Spidskommen

Spidskommen er et krydderi, som især bruges i indiske og mellemøstlige retter men også i Tex Mex. Her er opskrifter og alt det, du skal vide om krydderiet.
Spidskommen er et krydderi, som vi særligt kender fra indisk og mellemøstlig mad. Og så er der ofte spidskommen i Tex Mex-retter.
For eksempel er spidskommen en del af den indiske krydderiblanding Garam Masala og en fast ingrediens i chili con carne, hvis man laver den, som de gør i USA.
Smagen er nærmest lidt jordagtig med peber-toner og noget bittert. Duften er helt unik, og den passer godt sammen med andre krydderier som stødt koriander, nelliker og ingefær.
Fakta om spidskommen
Spidskommen er frø fra planten med det botaniske navn Cuminum cyminum.
Planten er en del af skærmblomstfamilien og blandt andet i familie med fennikel og dild. Den ligner faktisk dild en del.
Spidskommen kommer oprindeligt fra Egypten, men er blevet dyrket i Indien de sidste 2.000 år. I dag findes den blandt andet også i USA, Mellemamerika, Marokko, Tyrkiet og Kina.
Vi kan købe krydderiet som hele frø eller stødt i stort set alle supermarkeder. Frøene er små og tørrede, og duften frigives rigtigt, når de ristes på panden, før de bliver stødt i en morter.
Forskel på kommen og spidskommen
De to krydderier har ikke noget med hinanden at gøre. Hvor spidskommen trives under varme himmelstrøg, har vi vildtvoksende og dyrkede kommenplanter herhjemme.
Kommen tilhører også skærmblomstfamilien, men smagen er mere spids og skarp end spidskommens.
Så vi kan altså ikke erstatte den ene slags frø med den anden slags, når vi laver mad.
Anvendelse og inspiration
Inderne er verdensmestre i krydderiblandinger. Og hver husholdning har deres egen opskrift på Garam Masala.
Krydderierne bliver behandlet med omhu, og det er en god ide at følge deres eksempel, når du skal lave en ret baseret på krydderier.
Typisk bruges de hele frø og kerner, som ristes på panden, før de stødes med for eksempel ingefær og hvidløg i en morter.
Den karry vi kender herhjemme, er et blandingskrydderi, som efterligner Østens duft og smag. Her vil der næsten altid være spidskommen i.
I Mellemøsten bliver spidskommen også flittigt brugt - for eksempel i falafler.
Der er ingen grænser for, hvad krydderiet kan bruges til. Chutneys, pickles, gryderetter, brød, vegetarretter med linser og meget andet.
Spidskommen og sundhed
Frøene har et højt indhold af jern. De indeholder også magnesium, kalium, kalk og zink samt stoffet thymol.
Dette stof skulle blandt andet med til at stimulere vores fordøjelse og virke bakteriehæmmende.
Der er en masse teorier om krydderiets sundhedsfremmende egenskaber, men her skal man spise store mængder af det, så først og fremmest skal vi bruge det for duften og smagens skyld.
Opbevaring og holdbarhed
Opbevar både stødt krydderi og frø i tætte glas i et skab. Her kan de hele frø holde sig op til et år og det stødte krydderi ca. et halvt år.
Ingen af delene bliver gamle i den forstand, at de rådner, men med tiden mister de smag og duft.
Opskrifter med spidskommen
Der er ikke spidskommen i traditionelle, danske retter af den stund, at vi først begyndte at bruge krydderiet i sidste århundrede.
Men der er en verden af mad, og her bruges krydderiet med glæde. Prøv for eksempel at lave marokkansk kylling med couscous eller indiske fladbrød med krydret blomkålsfyld.
Du kan også lade dig inspirere af disse opskrifter: