Marcipan

Her finder du alle opskrifter med marcipan på Madens Verden. Læs også hvordan den laves og få inspiration til de bedste marcipanopskrifter.
Marcipan – kræs til den søde tand året rundt. Så kort kan marcipanen vel beskrives, og jeg elsker den. Indrømmer jeg gerne.
Har du også stået og rullet marcipankugler til jul i dit barndomshjem, så kan du med garanti næsten genkalde dig den søde liflige duft af mandler blot ved tanken.
De fleste forbinder marcipanen med julekonfekt og kransekage, men ofte kan man blive i tvivl om de mange forskellige varianter og handelsnavne.
Hvad er marcipan?
Marcipan består primært af malede mandler og sukker, men der er forskellige slags af den.
Rå marcipan
For at få betegnelsen ”rå marcipan” skal produktet indeholde min. 60% mandler.
Dette skal fremgå af varedeklarationen.
Bagemarcipan
Konfektmarcipan og bagemarcipan kan indeholde forskellige mængder af mandler, men skal have mandler som den karakteristikgivende ingrediens, ifølge Fødevarestyrelsen, for at kunne kalde sig marcipan.
Bagemarcipan er tilsat abrikoskerner og evt. kerner fra ferskner, da dette giver en bedre bagefasthed og da det er billigere ingredienser, kan udsalgsprisen sættes lavere end den rå marcipanmasse.
I Tyskland er dette udbredt og går under betegnelsen percipan. Det er du måske stødt på i grænsebutikkerne.
Eller kast dig over en hjemmelavet marcipan. Den er nem at lave.
Næringsindhold
Marcipanen har et højt energiindhold fra henholdsvis sukker og de olieholdige mandler. Mandler indeholder også jern, kalcium, fosfor og B-vitaminer.
Nogle argumenterer endda for, at rå marcipan med sit høje indhold af de gode fedtstoffer fra mandler ikke er så syndigt endda. Og det er da en rar tanke, at vi kan nyde julekonfekt med lidt bedre samvittighed.
Skal din risalamande have et ekstra pift, så prøv at rive lidt marcipan i - det fremhæver sødmen og smagen fra mandelsplitterne. Skal du lave en lækker dessert i sommermånederne, så er is med marcipan eller en parfait en sikker vinder.
Fakta om marcipan
Er du i tvivl om betegnelserne, så kan du altid se på varedeklarationen. Det er nemlig sådan, at ingredienserne skal stå opført i rækkefølge i forhold til mængde.
Det vil sige, at står mandler efter sukker og abrikoskerner, så kan du være sikker på, at indholdet af mandler ikke er så højt.
Det er i dag også muligt at få både økologisk og sukkerfri marcipan fra de større producenter. Dog indeholder sukkerfri marcipanmasse naturligt sukker fra mandlerne, og kan derfor ikke anbefales til diabetikere.
Hvem opfandt marcipanen?
Hvem der egentlig opfandt marcipanen, er der lidt tvivl om, da både italienerne og tyskerne hævder at være ophavsmænd.
Men også det gamle Persien ynder at påtage sig æren så langt tilbage som i 700-tallet, og marcipanen menes at være bragt til Europa med korsfarerne.
Uanset hvem, der har ret, så tager vi taknemmeligt imod gaven fra syd.
Opskrifter med marcipan
Her får nogle af de bedste opskrifter med marcipan.