Dette er en opskrift på hvordan du laver rabarbergrød. Opskriften er den klassiske, og her finder du også gode råd og lidt om non-oxal.
Her er min bedste opskrift på rabarbergrød, som jeg mener den skal laves.
Det er en klassisk opskrift på skøn og lækker grød med de smagfulde rabarber, og grøden tager ikke så lang tid at lave.
Opskriften er beregnet til fire personer som dessert.
Opskrift på rabarbergrød
Ingredienser
- 500 gram rabarber i tynde skiver
- 5 deciliter vand koldt vand fra hanen
- 3 teskefulde vaniljesukker
- 225 gram rørsukker eller alm. sukker
Til jævning
- 3 teskefulde kartoffelmel
- 6 spiseskefulde vand
Sådan gør du
- Start med at vaske rabarberstænglerne grundigt under koldt vand.
- Skær rabarberne i skiver på cirka en halv centimeters tykkelse. Det er en god kogestørrelse.
- Kom så rabarber i en gryde. Fyld op med vand, sukker og vaniljesukker, og bring det i kog.
- Når det koger skruer du ned for varmen, og lad nu din rabarbergrød koge omkring 20 minutter ved svag varme. Rør lidt i den undervejs, men lad den ellers bare stå og simre.
- Når grøden er ved at være klar, og rabarberne er kogt møre, kommer du til jævningen. Det er ikke svært, men du skal lige læse godt med her.
- Rør kartoffelmel ud i koldt vand.
- Når det er gjort, tager du gryden af varmen - og nu må grøden IKKE koge mere!
- Mens du rører rundt i din rabarbergrød med en grydeske, hælder du forsigtigt og i en tynd stråle din kartoffelmelsjævning i grøden. Den stivner efterhånden, og du kan jo lave grøden i den tykkelse, som du synes bedst om. Jeg bruger hele jævningen, men det er jo en smagssag (selvom det ikke har noget med smag at gøre).
- Vupti. Nu er din rabarbergrød færdig, og du sætter den til afkøling. Husk lige at strø lidt rørsukker ud over grøden, så undgår du nemlig skind.
Næringsindhold
Sukker i grøden
Lidt info om rabarbergrød: Jeg har brugt ovenstående mål, men du kan selvfølgelig justere sødme og styrke som du synes.
Tilsæt lidt mindre sukker, hvis du vil have en rabarbergrød, der ikke er så sød.
Mindre vand, hvis du ønsker en grød mere intens rabarberkraft. Eller prøv dig frem, og følg opskriften første gang.
Så kan du altid justere anden gang du kaster dig over grøden.
Rabarbergrød uden vand
Du kan faktisk lave grøden helt uden vand, hvis du synes det. Og sukkermængden kan også justeres, så du får den rabarbergrød du bedst kan lide.
Du kan også droppe vaniljesukkeret, og i stedet bruge en vaniljestang.
Med eller uden non-oxal
Og så til debatten om med eller uden non-oxal, der er kalciumklorid. Nogen bruger den til at neutralisere oxal- og æblesyre-indholdet i rabarberne, men jeg kan godt lide den friskhed, der helt naturligt findes i de skønne danske rabarber.
Så derfor bruger jeg ikke non-oxal.
Brug af non-oxal
Hvis du alligevel gerne vil bruge det, så skal det tilsættes fra lige når du begynder på kogningen af din rabarbergrød.
I givet fald skal du bruge en spiseskefuld non-oxal, men jeg anbefaler altså, at du undlader den.
Skal man si rabarbergrød?
Så er der også spørgsmålet om man skal si sin rabarbergrød? Det er jo også en smagssag, men jeg mener det tager en del af den gode smag og konsistens, der trods alt er i en rigtig omgang rabarbergrød.
Så nej tak herfra, men hvis du alligevel gerne vil gøre det, så skal det selvfølgelig være inden du jævner grøden.
Det var vist det hele om rabarbergrød - nyd den nu.
Andre opskrifter:
Vanillesukker skal ikke koge med, så mister den smagen iflg. min mor 🙂
hej,
hvorfor tager du den af varmen inden jævning? jeg har altid lært, at der skal et lille opkog til efter jævning.
Hej Mathias
Min erfaring er, at grøden kan blive lang i det, hvis den koger efterfølgende 🙂
Så derfor tager jeg den af først.
De bedste hilsner
Holger
Madensverden.dk.