• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Eddike – fakta om lagereddike og hvad det kan bruges til

Eddike – fakta om lagereddike og hvad det kan bruges til

Billede med eddike.
Del gerne:
18
SHARES
FacebookMessenger18PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 2. juli 2025 - Udgivet: 24. april 2025

Hvad er eddike og hvad kan man bruge den til? I denne artikel kan du blive klogere på lagereddike, og forskellen på de enkelte typer eddiker.

Fakta om eddike: Eddiken er en blanding af eddikesyre og vand.

Syreindholdet i eddiken indikere om det er egnet til enten husholdning og rengøring, eller til madlavning. Du kan blandt andet anvende eddiken til afkalkning af elkedel og kaffemaskine.

Eddiker der laves til husholdning og rengøringsbrug, indeholder over 10% af eddikesyre, mens eddiken til madlavningen kun indeholder mellem 4-7 % eddikesyre.

Indhold
  • Hvad er eddike og hvad kan man bruge den til? I denne artikel kan du blive klogere på lagereddike, og forskellen på de enkelte typer eddiker.
  • Hvad er eddike?
  • Typer af eddike og anvendelse
  • Anvendelse i madlavning
  • Andre anvendelser
  • Værd at vide
  • Eddike som konserveringsmiddel
  • Vineddiker, eksempelvis rødvin- og hvidvinseddike
  • Æblecidereddike
  • Balsamicoedikke
  • Lagereddike
  • Vinduespudsning
  • Afløbsrens
  • Afkalkning
  • Gryder og pander
  • Klistermærker
  • Andre råd med lagereddike
  • Opskrifter med eddike
  • Syltede rødløg
  • Knuste kartofler med eddike (vinegar style)
  • Agurkesalat
  • Verdens bedste marengs
  • Gastrik - nem opskrift
  • Gammeldags syltede rødbeder
  • Rævesovs
  • Olie eddike dressing - den sikre grundopskrift
  • Kogt torsk
  • Varm kartoffelsalat med gulerødder og dressing
  • FAQ
  • Kommentarer

Hvad er eddike?

Eddike er en sur væske dannet ved fermentering af alkohol - typisk vin, øl, æblecider eller korn.

Hovedingrediensen er eddikesyre (typisk 4–7 % i madlavning).

Eddike har en lav pH (omkring 2–3), hvilket gør den konserverende og bakteriehæmmende.

Typer af eddike og anvendelse

TypeBrug til
Hvid eddike (klar 5-7%)Rengøring, syltning, bagning
Brun lagereddikeSyltning, rødkål, dressing, marinader
ÆblecidereddikeDressinger, bagværk, detox-drikke
BalsamicoDressinger, glasering, salater
Rød-/hvidvinseddikeFine saucer, marinader, vinaigretter
RiseddikeAsiatisk mad (sushi, dip, wok)
MalteeddikeFish & chips (UK), pickles

Anvendelse i madlavning

  • Smagsgiver i dressinger, marinader, saucer og pickles
  • Syltning: Eddike bevarer og konserverer grøntsager og frugter
  • Balance i mad: Eddike giver syre og kan fremhæve andre smage
  • Bagning: Bruges i eks. kager og brød sammen med natron for at hæve dejen
  • Kød og fisk: Blødgør strukturen og fjerner evt. uønsket lugt

Tip: En smule eddike kan gøre en tung ret lettere – og give salatdressinger kant.

Andre anvendelser

  • Rengøring: Effektiv mod kalk, snavs og lugt
  • Afkalkning: Bruges til kaffemaskiner, elkedler og badeværelser
  • Lugtfjerner: Fjerner eks. løg- og stegelugt fra hænder og tøj
  • Naturligt ukrudtsmiddel (dog ikke egnet til alle planter).

Værd at vide

  • Eddike har været brugt i over 5000 år – både som madvare og medicin
  • Cleopatra brugte eddike til at opløse perler i legendariske shows
  • I middelalderen brugte man eddike til at bekæmpe sygdom og desinficere sår
  • Eddike betyder ”sur vin” - kommer fra latin “vinum acetum”
  • Eddike bruges i kombucha og fermenteringskulturer som starter.

Eddike som konserveringsmiddel

Eddike har i rigtig mange år også været brugt som konserveringsmiddel.

Dette skyldes det sure miljø som findes i eddiken, som gør at bakterier og andre organismer har svært ved at overleve eller formere sig. Den er derfor yderst velegnet som konserveringsmiddel, til blandt andet syltning. Herunder syltede rødbeder.

Ydermere vil den konserverende virkning som eddike har, blive forstærket ved at bruge sukker, krydderier og/eller salt sammen med eddiken.

Der findes mange varianter og forskellige slags eddiker, der hver har sit anvendelsesformål. De mest kendte og normale der bliver brugt til madlavningen i dag, er disse nedenstående:

Vineddiker, eksempelvis rødvin- og hvidvinseddike

Er specielt velegnet til olie/eddike dressinger, som kan bruges over en lækker salat.

Æblecidereddike

Kan især bruges til dressinger til forskellige salater, til rodfrugter, og til marinader. Bruges også ofte til fremstilling af gastrik. Desuden er der mange der drikker den sammen med vand, da det siges at have en positiv virkning på sundheden.

Balsamicoedikke

Balsamico er særdeles velegnet til blandt andet dressinger til salater, krydderi, til ost, eller indkogt som en sirup til desserter.

Lagereddike

Bruges især som konserveringsmiddel og til syltning af blandt andet rødbeder, agurker og asier. Men lagereddiken er i den grad også anvendelig til en række andre arbejdsopgaver i hjemmet, og her får du lige fem gode tips, hvor eddiken hjælper dig.

Vinduespudsning

Lagereddike er fremragende til at pudse vinduer i. Du skal lave en blanding af en deciliter eddike og to deciliter vand fra hanen. Tilsæt også en lille smule almindelig opvaskemiddel og bland det sammen i en forstøverflaske.

Sprøjt nu på vinduet og puds med en klud. Blandingen er selvfølgelig også god når du skal pudse spejlet på badeværelset, eller som pudsemiddel til briller.

Afløbsrens

Lagereddike er også god som afløbsrens, hvor eddiken blandes med bagepulver. 1 deciliter eddike og tilsvarende mængde bagepulver, som derefter hældes i afløbet. Lad det virke 10 minutter eller lidt længere, hvorefter du skyller efter med kogende vand. Så er afløbet rent igen.

Afkalkning

Det mest klassiske husmoderråd med eddike er nok til afkalkning af blandt andet en elkedel. Kom en halv eller en hel deciliter lagereddike i elkedlen og fyld op med vand.

Kog kedlen igennem og hæld eddikevandet ud. Kog derefter op et par gange med rent vand, så du eddikelugten fjernes helt. Er elkedlen meget kalket, kan du køre den igennem to gange med eddike plus vand. Samme trick er naturligvis godt til kaffemaskinen.

Gryder og pander

Har du meget snavsede gryder og pander, kan de også klares med eddike.

Kom en halv deciliter lagereddike i bunden af gryden eller panden og derefter vand, så der næsten er fyldt op. Kog op og kog igennem i fem minutter, og nu er det meget nemmere at fjerne det fastbrændte.

Klistermærker

Du har sikkert prøvet bøvlet med at man ikke kan få fjernet limen efter gamle klistermærker. Dup området med lagereddike og lad det virke et minuts tid. Derefter kan du nemt tørre det af med en klud.

Andre råd med lagereddike

Det er ikke så mange hjem der ryges i mere, men skal du have fjernet lugten af røg, ja så er eddike din bedste ven. Hæld 2-3 deciliter i en skål, og stil den i rummet. Det vil fjerne røglugten. Et andet gammel trick er, at lægge rustne søm og skruer i eddike, hvorefter rusten nemmere kan skrubbes af.

Og så kan du jo også anvende en smule eddike som skyllemiddel i vaskemaskinen, men husk det skal være den klare og hvide eddike - IKKE den brune! Det siges i øvrigt også, at lagereddike er god til at holde myg væk, så prøv med lidt eddike i nakken og på armene.

Opskrifter med eddike

Her får du udvalgte opskrifter med de forskellige slags eddiker.

Syltede rødløg

4.7 fra 147 stemmer
Syltede rødløg er det perfekte krydderi til dine yndlingsretter. Se opskriften og lær hvordan du nemt laver dem hjemme.
Gå til opskrift
syltede rødløg

Knuste kartofler med eddike (vinegar style)

4.8 fra 4 stemmer
Her er den bedske opskrift på knuste kartofler, der mases, steges sprøde i ovnen eller grillen, og til sidst pensles med æbleeddike.
Gå til opskrift
knuste kartofler

Agurkesalat

4.6 fra 79 stemmer
Den bedste opskrift på agurkesalat. God, gammeldags og hjemmelavet med agurkeskiver, syltet med eddike, vand og sukker til syltede agurker.
Gå til opskrift
Den bedste agurkesalat opskrift er den, som mormor altid lavede den. Helt simpelt og nemt. Her er agurken skåret ud med et bølgeskær, men du kan også bruge en almindelig kniv. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Verdens bedste marengs

4.8 fra 41 stemmer
Her får du min opskrift på en nem marengs, som kan bruges til kager og desserter, blandt andet kyskager. Du får samtidig gode tips og tricks.
Gå til opskrift
hjemmelavede marengs og kyskager

Gastrik - nem opskrift

4.8 fra 237 stemmer
Hvad er gastrik? Det er måske ikke alle der er klar over det, men den er en gude-ingrediens i enhver sauce. Sådan laver du den.
Gå til opskrift
billederesultat for gastrik

Gammeldags syltede rødbeder

4.6 fra 28 stemmer
Syltede rødbeder smager fantastisk godt, og anvendes bla. på en leverpostejmad. Se her hvordan du nemt sylter rødbeder, og de holder længe.
Gå til opskrift
syltede rødbeder

Rævesovs

4.8 fra 20 stemmer
Rævesovs er en syrlig-sød dressing, der er nem at lave på et par minutter. Rævesovsen anvendes især til gravad laks eller røget hellefisk.
Gå til opskrift
rævesovs

Olie eddike dressing - den sikre grundopskrift

4.7 fra 22 stemmer
Her får du min opskrift på en olie eddike dressing. En grundopskrift på dressing med olivenolie, eddike og lidt sennep. God til alle salater.
Gå til opskrift
olie eddike dressing

Kogt torsk

4.7 fra 14 stemmer
Kogt torsk er for mange en populær ret nytårsaften, og her er den bedste opskrift på nytårstorsk. Husk at tilsætte eddike til kogevandet.
Gå til opskrift
kogt torsk

Varm kartoffelsalat med gulerødder og dressing

5 fra 1 stemme
Varm kartoffelsalat, der laves med gulerødder og skalotteløg, og som vendes med en virkelig lækker dressing og friskhakket persille.
Gå til opskrift
billede til varm kartoffelsalat med gulerødder

FAQ

Hvad er eddike?

Eddike er en sur væske (typisk pH 2–3) lavet ved gæring af alkohol til eddikesyre. Den bruges til smag, konservering, rengøring og syltning.

Hvor meget syre er der i eddike?

Almindelig husholdningseddike: 5-7 % eddikesyre.
Stærk husholdningseddike (rengøring): 10-12 %.
Eddikesyre koncentrat: 20-32 % (skal fortyndes før brug).

Hvilken eddike bruger man til syltning?

Brun lagereddike (7%) til klassisk dansk syltning.
Hvid eddike (klar 5-7%) giver mere neutral smag og klar lage.
Æblecidereddike giver mild, frugtig smag (brug evt. blandet).

Kan man bruge eddike i bagning?

Ja, det kan du sagtens. Det reagerer med natron/bagepulver og får dejen til at hæve. Kan bruges eks. i red velvet cake, amerikanske pandekager og veganske kager.

Kan man bruge eddike i stedet for citron?

Nogle gange, ja. Til marinader, dressinger og sylt kan hvid eller æblecidereddike bruges i stedet for citron. Smagen bliver dog skarpere og mindre frugtig.

Kan man fryse eddike?

Ja, men det er sjældent nødvendigt. Eddike har lang holdbarhed (ofte flere år). Ved frost får man lavere syreeffekt og krystaller kan dannes.

Hvor længe kan eddike holde?

Holdbarhed og opbevaring:
Uåbnet: stort set ubegrænset holdbarhed.
Åbnet: holder i flere år ved stuetemperatur.
Opbevar mørkt og køligt - ikke i sollys.

Skal man fortynde eddike?

Kun hvis du bruger eddikesyre-koncentrat (over 12%). Til rens af fødevarer (brug 1:1 med vand). Til mildere rengøring (eks. 1 del eddike til 2 dele vand).

Er eddike sundt?

I små mængder kan det hjælpe med blodsukkerkontrol (eks. æblecidereddike). Har antibakteriel effekt. Ikke anbefalet i store mængder, hvor eddiken kan irritere mave og tænder.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Forsiden lige nu

billede med mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør
Mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør→ Se opskriften
Nemme krebinetter med let sommerfrikassé opskrift
Krebinetter med let sommerfrikassé→ Se opskriften
Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.
Stegt fennikel med ærter og grønne asparges→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
billede med ærtegryde
Ærtegryde (opskrift på nem og hurtig gryderet med ærter)→ Se opskriften
kartoffelgratin med oksekød
Kartoffelgratin med oksekød→ Se opskriften
Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.
Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse→ Se opskriften
Krydrede kødboller opskrift med ras el hanout
Krydrede kødboller (opskrift med ras el hanout)→ Se opskriften
sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater→ Se opskriften
billede med skærekager
Skærekager (de bedste opskrifter på lækker skærekage)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her