• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Tørstegning: Kan du spare kalorier ved at tørstege kød?

Tørstegning: Kan du spare kalorier ved at tørstege kød?

tørstegning af kød
Del gerne:
6
SHARES
FacebookMessenger6PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 24. marts 2020 - Udgivet: 6. januar 2020

Tørstegning eller med fedtstof? Stegning af kød i fedtstof giver bedre smag, farve og duft, men øger ikke nødvendigvis den samlede mængde af fedt i dit kød.

Det er en udbredt opfattelse, at tørstegning af kød er en metode til at begrænse indtaget af fedt og dermed kalorier.

Men tørstegning af kød går ud over den gode smag og duft og giver ikke kødet den samme lækre farve og stegeskorpe, som når det steges i fedtstof.

Så kan det svare sig at undvære fedtet ved stegning?

Kan kød optage fedt ved stegning?

Fødevaredirektoratet har undersøgt, hvor meget fedtstof forskellige typer kød optager, når det steges. Resultatet er opløftende for den gode smag.

Generelt for stegning af rent kød gælder, at der kun optages meget små mængder fedtstof under stegning.

Kød ”suger” altså ikke fedtstof til sig som en svamp, når det steges i fedtstof. Der lægger sig nærmere blot en tynd hinde af fedtstof omkring kødet.

Så meget fedt kan kød optage

Den præcis mængde fedt, der optages afhænger af hvilken type kød, der steges.

Gennemsnitligt optager kød stegt i rigeligt fedtstof ca. 1 g fedt pr. 100 g råt kød og overordnet højest op til ca. 2 g fedt pr. 100 g råt kød.

Der er dermed ikke meget fedt at spare ved at stege i en begrænset mængde eller helt uden fedtstof (tørstegning), når du steger rent kød.

Men vær opmærksom på at tallene ændres, hvis du eksempelvis panerer dit kød i mel, rasp og så videre, da disse kan suge fedtstof.

Så meget fedt optages når du steger

  • Oksebøf: Ca. 0,5 g fedt pr. 100 g kød
  • Skinkeschnitzel: Ca. 0,5 g fedt pr. 100 g kød
  • Hakkebøf: Ca. 0,5 g fedt pr. 100 g kød
  • Frikadelle: Ca. 1-2 g fedt pr. 100 g frikadellefars
  • Paneret skinkeschnitzel (dyppet i æg og vendt i rasp): Ca. 5-7 g fedt pr. 100 g råt paneret kød

Tørstegning vs. rigelige mængder fedt

Forskellen på at stege kød (ikke paneret) i rigeligt fedtstof og i lidt fedtstof har heller ingen ernæringsmæssig betydning, heller ikke for hvor meget fedt kødet afsmelter under stegning.

Laver du sovs af stegefedtet, har det dog selvfølgelig betydning, hvor meget fedt du kommer på panden.

Det er altså ikke mængden af fedt brugt ved stegning, der afgør, hvor meget fedt og dermed kalorier, der er i dit kød.

Det endelige fedtindhold i forhold til kød er nærmere styret af, hvilken type kød du vælger, om det er magert eller fedt, om du panerer det, og hvorvidt du bruger stegefedtet i din ret.

Kilder: Fødevarestyrelsen og Fødevaredirektoratet.

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Forsiden lige nu

billede med mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør
Mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør→ Se opskriften
Nemme krebinetter med let sommerfrikassé opskrift
Krebinetter med let sommerfrikassé→ Se opskriften
Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.
Stegt fennikel med ærter og grønne asparges→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
billede med ærtegryde
Ærtegryde (opskrift på nem og hurtig gryderet med ærter)→ Se opskriften
kartoffelgratin med oksekød
Kartoffelgratin med oksekød→ Se opskriften
Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.
Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse→ Se opskriften
Krydrede kødboller opskrift med ras el hanout
Krydrede kødboller (opskrift med ras el hanout)→ Se opskriften
sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater→ Se opskriften
billede med skærekager
Skærekager (de bedste opskrifter på lækker skærekage)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her