Sommerens bedste rabarberkompot. En nem og klassisk opskrift på kompot med friske rabarber, sukker og vanilje. Himmelsk god til is og kage.
Rabarberkompot er meget nem at lave, og kompotten er en fantastisk ledsager til blandt andet is og kage.
Rabarberkompotten er bedst med nye rabarber, men den kan også laves af frosne rabarber.
Her har jeg anvendt 100 gram sukker til 300 gram rabarber, hvilket jeg synes giver den perfekte balance mellem den syrlige rabarber og sødmen i den færdig kompot.
Gammeldags rabarberkompot er nem og simpel at lave, for der skal blot anvendes rabarber, sukker, vanilje og en smule vand.
Ønskes en større portion, kan du nemt blot fordoble mængderne i opskriften.
Se også de skønne opskrifter på:
Opskrift på nem rabarberkompot
Rabarberkompot
Ingredienser
- 300 gram rabarber - friske, skåret i 1,5 centimeter tykke skiver
- 100 gram sukker
- 1 vaniljestang - eller 1 teskefuld vaniljesukker
- 1 spiseskefuld vand
Sådan gør du
- Vask rabarberstænglerne og skær det nederste af roden fra. Men ikke for meget, da den røde del af en rabarber er den bedste.
- Del stænglerne på midten og snit dem i en tykkelse på ca. 1,5 centimeter. 2 centimeter er også ok.
- Kom rabarberstykkerne i en lille gryde sammen med 100 gram sukker og kornene fra en stang vanilje. Kom også vaniljestangen ved. En teskefuld god vaniljesukker kan også anvendes i stedet for vaniljestang. Tilsæt desuden en spiseskefuld vand.
- Kog nu din rabarberkompot i cirka 3-4 minutter, og rør rundt med forsigtighed, så du bevarer lidt struktur i din kompot.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Tag vaniljestangen op af den færdige rabarberkompot, og stil kompotten på køl.
Kompotten med de lækre rabarber passer super godt til en hjemmelavet vanilje parfait eller en blødende chokoladekage.
Rabarberkompot smager i øvrigt også fremragende på et stykke franskbrød.
Vaniljestang eller vaniljesukker
Du kan som sagt lave den lækre rabarberkompot med enten kornene fra en vaniljestang eller vaniljesukker.
Vaniljestangen med de lækre vaniljekorn giver den bedste kompot, men jeg synes også den er fin med en god vaniljesukker. Så det er op til dig.
Forskel på kompot og syltetøj?
Der er ikke den store forskel på en god kompot og syltetøj eller marmelade.
Grundlæggende kan man dog sige, at en kompot ofte spises rimelig hurtigt, mens syltetøj og marmelade oftest koges på henblik på at blive hengemt til senere brug.
Derfor er der ofte Atamon i syltetøj.
Kan man fryse rabarberkompot?
En hjemmelavet rabarberkompot kan holde sig i ca. en uge på køl.
Men du kan også fryse kompotten ned, og dermed forlænge holdbarheden.
Rabarberkompot med jordbær i ovn
Af Karen Seneca
Rabarberkompot i ovn er nemmere end den kompot, vi tilbereder på komfuret.
Her skal man ikke holde øje med temperatur eller røre rundt. Skær blot rabarberne ud i skiver, vend dem med sukker og vanilje og sæt det hele i ovnen.
Efter 20-25 minutter tages kompotten ud af ovnen, vendes med danske jordbær skåret ud i tern, og så har du en sommerkompot, der nærmest har lavet sig selv.
Da der er forskel på rabarbernes syrlighed, kan du eventuelt smage på kompotten efter 15 minutter og tilsætte mere sukker, hvis den virker for syrlig.
500 gram rabarber skiver
100 gram sukker
1 spsk vanilje
10 stk jordbær i tern
- Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
- Skyl rabarberne og skær dem i skiver.
- Læg dem i et ovnfast fad og bland dem med sukker og vaniljesukker.
- Kom stanniol udover fadet og bag det hele i 20 minutter. Efter de 20 minutter rører du rundt. Hvis du synes, at rabarberne ikke er møre nok, giver du fem minutter ekstra.
- Skyl jordbærrene og skær dem i små tern.
- Tag kompotten ud af ovnen og vend jordbærrene i den med det samme. Køl af og hæld på rene patentglas.
Der er mange muligheder. Hvis du vil servere den til middagsretter, bør du udelade jordbærrene, da de giver en mere dessertagtig smag.
Del dine ideer og tanker med os andre her: