Profiteroles med creme og chokolade er faktisk forbløffende nemme at lave og helt vildt lækre. Prøv selv de klassiske, franske kager.
Profiteroles med creme og chokolade er den verdensberømte lille franske form for vandbakkelser, som er fyldt med den lækreste vaniljecreme og til sidst toppet med smeltet, mørk chokolade.
Jeg har faktisk altid troet, at denne kage og dessert var svær at lave, men den er faktisk ret let at lave.
Den kræver kun meget få ingredienser, og så er det ellers ligetil, så længe man følger opskriften.
Opskrift på profiteroles
Ingredienser
- 40 gram smør usaltet
- 125 ml vand
- 75 gram hvedemel
- 3 stk æg
Vaniljecreme
- 3 stk æggeblommer
- 35 gram sukker
- 25 gram hvedemel
- 215 ml sødmælk
Chokolade
- 50 gram mørk chokolade
- 1 spsk mælk el. piskefløde
Sådan gør du
- Start med at forvarme ovnen til 200 grader almindelig ovn og forbered en bageplade med bagepapir.
- Tag nu en gryde og kom smør og vand i. Lad det varme op, så smørret smelter i vandet, og det nærmer sig kogepunktet. Tag den derefter af varmen.
- Tilføj hvedemelet og rør det rigtig godt sammen, så dejen begynder at forme sig som en klump. Lad den nu køle ned i fem minutter.
- I en skål slår du æggene ud og rører dem let sammen. Tilføj nu en spiseske af æg af gangen til dejen, mens du rører godt rundt i den. Forsæt til alt æg er tilføjet og blandet godt sammen, så dejen er blød med en fin glans.
- Put dejen i en sprøjtepose og sprøjt 12 lige store kugler ud. Med en våd finger kan du glatte eventuelle toppe på dejen. Sprøjt en smule vand udover bagepladerne og bag dem nu i cirka 30 minutter.
- Når dine profiteroles er færdigbagte, tager du en kniv og skærer et lille hul i bunden af hver vandbakkelse. Sluk ovnen og put dem nu tilbage i ovnen for at tørre ud, lad dem stå i den slukkede men varme ovn i 15 minutter.
- Lad dem derefter køle helt ned.
Vaniljecreme
- For at lave vaniljecremen skal du starte med at blande æggeblommer og sukker sammen, pisk det nu, så det bliver luftigt og får en lys gul farve. Tilføj derefter hvedemel og rør det godt sammen.
- I en lille gryde tilføjer du mælk og vaniljepulver, varm det nu op, uden at det kommer til at koge.
- Hæld mælken i skålen sammen med resten af ingredienserne og pisk det godt sammen.
- Put nu skålens indhold i den samme gryde, som mælken var i, og varm cremen op ved lav varme, mens du konstant rører rundt i den. Efter et par minutter begynder cremen at tykne. Tag den af varmen og køl ned.
Profiteroles
- Put derefter cremen i en sprøjtepose og sprøjt cremen i hver vandbakkelse igennem det lille hul, vi lavede tidligere.
- Smelt den mørke chokolade sammen med en spsk mælk eller fløde og dyp hver profiterole i den smeltede chokolade.
- Lad dem nu køle ned, og så er de klar til servering.
Tip
Det er en stor hjælp at have en tyl til rådighed, da kagerne dermed bliver pæne og mere overskuelige.
Hvis du ikke har en tyl, kan du gøre det samme som mig, sidst jeg bagte profiteroles. Jeg brugte en frysepose med hul i, og det virkede fint.
Det er en god ide at sørge for at lave hver profiterole lidt for lille end lidt for stor, da de vokser ret meget, mens de bages.
Se også vores andre franske desserter: Macarons med matcha og kul eller citrontærte opskrift med chokoladeganache.