Dette er en opskrift på hvordan du laver rabarbergrød. Opskriften er den klassiske, og her finder du også gode råd og lidt om non-oxal.
Her er min bedste opskrift på rabarbergrød, som jeg mener den skal laves.
Det er en klassisk opskrift på skøn og lækker grød med de smagfulde rabarber, og grøden tager ikke så lang tid at lave.
Se også: Æblegrød
Opskriften er beregnet til fire personer som dessert. Bemærk, at jeg bruger fem deciliter vand til rabarbergrøden, men man kan nøjes med mindre. Det er en smagssag, og jeg foretrækker fem deciliter vand til 500 gram rabarber.
Opskrift på rabarbergrød
Rabarbergrød - opskrift på lækker grød med rabarber
Ingredienser
- 500 gram rabarber - i tynde skiver
- 5 deciliter vand - koldt vand fra hanen
- 2 teskefulde vaniljesukker
- 200 gram rørsukker - eller alm. sukker
Til jævning
- 3 teskefulde kartoffelmel
- 6 spiseskefulde vand
Sådan gør du
- Start med at vaske rabarberstænglerne grundigt under koldt vand.
- Skær rabarberne i skiver på cirka en halv centimeters tykkelse. Det er en god kogestørrelse.
- Kom så rabarber i en gryde. Fyld op med vand, sukker og vaniljesukker, og bring det i kog.
- Når det koger skruer du ned for varmen, og lad nu din rabarbergrød koge omkring 20 minutter ved svag varme. Rør lidt i den undervejs, men lad den ellers bare stå og simre.
- Når grøden er ved at være klar, og rabarberne er kogt møre, kommer du til jævningen. Det er ikke svært, men du skal lige læse godt med her.
- Rør kartoffelmel ud i koldt vand.
- Når det er gjort, tager du gryden af varmen - og nu må grøden IKKE koge mere!
- Mens du rører rundt i din rabarbergrød med en grydeske, hælder du forsigtigt og i en tynd stråle din kartoffelmelsjævning i grøden. Den stivner efterhånden, og du kan jo lave grøden i den tykkelse, som du synes bedst om. Jeg bruger hele jævningen, men det er jo en smagssag (selvom det ikke har noget med smag at gøre).
- Vupti. Nu er din rabarbergrød færdig, og du sætter den til afkøling. Husk lige at strø lidt rørsukker ud over grøden, så undgår du nemlig skind.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Sukker i grøden
Lidt info om rabarbergrød: Jeg har brugt ovenstående mål, men du kan selvfølgelig justere sødme og styrke som du synes.
Tilsæt lidt mindre sukker, hvis du vil have en rabarbergrød, der ikke er så sød.
Mindre vand, hvis du ønsker en grød mere intens rabarberkraft. Eller prøv dig frem, og følg opskriften første gang.
Så kan du altid justere anden gang du kaster dig over grøden.
Se også: Rabarbercrumble - lækker crumble med rabarber
Rabarbergrød uden vand
Du kan faktisk lave grøden helt uden vand, hvis du synes det. Og sukkermængden kan også justeres, så du får den rabarbergrød du bedst kan lide.
Du kan også droppe vaniljesukkeret, og i stedet bruge en vaniljestang.
Med eller uden non-oxal
Og så til debatten om med eller uden non-oxal, der er kalciumklorid. Nogen bruger den til at neutralisere oxal- og æblesyre-indholdet i rabarberne, men jeg kan godt lide den friskhed, der helt naturligt findes i de skønne danske rabarber.
Så derfor bruger jeg ikke non-oxal.
Se også: Rødgrød med fløde - Danmarks nationaldessert
Brug af non-oxal
Hvis du alligevel gerne vil bruge det, så skal det tilsættes fra lige når du begynder på kogningen af din rabarbergrød.
I givet fald skal du bruge en spiseskefuld non-oxal, men jeg anbefaler altså, at du undlader den.
Se også: Jordbærgrød med friske eller frosne jordbær
Skal man si rabarbergrød?
Så er der også spørgsmålet om man skal si sin rabarbergrød? Det er jo også en smagssag, men jeg mener det tager en del af den gode smag og konsistens, der trods alt er i en rigtig omgang rabarbergrød.
Så nej tak herfra, men hvis du alligevel gerne vil gøre det, så skal det selvfølgelig være inden du jævner grøden.
Det var vist det hele om rabarbergrød - nyd den nu.
- Ingen reklamer og annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe lækre opskrifter
- Fortsat udvikling af Danmarks bedste madunivers
- Kæmpe tak herfra fordi du bakker op om Madens Verden
Benthe Dam Christensen
Jeg bruger den mængde vand, og grøden er perfekt, ellers er det mere en kompot man får, og kartoffelmel må ikke koge, derimod skal maizena koges kort tid, min bliver på ingen måde tynd, hvis den gør det, så brug lidt mere k.mel
Sanne
Jeg tilsætter mandler - uden skal-
Og serverer med kold flødeskum
Velbekomme.
Nya Nielsen
Det blev da noget vildt tyndt sjap! Den mængde vand der står i opskriften, kan da ikke være rigtig!?!
Johan F
Der er alt for meget vand i
Den er ødelagt. Efterflg kan jeg se andre opskrifter bruger 1/2 dl vand til 500 g rabarber, ikke 5 dl vand!
Holger Rørby Madsen
Hej Johan
Det kommer jo an på hvordan man ønsker sin rabarbergrød 🙂
Sådan her har jeg lavet den i årevis, og det synes jeg er den bedste opskrift. Man kan da sagtens lave den med mere eller mindre vand, det er en smagssag.
Der kan også tilsættes mere eller mindre sukker, men at sige grøden er ødelagt er altså noget sludder. Det er en smagssag 🙂
Alt det bedste
Holger
Hsh
Jeg har brugt for meget vand i min grød så den er ikke stiv nok nu hvor den er kold. Kan den reddes ? Mvh
Mathias
hej,
hvorfor tager du den af varmen inden jævning? jeg har altid lært, at der skal et lille opkog til efter jævning.
Madensverden.dk
Hej Mathias
Min erfaring er, at grøden kan blive lang i det, hvis den koger efterfølgende 🙂
Så derfor tager jeg den af først.
De bedste hilsner
Holger
Madensverden.dk.
Karen Schelde Larsen
Vanillesukker skal ikke koge med, så mister den smagen iflg. min mor 🙂