• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Rabarberblade - derfor må du ALDRIG spise dem!

Rabarberblade - derfor må du ALDRIG spise dem!

rabarberblade
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 23. april 2024 - Udgivet: 28. april 2021

Rabarberblade er meget giftige at spise. Faktisk skal du blot spise få gram af bladene fra rabarberne før det er kritisk. Læs mere de giftige blade her.

Rabarberblade store og flotte, men de er også giftige!

Så lad mig bare indlede med en klokkeklar advarsel mod, at spise bladene fra rabarber, for det kan du nemt blive meget syg af. I værste fald kan det koste dig livet.

Den rabarber vi dyrker i de danske haver hører til den såkaldte pileurtefamilie, og typisk begynder vi at høste rabarberen i slutningen af april eller starten af maj, hvorefter sæsonen står på et par måneder frem.

Og her står den så på alt fra rabarbercrumble til rababermuffins og rabarbergrød. Altsammen virkelig lækkert.

Men de store rabarberblade er altså et no go. Dem må man ALDRIG spise,

Rabarberblade er giftige

Rabarberblade er grønne og altså særdeles giftige, men faktisk uden at man præcist ved hvilken gift der er tale om.

Fødevarestyrelsen skriver, at bladene på rabarber indeholder store mængder oxalsyre, men man mener ikke at den alene kan forklare hvorfor bladene er så giftige.

Derfor må andre stoffer også spille en rolle.

Små mængder

Faktisk skal der ikke store mængder rabarberblade til, før de begynder at blive giftige for os mennesker.

Allerede fra en indtagelse på 10 gram kan det være kritisk, og man kan pådrage sig en alvorlig forgiftning.

Og ved større mængder kan forgiftningen være så alvorlig, at det kan medføre døden.

Så det kan ikke understreges nok, at man aldrig skal spise rabarberens blade.

Flere døde af rabarberblade

Allerede under 1. Verdenskrig fandt man for alvor ud af hvor giftige rabarberbladene var og er.

På grund af krigen var der mangel på mange basale fødevarer, og herunder også grøntsager.

Det fik mange til blandt andet i England at spise rabarberlade som erstatning for eksempelvis spinat, og det var fatalt.

Man kender ikke det nøjagtige antal døde, men det kostede menneskeliv. Så giftige er bladene altså at indtage.

Det fik samtidig også myndighederne til at advare mod at spise rabarberbladene, og den advarsel gælder altså den dag i dag.

Se også mine populære opskrifter på:

Rabarberkage - opskrift på kage med rabarber

Rabarbercrumble med kokos

Rabarberdrøm med bagt marengs

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Verner Hansen

    april 20, 2024 at 11:34 pm

    Der skrives så meget i disse tider, og meget er ikke dokumenteret. Rabarberblade er giftige, siges der, men hvor finder man dokumentation for det? Jeg har dyrket rabarber, siden jeg var lille dreng og har vist spist rabarberblade af og til. Hønsene går frit mellem rabarberne og hakker en masse huller i de spæde rabarberblade uden at blive syge af det. Holdningen i dag er, at alt er farligt, alle mulige farer skal udpensles, sä man tør næsten ikke trække vejret, så farligt er det. Hvor er den sunde fornuft?

    Svar
    • Sigurd erlendsson

      april 23, 2024 at 10:19 am

      Jeg har aldrig spist rabarberblade da min farmor stærkt frarådede det.

      Svar
  2. Annette Fjellerad

    juli 10, 2022 at 6:59 pm

    Er det så også giftigt at bage en steg, pakket ind i rabarber blade og så stegt i en jordovn?
    Min datter har trængt sig at prøve, men jeg tænker at bladene vil afgive gift til stegen.
    Jeg vil være meget taknemmelig for et svar.
    Mvh Annette

    Svar
  3. Simon h

    juni 18, 2022 at 4:06 pm

    Jeg spiste et helt rabarberbæad i hår uden at vide det var giftigt. Kunne intet mærke. Sikkert bare en gammel myte.

    Svar
    • Kongen af Skåne

      juli 25, 2023 at 6:40 pm

      Nok ik så smart hvis folk rent faktisk døde af det under krigen

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.

Kartofler med dillercreme (dildcreme)

Billede af salat med torsk og grøntsager.

Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Forsiden lige nu

grøn aftensmad
Grøn aftensmad - opskrifter på udvalgte grønne retter→ Se opskriften
Billede af salat med torsk og grøntsager.
Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado→ Se opskriften
ribskage kage med ribs
Ribskage - mormors luftige kage med ribs→ Se opskriften
billederesultat for tærte
Hjemmelavet tærte: De 5 bedste opskrifter på tærte→ Se opskriften
Vegetarisk grillspyd kan sagtens laves i god tid, inden grillen tændes. De har kun godt af at ligge og trække i marinaden, så de får ekstra knald på smagen. Foto: Charlotte Mithril
Vegetarisk grillspyd med grøntsager og halloumi→ Se opskriften
Lasagne retter under 500 kalorier
10 madopskrifter på retter med under 500 kalorier→ Se opskriften
Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
wok med edamamebønner og kylling
Wok med edamamebønner og kylling→ Se opskriften
billederesultat for havregrødsboller
Opskrift på lækre havregrødsboller→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her