• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Svenske kødboller - köttbullar som i IKEA

Svenske kødboller - köttbullar som i IKEA

svenske kødboller med mos og sovs
4.8 fra 65 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
940
SHARES
FacebookMessenger940PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 6. maj 2024 - Udgivet: 1. maj 2022

Svenske kødboller (eller köttbullar) som du kender dem fra bla. IKEA. En god opskrift med den velkendte sovs, kartoffelmos og kogte ærter.

Svenske kødboller, også kaldet köttbullar, er en af de mest populære retter i IKEA, og her har de fleste nok efterhånden smagt eller stiftet bekendtskab med dem.

Men faktisk er kødbollerne utrolig nemme at lave selv, og her får du min opskrift på de skønne kødboller fra Sverige.

De svenske kødboller er i sig selv virkelig lækre, men dertil kommer den dejlige sovs, der blandt andet laves med en god og mørk oksebouillon og fløde.

Dertil tilsættes enten ribsgele eller tyttebærsyltetøj, og begge dele synes jeg er lige godt. Så brug hvad du har.

Farsen har jeg blandt andet lavet med løgpulver, men du kan også bruge et stort løg, som rives eller hakkes helt fint.

Opskriften er meget børnevenlig, og er beregnet til fire personer.

Se også disse opskrifter:

Pyt i pande

Flyvende Jacob

Svensk pølseret

Frikadeller

Opskrift på kødboller a la IKEA

svenske kødboller med mos og sovs
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Svenske kødboller - opskrift på köttbullar som i IKEA

4.77 fra 65 stemmer
Svenske kødboller (eller köttbullar) som du kender dem fra bla. IKEA. En god opskrift med den velkendte sovs, kartoffelmos og kogte ærter.
Forb. tid 30 minutter min
Tilb. tid 45 minutter min
Samlet tid 1 time t 15 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Svensk
Kalorier: 762
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

Köttbullar
  • 500 g hakket svin og kalv
  • 7 g salt
  • 1 æg
  • 8 g løgpulver
  • 40 g rasp
  • 200 g mælk
  • friskkværnet peber
Sovs
  • 5 dl oksebouillon
  • 2,5 dl fløde
  • 3 tsk ribsgele - eller tyttebærsyltetøj
  • 2 spsk engelsk sauce
  • 2 spsk majsstivelse
  • salt og friskkværnet peber
Kartoffelmos
  • 1 portion kartoffelmos -
Ærter
  • 400 g ærter

Fremgangsmåde
 

  1. Kom det hakkede kød i en skål og tilsæt salt. Ælt nu farsen godt sammen, og her plejer jeg blot at bruge en hånd. Det er det nemmeste.
  2. Derefter tilsættes æg, løgpulver, rasp og mælken gradvist indtil farsen er lind og let. Farsen til de svenske kødboller må dog heller ikke være for tynd. Krydr også med friskkværnet peber, og stil derefter farsen på køl i 30 minutter.
  3. Lav kartoffelmosen som anvist i linket - bedre mos får du ikke!
  4. Varm en pande op og tilsæt en god sjat olie og smør. Form farsen til små köttbullar med en teske, så kødbollerne ikke bliver for store. Jeg plejer at lave dem som en stor teskefuld fars, og denne opskrift giver på den måde omkring 25 små svenske kødboller. De steges cirka 10 minutter, hvor du vender dem rundt, men så de beholder den runde form.
  5. Læg de færdigstegte kødboller til side på en tallerken.
  6. Tilsæt så oksebouillon til panden sammen med fløde, og lad det koge op. Rør majsstivelse ud i en smule mælk og jævn sovsen.
  7. Kom derefter ribsgele eller (tyttebærsyltetøj) ved sammen med engelsk sauce, og smag til med salt og peber. Eventuelt også med mere ribsgele.
  8. Læg kødbollerne tilbage i sovsen og varm igennem i et par minutter, mens du koger ærter. Se eventuelt her hvordan du koger ærterne perfekt.

Næringsindhold

Kalorier: 762kcalKulhydrater: 70gProtein: 42gFedt: 35gMættet fedt: 20gFlerumættet fedt: 2gEnkelumættet fedt: 10gTransfedt: 0.01gKolesterol: 220mgNatrium: 2083mgKalium: 1818mgKostfibre: 11gSukker: 16gVitamin A: 1835IUVitamin C: 82mgCalcium: 226mgJern: 6mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening
svenske kødboller kóttbullar i sovs
De svenske kødboller eller kötbullar steges på panden, og serveres i den lækre sovs med ribsgele eller tyttebærsyltetøj. det er næsten som at være i IKEA. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Servering

Anret de svenske kødboller (köttbullar) med den skønne sovs, den fløjlsbløde kartoffelmos og kogte ærter.

Servér gerne med lidt ribsgele eller tyttebærsyltetøj til. Syltede tranebær passer også godt til.

Det er næsten som at spise dem i IKEA.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Frank B.

    maj 26, 2025 at 7:22 pm

    Svar
  2. Knud

    juni 20, 2023 at 8:55 am

    Jeg har boet i Sverige, og de køttbullar jeg har fået der, har der altid været hakket oksekød i. Enten ren hakket okse (nøttfars), eller i blanding med gris/kalv.
    Dog foretrækker jeg jeg selv, at mindst halvdelen af farsen er af gris. Det giver dejlig lys fars, og lyse lækre bullar, når man skærer dem over altså.

    Svar
  3. Birgit

    maj 27, 2022 at 2:19 pm

    Hvorfor skriver man ofte æg i gram og mælk i gram, det er irriterende

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      maj 27, 2022 at 3:03 pm

      Hej Birgit
      Æg er ikke så ofte i gram, men mælk gør jeg tit. Simpelthen fordi jeg synes det er nemmere og mere præcist, når jeg alligevel har vægten fremme til de øvrige ingredienser 🙂
      Og min erfaring er, at målebægre ikke altid er så præcise, men jeg vil prøve fremover at skrive både mål og vægt.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Marc

    maj 03, 2021 at 5:00 pm

    Lækker ret

    Svar
  5. Yvonne Bjørling

    maj 03, 2019 at 9:40 am

    Min gamle svenske svigermor, kom også allehånde i kødbollerne.

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Forsiden lige nu

Billede af nakkesteg på spyd.
Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)→ Se opskriften
grillede grøntsager spyd
Grøntsager på grill - inspiration og konkrete tips→ Se opskriften
hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber
Hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber→ Se opskriften
billederesultat for crispy chicken
Crispy chicken→ Se opskriften
Det er meget nemt at fremstille hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis, og endda uden at flødeisen krystalliserer. Foto: Madensverden.dk.
Hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis→ Se opskriften
billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
billede med Holgers kartoffelsalat
Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg→ Se opskriften
Billed resultat for grillpølse
Sådan undgår du at en grillpølse sprækker→ Se opskriften
Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.
Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte→ Se opskriften
hvid chokoladekage med blåbær
Muffins med hvid chokolade→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required