Her er en nem opskrift på kødboller i paprikasovs, der er inspireret af den klassiske, ungarske gullasch. De ungarske kødboller serveres med en mos.
Kødboller i paprikasovs er en ret, som straks sender tankerne i ret af det ungarske køkken og den klassiske gullasch gryderet.
Her er paprikaretten dog lavet med hakket kød i form af hakket kalv og svin, som formes til kødboller.
En god og nem ret til aftensmad, som de fleste vil kunne lide.
Opskriften er beregnet som en hovedret til fire personer, og husk også at lave den skønne kartoffelmos til.
Den ungarske ret kan dog også sagtens nydes med kogte ris.
Ingredienser til kødboller i paprikasovs
500 gram hakket kalv og flæsk
1 teske salt
1 løg
2 fed hvidløg
2 teskefulde paprika
En halv teske knust spidskommen
1 æg
Ca. 1 deciliter mælk
Friskkværnet peber
Paprikasovs
1 løg
2 fed hvidløg
150 gram champignon
1 rød peberfrugt
3 teskefulde paprika
2 deciliter kraftig oksefond (evt. 2 dl vand og en bouillonterning)
400 gram hakkede tomater
2 deciliter fløde
2 spiseskefulde engelsk sauce
Salt og peber
Fremgangsmåde
- Det hakkede kød æltes hurtigt sammen med salt, og jeg plejer blot at bruge hænderne til det.
- Hak løg og hvid løg meget fint, og kom det i skålen sammen med paprika, en smule spidskommen, æg og mælk. Tilsæt også friskkværnet peber.
- Ælt farsen sammen, og brug igen hænderne. Farsen skal være lind men sammenhængende, så den kan formes til kødboller. Tilsæt om nødvendigt en smule mere mælk, men pas også på med, at farsen ikke bliver for tynd.
- Varm en dyb pande op, kom en god klat smør i og form nu 20-25 kødboller, der gennemsteges ved middel varme. Det tager cirka otte minutter. Som altid når man steger kødboller eller frikadeller, må varmen heller ikke blive så lav, at kødet koger mere end steger. Læg kødbollerne til side.
- Kom en klat smør mere på panden, og sauter nu hurtigt finthakket løg og hvidløg.
- Champignon deles i kvarte og sauteres af sammen med løgene, hvorefter rød peberfrugt i tern tilsættes sammen med paprika.
- Kom oksefond i og lad den koge ind til cirka det halve, hvorefter de hakkede tomater tilsættes sammen med fløde og engelsk sauce. Lad det koge cirka 10 minutter.
- Smag paprikasovsen til med salt, peber og eventuelt lidt mere paprika, og læg kødbollerne i paprikasovsen, hvor de varmes med i fem minutter.
Kødboller i paprikasovs serveres straks, og drysses med lidt finthakket persille.
Den ungarske ret serveres med hjemmelavet kartoffelmos til.
Se også mine opskrifter på:
Din vurdering
-
Kødboller i paprikasovs
Stem her
( stemme)
Morten Petersen
Virkelig lækker aftensmad, godt krydderiet. Brug gerne ekstra hvidløg i sovsen
Barbara Eriksen
Hejsa. Det med indkøbslisten er super. Det er så ikke slle opskrifter som kan bruges. Den der boller i paprika sovs kunne jeg ikke sende.