Svenske kødboller (eller köttbullar) som du kender dem fra bla. IKEA. En god opskrift med den velkendte sovs, kartoffelmos og kogte ærter.
Svenske kødboller, også kaldet köttbullar, er en af de mest populære retter i IKEA, og her har de fleste nok efterhånden smagt eller stiftet bekendtskab med dem.
Men faktisk er kødbollerne utrolig nemme at lave selv, og her får du min opskrift på de skønne kødboller fra Sverige.
De svenske kødboller er i sig selv virkelig lækre, men dertil kommer den dejlige sovs, der blandt andet laves med en god og mørk oksebouillon og fløde.
Dertil tilsættes enten ribsgele eller tyttebærsyltetøj, og begge dele synes jeg er lige godt. Så brug hvad du har.
Farsen har jeg blandt andet lavet med løgpulver, men du kan også bruge et stort løg, som rives eller hakkes helt fint.
Opskriften er meget børnevenlig, og er beregnet til fire personer.
Opskrift på svenske kødboller
Ingredienser
Köttbullar
- 500 gram hakket kalv og svin
- 7 gram salt
- 1 æg
- 8 gram løgpulver
- 40 gram rasp
- 200 gram mælk
- Friskkværnet peber
Sovs
- 5 deciliter oksebouillon
- 2,5 deciliter fløde
- 3 teskefulde ribsgele
- 2 spiseskefulde engelsk sauce
- 2 spiseskefulde Maizena
- Salt og friskkværnet peber
Kartoffelmos
- 1 portion kartoffelmos Se opskrift her
Ærter
- 400 gram ærter
Sådan gør du
- Kom det hakkede kød i en skål og tilsæt salt. Ælt nu farsen godt sammen, og her plejer jeg blot at bruge en hånd. Det er det nemmeste.
- Derefter tilsættes æg, løgpulver, rasp og mælken gradvist indtil farsen er lind og let. Farsen til de svenske kødboller må dog heller ikke være for tynd. Krydr også med friskkværnet peber, og stil derefter farsen på køl i 30 minutter.
- Lav kartoffelmosen som anvist i linket - bedre mos får du ikke!
- Varm en pande op og tilsæt en god sjat olie og smør. Form farsen til små köttbullar med en teske, så kødbollerne ikke bliver for store. Jeg plejer at lave dem som en stor teskefuld fars, og denne opskrift giver på den måde omkring 25 små svenske kødboller. De steges cirka 10 minutter, hvor du vender dem rundt, men så de beholder den runde form.
- Læg de færdigstegte kødboller til side på en tallerken.
- Tilsæt så oksebouillon til panden sammen med fløde, og lad det koge op. Rør Maizena ud i en smule mælk og jævn sovsen.
- Komm derefter ribsgele eller (tyttebærsyltetøj) ved sammen med engelsk sauce, og smag til med salt og peber. Eventuelt også med mere ribsgele.
- Læg kødbollerne tilbage i sovsen og varm igennem i et par minutter, mens du koger ærter. Se eventuelt her hvordan du koger ærterne perfekt.
Næringsindhold
Servering
Anret de svenske kødboller (köttbullar) med den skønne sovs, den fløjlsbløde kartoffelmos og kogte ærter.
Servér gerne med lidt ribsgele eller tyttebærsyltetøj til.
Det er næsten som at spise dem i IKEA.
Se også mine opskrifter på:
Yvonne Bjørling
Min gamle svenske svigermor, kom også allehånde i kødbollerne.
Marc
Lækker ret
Birgit
Hvorfor skriver man ofte æg i gram og mælk i gram, det er irriterende
Holger Rørby Madsen
Hej Birgit
Æg er ikke så ofte i gram, men mælk gør jeg tit. Simpelthen fordi jeg synes det er nemmere og mere præcist, når jeg alligevel har vægten fremme til de øvrige ingredienser 🙂
Og min erfaring er, at målebægre ikke altid er så præcise, men jeg vil prøve fremover at skrive både mål og vægt.
Alt det bedste
Holger
Knud
Jeg har boet i Sverige, og de køttbullar jeg har fået der, har der altid været hakket oksekød i. Enten ren hakket okse (nøttfars), eller i blanding med gris/kalv.
Dog foretrækker jeg jeg selv, at mindst halvdelen af farsen er af gris. Det giver dejlig lys fars, og lyse lækre bullar, når man skærer dem over altså.