Rabarber er en populær grøntsag, der især anvendes til kager. Her kan du læse alt om rabarberen, sæson, sorter, opbevaring, næringsindhold og opskrifter.
Rabarber er uden tvivl en af de sande forårsbebudere. Netop én af grundene til, at elsker vi den, for den er noget af det første til at pible frem, når foråret kommer.
Rabarberplanten knejser strunk og smukt med de store dybgrønne blade og sprøde og røde stængler.
Faktisk er den også ret nem at dyrke, da den er temmelig hårdfør og velegnet til det danske klima.
Anvendelse
Den syrlige, lidt bitre smag giver kant og karakter til mange af forårets og sommerens dejlige desserter og kager, men også til kødretter.
Det er kun de røde stængler, der bruges i madlavning til alt fra marmelade, kompot til kødretter, tærter, rabarbersaft, crumble pies, kager og is. Og den hjemmelavede rabarbergrød. Kun fantasien sætter grænser.
Rabarber indeholder ikke meget naturligt sukker, men alligevel er den en af de mest anvendte i vores søde køkken.
Den naturlige syrlige smag giver nemlig et smukt og frisk modspil og balance til alle de søde sager.
5 populære med rabarber
Her får du lige 5 af de mest populære opskrifter med rabarber på Madens Verden:
- Rabarbercrumble - lækker crumble med rabarber
- Rabarbermuffins - 12 luftige muffins med rabarber
- Rabarbergalette - galette med rabarber
- Rabarberkage med kokos - svampet og nem at bage
- Rabarbercrumble med marcipan og havregryn
Prøv også, at bruge søgefeltet øverst - og skriv rabarber. Så kommer der mange flere opskrifter frem med rabarber.
Se her hvordan du laver rabarbercrumblekagen:
Vitaminer
Rabarber betegnes som en grøntsag og ikke en frugt.
Grøntsagen er sprængfyldt med A- og C-vitamin, samt kalium og fibre.
Sæson for rabarber
Der er rabarbersæson fra april-juni og igen fra august-oktober.
Opbevaring
Frisk renset rabarber kan holde sig i køleskabet i 3-5 dage.
Frysning
De sene rabarbersorter er mest velegnede til frysning, dvs. Elmsfeuer, Canada Red, Marshall Early Red, Valentine og Vinrabarber.
Vil du vide mere om rabarberplanten, ja så findes der faktisk en rabarbersamling ved Årslev med 81 forskellige sorter. Intet mindre.
Fakta om rabarber
Rabarberplanten kommer oprindeligt fra Kina og Sydøstasien.
Den røde farve har ikke nødvendigvis noget med modenheden at gøre, men mere sorten.
Rabarber indeholder en syre, som hedder oxalsyre. OBS! Denne syre kan angribe køkkenredskaber af aluminium.
Men lad dig endelig ikke afskrække, for faktisk neutraliserer mælkeprodukter syren – og det er jo netop det, vi ofte serverer sammen med rabarber enten som flødeskum, cremefraiche, mælk eller is.
OBS: Husk at rabarberblade er giftige - læs mere om det her!
Brug af rabarber
Klargøring
Skær bladene og de øverste 1-2 cm af rabarberstilkene af.
Den bedste smag og kraftigste farve i stilkene sidder i den nederste del. Fjern de brunlige hinder og tørre kanter fra den u-formede del.
Skyl stænglerne og grub dem omhyggeligt rene for jord. Lad dem dryppe af og tør dem evt. i et viskestykke.
Kogning
Rabarber består overvejende af vand, så til kompot, marmelade og rødgrød er det sjældent nødvendigt at tilsætte ret meget vand ved kogningen.
Læg låg på gryden og kog ved lavt blus indtil de er møre.
God appetit med sol og sommer til ganen!
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram rå rabarber
Energifordeling | Mængde |
---|---|
Kalorier | 21 |
Fedt | 0 gram |
Kulhydrater | 5 gram |
Protein | 1 gram |
Hvad synes du om artiklen?
-
Alt om rabarber
Stem her
( stemme)- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: