Opskrift på svensk pølseret, der er en rigtig familieret, som både børn og voksne er vilde med. Helt traditionelt med kartofler, løg og pølser.
Svensk pølseret med løg, pølser og kartofler er nem hverdagsmad, der smager super godt, når den er lavet korrekt. Og denne opskrift er den helt klassiske, og den smager præcist som den skal.
Og selvom pølseretten selvfølgelig får dig til at tro, at der er tale om en klassiker fra det svenske køkken, så dette altså ikke tilfældet. Som du kan læse længere nede.
Opskriften er beregnet som en hovedret til fire personer, og du får også en video med fremgangsmåden.
Se også mine opskrifter på:
- Svensk pølseret i ovn med kartofler, løg og pølser
- Flyvende Jacob - opskrift på en populær svensk ret
- Ejners pølsemix med pølser og kartofler i ovn
Opskrift på svensk pølseret
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 650 gram kartofler
- 1 løg
- 4 wienerpølser
- 2 deciliter mælk
- 1 deciliter fløde
- 2 spiseskefulde tomatpasta
- 3 teskefulde paprika
- salt og friskkværnet peber
- purløg - hakket, til pynt
Sådan gør du
- Start med at koge 650 gram kartofler møre i saltet vand. Lad dem trække i kogevandet nogle minutter, inden du hælder vandet fra. Skær kartoflerne ud i mindre og mundrette stykker.
- Så skærer du 1 løg i tern, sådan en mellemting mellem finthakket og grofthakket. Kom så en god sjat olie og lidt smør på en stor sauterpande (eller lav svensk pølseret i en stor gryde). Svits nu løg i et par minutter ved middel varme, så de bliver bløde og lækre, men uden at tage farve!
- Skær 4 wienerpølser i skrå skiver, så de kan få noget stegeoverflade. Og svits så pølserne sammen med løget i yderligere tre minutter. Rør lidt i løg og pølsestykker undervejs, så det ikke brænder på.
- Skru en anelse længere ned for varmen, og tilsæt nu 2 deciliter mælk sammen med 1 deciliter fløde, 2 spiseskefulde tomatpasta og 3 teskefulde paprika. Kom også de kogte kartofler ved.
- Lad nu pølseretten simre i cirka 10 minutter.
- Smag den svenske pølseret til med salt og friskkværnet peber.
- Drys med hakket purløg.
Kan det fryses?
Næringsindhold
Video
Hvad er svensk pølseret?
Umiddelbart skulle man tro, at den svenske pølseret er en del af det svenske køkken. Men sådan er det ikke. Man ved ikke præcist hvor navnet kommer fra, men der er mindst ét godt bud på det.
Og her skal vi faktisk finde forklaringen i Danmark. Navnet på pølseretten kommer nemlig muligvis fra danske skoleelever, der var på tur i Sverige.
Her fik de på sidstedagen rester i form af kartofler, pølser og løg som en gryderet, og dér opstod navnet muligvis. Men i virkeligheden er det altså mere en dansk pølseret end svensk. Lidt som vi kender det fra den danske pølsegryde.
Prøv også mine opskrifter på svensk mørbrad og den populære piratens pølsegryde. Se også hvordan du laver den klassiske pølsemix i ovn.
Fakta
Hvem opfandt svensk pølseret?
Man skulle måske tro, at svensk pølseret er en svensk opfindelse, men det er der ikke noget der tyder på. I stedet er retten måske opfundet af danske skoleelever, der lavede en reste-ret under en tur til Sverige.
Hvilke pølser er gode?
Som sådan kan du anvende alle slags pølser. Men bedst er pølseretten med almindelige wiener- eller grillpølser.
Kan man bruge andre krydderier?
Typisk laves pølseretten med paprika, men prøv også med lidt karry. Det giver en forrygende smag.
Skal der eddike i?
Du kan sagtens komme lidt eddike i den svenske pølseret, hvilket giver pølseretten en lidt mere syrlig kant. Men ikke for meget, og kom så også gerne lidt sukker i for at give lidt modspil.
Steen Faurdal
som altid en super opskrift der er til at forstå
Nils Bielefeldt
Dejlig opskrift Holger, bruger den tit !
af og til laver jeg også :
Italiensk pøseret.....med pasta
Indisk pølseret.......ris
Dorthe
Kan man skære kartoflerne i tern inden de koges, eller er det en dårlig idé?
Holger Rørby Madsen
Hej Dorthe
Det kan du sagtens, men pas på de ikke koger for meget ud 🙂
Alt det bedste
Holger