Focaccia er et lækkert madbrød med olivenolie, flagesalt og frisk rosmarin. Det italienske brød bages i form og er nemt at lave i ovnen.
Focaccia er et klassisk italiensk brød, der er meget nem at bage selv, og her får du min opskrift på det.
Nyd det friskbagt, hvor man virkelig kan smage både olivenolie og rosmarin i brødet. Og det er et fremragende madbrød til mange italienske retter.
Du får et nemt og lækkert brød her med masser af smag, og der er nok til i hvert fald 8 personer. Jeg plejer i øvrigt at lave focacciabrødet i hånden i stedet for røremaskinen, da det er ganske nemt at røre dejen sammen.
Indhold
- Focaccia er et lækkert madbrød med olivenolie, flagesalt og frisk rosmarin. Det italienske brød bages i form og er nemt at lave i ovnen.
- Italiensk focaccia brød
- Ingredienser 1x2x3xVælg
- Fremgangsmåde
- Næringsindhold
- Video til opskriften
- Mere olie
- Kan man fryse focaccia?
- Oprindelse og historie
- Anvendelse
- Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning
- Fougasse
- Durumboller
- Italiensk pizzadej
- Manitoba brød (nemt italiensk madbrød)
- Naanbrød - indiske naan
- FAQ
- Kommentarer

Italiensk focaccia brød
Ingredienser
- 400 g vand - lunkent, svarende til 4 dl.
- 25 g gær
- 500 g hvedemel - italiensk hvedemel tipo 00
- 3 spsk olivenolie
- 2 tsk salt
- 3 spsk olivenolie
- 1 spsk flagesalt
- 2 spsk rosmarin - skal være friske rosmarinblade, eller oregano
- 2 spsk olivenolie
Fremgangsmåde
- Kom vand (lunkent) og gær op i en skål, og rør det ud med en grydeske.
- Tilsæt gradvist hvedemel (italiensk med min. 12% protein)), og rør det godt sammen i et minuts tid.
- Kom olivenolie og salt ved, og rører dejen i yderligere et lille minut. Nu vil du se, at dejen er lidt tynd i det, men såden skal den være.
- Smør en form eller ildfast fad (ca. 30 gange 20 centimeter) med rigelig olivenolie, og kom dejen i. Du kan også beklæde formen med bagepapir - det letter rengøringen efterfølgende. Tryk dejen let ud.
- Lad dejen stå og hæve i 45 minutter, og du behøver ikke dække dejen til med et viskestykker eller lignende. Den skal bare stå der frit fremme på køkkenbordet.
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft.
- Fordel olivenolie ud over dit focaccia brød, og kom også flagesalt og rosmarin på. Med fingrene trykker du nu forsigtigt huller i dejen.
- Kom så fadet ind i ovnen, og her skal det italiensk focaccia brød bages i cirka 20-22 minutter.
Næringsindhold
Video til opskriften
Få tilsendt opskriften på mail
Mere olie
Tag det ud af ovnen, og straks efter drypper du et par spiseskefulde olivenolie ud over dit focaccia brød, så skorpen ikke bliver sprød, men derimod dejlig blød. Som den skal være.
Lad brødet køle lidt, inden du skærer det ud i generøse stykker. Nyd det til klassiske italienske retter som lasagne, Cacio e Pepe og spaghetti med kødsovs.
Kan man fryse focaccia?
Jeg bliver ofte spurgt, om man kan fryse et færdigbagt focaccia brød ned. Og det kan du sagtens. Brødet tøs op ved stuetemperatur, hvorefter du med fordel lige kan lune det i ovnen.
Inden frysning kan focacciabrødet med fordel skæres ud i passende stykker, og så kan du altid tage et antal brødstykker op. Det italienske brød smager bedst, når det er lunt.
Du finder flere lækre opskrifter på italiensk mad her.
Oprindelse og historie
Focaccia stammer fra det gamle Rom, og er især forbundet med regionen Liguria (hvor det kaldes "fugassa").
Det menes at være forløberen til den moderne pizza. Brødet blev traditionelt bagt på varme sten eller i træfyrede ovne.
Anvendelse
Som tilbehør til supper og salater.
Som sandwichbrød – eks. flækket og fyldt med ost, pesto, skinke eller grillede grøntsager.
Som snack – med lidt dyp, fx hummus, aioli eller balsamico.
Kan også bruges til brunch eller tapas.
Flere inspirerende opskrifter:
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning
Fougasse
Durumboller
Italiensk pizzadej
Manitoba brød (nemt italiensk madbrød)
Naanbrød - indiske naan
FAQ
Focacciabrødet serveres til en række italienske retter, herunder selvfølgelig pasta. Hvordan staver man så til focaccia? Jo, det er præcist som anført, og altså ikke foccacia. Ordet er først med et c og dernæst to c'er - og ikke omvendt.
Du kan sagtens fryse focaccia. Optø det ved stuetemperatur.
Focaccia er selvfølgelig et italiensk ord, og det betyder faktisk blot ildsted.
Det er et italiensk brød, som man kan sige er i familie med den italienske pizza. Serveres typisk som madbrød.
Forskellen på en pizza og focaccia er højden på brødet. Og her er forklaringen blandt andet mængden af gær, hvor der anvendes lidt gær til en pizza, men mere til det højere focacciabrød, der får lov til at hæve i højden.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Henriette
lækkert og super nemt