Her får du min opskrift på den svenske ret med navnet Flyvende Jacob. En børnevenlig ret med kylling, banan, fløde, chilisauce og kogte ris.
Flyvende Jacob er et pudsigt navn til en ret, men du skal ikke lade dig narre, for den smager faktisk aldeles fremragende.
Retten og navnet skyldes Ove Jacobsson fra Sverige, der opfandt den mens han arbejdede i det svenske luftfragtindustri, og opskriften optrådte første gang i et magasin fra 1976, der hed Allt om Mat.
Her får du min version af den populære ret, hvor jeg har finpudset den lidt i forhold til blandt andet kalorieindholdet.
Den originale opskrift består af kylling, bacon, banan og en letpisket flødeskum med chilisauce og peanuts, men i min version er piskefløden udskiftet med en mere mager madlavningsfløde, bacon er udeladt og jeg laver retten med sød chilisauce.
Du kan gøre som du synes, og opskriften er beregnet til fire personer. Se i øvrigt også hvordan du laver svensk pølseret.
Opskrift på Flyvende Jacob
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 4 stykker kyllingebryst - i tern
- 2 spiseskefulde olivenolie
- 1 teskefuld karry
- 1 teskefuld paprika
- 5 deciliter madlavningsfløde
- 1 spiseskefuld sød chilisauce
- 2 bananer - i skiver
- 1 rød peberfrugt - i små tern
- 300 gram ris - koges som anvist
Sådan gør du
- Til Flyvende Jacob starter du med, at skære kyllingebrystfileterne ud i mindre tern, der brunes i lidt olie i en pande. Brunes godt af, hvorefter karry vendes i sammen med paprika, salt og friskkværnet peber.
- Kom kyllingestykkerne i et ovnfast fad, og tænd ovnen på 225 grader almindelig over- og undervarme.
- Bananerne skrælles og skæres i skiver, mens peberfrugten snittes i mindre tern. Fordeles over kyllingekødet i fadet.
- Kom madlavningsfløde i en skål sammen med sød chilisauce og pisk det godt igennem. Traditionelt laves retten med flødeskum, men her er det altså en lidt mere fedtfattig version. Bruges almindelig flødeskum piskes den til et let flødeskum sammen med chilisaucen. Tilsæt også lidt salt og peber.
- Hæld det over ingredienserne i fadet, og steg det 20 minutter ved 225 grader over- og undervarme. Jeg sætter gerne fadet på en rist midt i ovnen.
- Imens retten er i ovnen kan du koge ris som anvist på pakken.
Næringsindhold
Tips
Flyvende Jacob serveres straks sammen med kogte ris. I stedet for peanuts har jeg pyntet med hakkede mandler, og det grønne pynt er rucola.
Som sagt kan du også lave den originale udgave med rigtig fløde, der piskes til en let flødeskum sammen med chilisauce, inden den kommes i fadet.
Dertil kommes altså stegte stykker af bacon, og der tilsættes også peanuts. Men det er en af de retter, som man kan variere efter smag og behag.
Du skal også prøve mine opskrifter på de svenske kødboller a la IKEA og den populære kylling i karry.
Børge Søe Pedersen
Angående flyvende Jacob opskrift
Lyder spændende men hakkede mandler ? Det ligner hasselnødder
Holger Rørby Madsen
Hej Børge
Den er også god, men det er mandler, der ikke er smuttede 🙂
Alt det bedste
Holger