Bresaola er lufttørret oksekød, som serveres i papirstynde skiver. En rigtig lækkerbisken, som kun italienerne kan lave dem. Her er fakta.
Bresaola er superlækker på charcuteri-brættet. De mørke, røde skiver af oksekød ser flotte ud og smager dejligt. Har man kun smagt supermarkedernes version, går man glip af en smagsoplevelse.
Heldigvis kan man købe bresaola i mange delikatessebutikker og slagterforretninger, og det er virkelig værd at forsøge.
Og hvad er bresaola så? Det er en saltet og lufttørret oksefilet, som oprindeligt stammer fra Valtellina, en alpedal og et skisportssted i Lombardiet i det nordlige Italien.
Se også: Parmaskinke - alt om den lækre italienske skinke
Sådan laves bresaolaen
Bresaola laves primært af en oksefilet eller okseinderlårsmukel uden fedt. Men køber du det i Italien, og er du typen, der aldrig vil spise hestekød, skal du se dig godt for. Man kan nemlig også lave det af hestekød.
Italienerne laver dette lækre stykke kød således: Oksefilet dækkes af salt og krydderier, og ligger tildækket i 10 dage. I løbet af de 10 dage masseres saltet godt ind i kødet i ny og næ.
Derefter kommes oksefileten i en naturlig tarm og lufttørres en uge. Til sidst skal kødet mørne i op til tre måneder. Det er en ældgammel teknik fra middelalderen, hvor man konserverede kødet på den måde.
Hvad kan jeg bruge det til?
Carpaccio er en forret med rå skiver oksekød samt rucola, parmesan og en god jomfruolivenolie. Du kan lave samme forret med det lufttørrede kød eller prøve en god salat med de papirstynde skiver.
Som nævnt i indledningen fungerer kødet også perfekt på et charcuteribræt med cornichoner, parmaskinke, salami, kompot, oliven og ost.
Prøv også at blande tynde strimler af bresaola i en let pastaret eller spis dem med en luftig omelet. De tynde skiver kød smager også skønt i en sandwich med hjemmelavet pesto.
Tip: Hvis du vil være sikker på at få ordentlige skiver, skal du købe dem, der er stemplet med ordene 'Bresaola della Valtellina'.
Se mere indhold:
Din vurdering
-
Bresaola - fakta om den italienske specialitet
Stem her
( stemme)
Comments
No Comments