Rabarberblade er meget giftige at spise. Faktisk skal du blot spise få gram af bladene fra rabarberne før det er kritisk. Læs mere de giftige blade her.
Rabarberblade store og flotte, men de er også giftige!
Så lad mig bare indlede med en klokkeklar advarsel mod, at spise bladene fra rabarber, for det kan du nemt blive meget syg af. I værste fald kan det koste dig livet.
Den rabarber vi dyrker i de danske haver hører til den såkaldte pileurtefamilie, og typisk begynder vi at høste rabarberen i slutningen af april eller starten af maj, hvorefter sæsonen står på et par måneder frem.
Og her står den så på alt fra rabarbercrumble til rababermuffins og rabarbergrød. Altsammen virkelig lækkert.
Men de store rabarberblade er altså et no go. Dem må man ALDRIG spise,
Rabarberblade er giftige
Rabarberblade er grønne og altså særdeles giftige, men faktisk uden at man præcist ved hvilken gift der er tale om.
Fødevarestyrelsen skriver, at bladene på rabarber indeholder store mængder oxalsyre, men man mener ikke at den alene kan forklare hvorfor bladene er så giftige.
Derfor må andre stoffer også spille en rolle.
Små mængder
Faktisk skal der ikke store mængder rabarberblade til, før de begynder at blive giftige for os mennesker.
Allerede fra en indtagelse på 10 gram kan det være kritisk, og man kan pådrage sig en alvorlig forgiftning.
Og ved større mængder kan forgiftningen være så alvorlig, at det kan medføre døden.
Så det kan ikke understreges nok, at man aldrig skal spise rabarberens blade.
Flere døde af rabarberblade
Allerede under 1. Verdenskrig fandt man for alvor ud af hvor giftige rabarberbladene var og er.
På grund af krigen var der mangel på mange basale fødevarer, og herunder også grøntsager.
Det fik mange til blandt andet i England at spise rabarberlade som erstatning for eksempelvis spinat, og det var fatalt.
Man kender ikke det nøjagtige antal døde, men det kostede menneskeliv. Så giftige er bladene altså at indtage.
Det fik samtidig også myndighederne til at advare mod at spise rabarberbladene, og den advarsel gælder altså den dag i dag.
Se også mine populære opskrifter på:
Verner Hansen
Der skrives så meget i disse tider, og meget er ikke dokumenteret. Rabarberblade er giftige, siges der, men hvor finder man dokumentation for det? Jeg har dyrket rabarber, siden jeg var lille dreng og har vist spist rabarberblade af og til. Hønsene går frit mellem rabarberne og hakker en masse huller i de spæde rabarberblade uden at blive syge af det. Holdningen i dag er, at alt er farligt, alle mulige farer skal udpensles, sä man tør næsten ikke trække vejret, så farligt er det. Hvor er den sunde fornuft?
Sigurd erlendsson
Jeg har aldrig spist rabarberblade da min farmor stærkt frarådede det.
Annette Fjellerad
Er det så også giftigt at bage en steg, pakket ind i rabarber blade og så stegt i en jordovn?
Min datter har trængt sig at prøve, men jeg tænker at bladene vil afgive gift til stegen.
Jeg vil være meget taknemmelig for et svar.
Mvh Annette
Simon h
Jeg spiste et helt rabarberbæad i hår uden at vide det var giftigt. Kunne intet mærke. Sikkert bare en gammel myte.
Kongen af Skåne
Nok ik så smart hvis folk rent faktisk døde af det under krigen