Focaccia er et lækkert madbrød med olivenolie, flagesalt og frisk rosmarin. Det italienske brød bages i form og er nemt at lave i ovnen.
Focaccia er et klassisk italiensk brød, der er meget nem at bage selv, og her får du min opskrift på det.
Nyd det friskbagt, hvor man virkelig kan smage både olivenolien og romarin i brødet. Og det er et fremragende madbrød til mange italienske retter.
Jeg plejer i øvrigt at lave focacciabrødet i hånden i stedet for røremaskinen, da det er ganske nemt at røre dejen sammen.
Opskrift på focaccia
Opskrift udviklet af:
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 400 gram vand - lunkent, svarende til 4 dl.
- 25 gram gær
- 500 gram hvedemel - italiensk hvedemel tipo 00
- 3 spiseskefulde olivenolie
- 2 teskefulde salt
Topping på focaccia
- 3 spiseskefulde olivenolie
- 1 spiseskefuld flagesalt
- 2 spiseskefulde rosmarin - skal være friske rosmarinblade, eller oregano
Efter bagning
- 2 spiseskefulde olivenolie
Fremgangsmåde
- Kom 400 gram vand (lunkent) og 25 gram gær op i en skål, og rør det ud med en grydeske.
- Tilsæt så gradvist 500 gram hvedemel (italiensk med min. 12% protein)), og rør det godt sammen i et minuts tid.
- Så kommer du 3 spiseskefulde olivenolie og 2 teskefulde salt ved, og rører dejen i yderligere et lille minut.
- Nu vil du se, at dejen er lidt tynd i det, men såden skal den være.
- Smør en form eller ildfast fad (ca. 30 gange 20 centimeter) med rigelig olivenolie, og kom dejen i. Du kan også beklæde formen med bagepapir - det letter rengøringen efterfølgende. Tryk dejen let ud.
- Lad nu dejen stå og hæve i 45 minutter, og du behøver ikke dække dejen til med et viskestykker eller lignende. Den skal bare stå der frit fremme på køkkenbordet.
- Tænd så ovnen på 225 grader varmluft.
- Fordel nu 3 spiseskefulde olivenolie ud over dit focaccia brød, og kom også 1 spiseskefuld flagesalt og 2 spiseskefulde rosmarin på.
- Med fingrene trykker du nu forsigtigt huller i dejen.
- Kom så fadet ind i ovnen, og her skal det italiensk focaccia brød bages i cirka 20-22 minutter.
Næringsindhold
Se hvad opskriften indeholder.
Video
Mere olie
Tag det ud af ovnen, og straks efter drypper du et par spiseskefulde olivenolie ud over dit focaccia brød, så skorpen ikke bliver sprød, men derimod dejlig blød. Som den skal være.
Lad brødet køle lidt, inden du skærer det ud i generøse stykker.
Se også mine opskrifter på:
Bagetid
Bagetid for focaccia brød er 20-22 minutter ved 225 grader varmluft.
Kan man fryse focaccia?
Jeg bliver ofte spurgt, om man kan fryse et færdigbagt focaccia brød ned.
Og det kan du sagtens. Brødet tøs op ved stuetemperatur, hvorefter du med fordel lige kan lune det i ovnen.
Inden frysning kan focacciabrødet med fordel skæres ud i passende stykker, og så kan du altid tage et antal brødstykker op.
Det italienske brød smager bedst, når det er lunt.
Stavemåde: Focaccia eller foccacia
Focacciabrødet serveres til en række italienske retter, herunder selvfølgelig pasta.
Hvordan staver man så til focaccia? Jo, det er præcist som anført, og altså ikke foccacia. Ordet er først med et c og dernæst to c'er - og ikke omvendt.
Elisabeth Hammer
Hej! Jeg er nysgerrig på hvad forskellen er på en almindelig bolledej og en focaccia dej? Der er mange forskellige opskrifter på den og kan det passe den eneste forskel der er at den bliver penslet med olie for at blive blød? (Jeg ved godt der også er topping på).
Heidi
Str. på fadet? Hvad skal der til for en bradepande?
Holger Rørby Madsen
Hej Heidi
Undskyld det sene svar. Det er et fad på ca. 30 gange 20 centimeter. Jeg har opdateret opskriften 🙂
Alt det bedste
Holger
Pia
Kunne du ikke oplyse målene på fadet du bager brødet i?
Holger Rørby Madsen
Hej Pia
Yes - det er 30 gange 20 centimeter.
Alt det bedste
Holger
John Schmidt
Brødet bliver super men kan det laves som koldhævet ?
Holger Rørby Madsen
Hej John
Sagtens - nedsæt bare mængden af gær 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Majbritt Kiilerich Sø
Hej!
Kan brødet fryses? Er det fryseegnet?😅
Tina
Hej Majbritt
Fik du svar på, om det er fryseegnet? Jeg har nemlig samme spørgsmål😉
Holger Rørby Madsen
Hej Tina
Tak for det - og jeg har nu skrevet det ind i opskriften 🙂
Du kan sagtens fryse det ned - og lune det inden servering.
Alt det bedste
Holger
Tina Andersen
Kan jeg bage brødet dagen inden? Hvordan får jeg det mest lækkert på dagen?
Ser SÅ lækkert ud;-)))
Merethe Skovby
Lavet dette lækre brød mange gange, det er virkeligt godt og populært i min omgangs kreds
Lone
Hvilken størrelse har dit ildfaste fad?
Mvh Lone
Alexander
Jeg kan klart anbefale denne opskrift - og brødet virker også helt fint som en "snack" uden noget til, da flagesaltet og rosmarinen går fantastisk sammen.