt du bruger stegefedtet i din ret.
Kilder: Fødevarestyrelsen og Fødevaredirektoratet.
Din vurdering
-
Tørstegning
Stem her
( stemmer)- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: